Библиотека "Хумор"

Всички книги от тази Библиотека: 27

1.Бай Ганьо
Автор: Алеко Константинов
Раздел: Хумор
ISBN: 9789546974748
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Алеко Константинов
Бай Ганьо2.ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545975127
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Джеръм К. Джеръм
ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК

Лентяйството, любовта, яденето и пиенето, безпаричието, лошото настроение, суетата, успехът в живота, стеснителността, облеклото и поведението, паметта... ето няколко от въпросите, върху които разсъждава Джеръм К. Джеръм в „Празни мисли на един празен човек”, щедро подправяйки размислите си със забавни примери, случки и анекдоти в духа, познат от хумористичния му шедьовър „Трима души в една лодка”. Разсъждава остроумно и мъдро, добродушно и прочувствено, дълбоко и утешително – увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.
Тази книга, появила се преди повече от век, е все така актуална, все така дяволски смешна.
Том Хочкинсън

Един малък хумористичен шедьовър.
The Independent

Класика в хумора!
Джофри Харви3.КОЛЕКЦИЯ ОТ ДОЛНОПРОБНИ ФАКТИ
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545975073
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Михаил Булгаков
КОЛЕКЦИЯ ОТ ДОЛНОПРОБНИ ФАКТИ

Големият творец е голям и в малките неща. Такива „малки” неща са разказите и фейлетоните на Михаил Булгаков, писани през 20-те години на миналия век. Има ли полза от алкохолизма, как възприема „Травиата” неграмотен червеноармеец, докъде се развихрят бесовете и своеволията на съветската бюрокрация, може ли да се напие локомотив, как звучи псевдонаучният и неудържимо комичен жаргон на партсекретарите, как с помощта на Маркс и Троцки да опазиш жилището си от посегателствата на съветската власт... В кратките си разкази Михаил Булгаков рисува уродливата картина на болшевишкия ред и на неговите строители и жертви – несретни, гротескни и убийствено смешни, с мозъци, промити от недоимък, водка и безумни лозунги. Сблъсъкът на личността с абсурдите на болшевишката система е тема, която преминава през цялото творчество на Булгаков – от разказите и фейлетоните до шедьовъра „Майстора и Маргарита”.

Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин

По природа Булгаков беше лирик. Сега никой не може да отрече, че той се превърна в сатирика на нашето време. И стана такъв по неволя, защото самата епоха го обрече на този жанр.
Марина Черкашина

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова4.Средство против приянчване
Автор: А. П. Чехов
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974724
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

А. П. Чехов
Средство против приянчване

Антон Павлович Чехов (1860 – 1904) е забележителен руски прозаик и драматург, всепризнат за един от най-големите майстори на късия разказ и гениален новатор в жанра. Автор е на 14 пиеси и на повече от 600 разказа. Творчеството му се отличава с особена експресивност, лаконизъм и виртуозност на перото, като първостепенно значение се придава на подтекста и недоизказаното. Чехов е безспорно най-подражаваният автор през ХХ век, повлиял на писатели като Владимир Набоков, Ърнест Хемингуей, Вирджиния Улф, Джеймс Джойс и много други.

Чехов – това е Пушкин в прозата.

Лев Толстой
Никога не съм наблюдавал такова препокриване на литературата с живота, както у Чехов.

Корней Чуховски
От Чехов още дълго време ще се удивляват и учат писателите на бъдните времена.

Александър Куприн
Най-великият автор на разкази, който някога се е раждал.

Реймънд Карвър


5.Дванайсетте стола
Автор: Илф и Петров
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974717
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Илф и Петров
Дванайсетте стола

На смъртното си легло мадам Петухова разкрива пред своя зет Иполит Матвеевич Воробянинов, бивш предводител на дворянството в Старгород и настоящ скромен деловодител в съветско учреждение, че преди години, за да опази семейните брилянти от болшевиките, ги е скрила в тапицерията на един от дванайсетте стола в гостната на някогашната им къща. И Воробянинов тръгва по дирите на столовете. Скоро в начинанието се включва Остап Бендер – чаровник и авантюрист, надарен с таланта да се възползва от човешките пороци. Великият комбинатор е лишен от скрупули, но пък притежава остроумие и хаплив език, а изобретателността му да се добере до столовете и да набавя средства за делото е безгранична – от основаване на тайно политическо общество до организиране на междупланетен турнир по шахмат... „Дванайсетте стола” излиза през 1928 г. и оттогава неизменно е сред най-обичаните и четени книги не само в Русия, но и по света. Неизчерпаем източник на цитати и крилати фрази и многократно филмиран, романът си остава остро актуален и в наше време, въпреки че, може да се каже, великият комбинатор изглежда като невинен младенец в сравнение с днешните си последователи.

Иля Илф и Евгений Петров са несравними в тънкия си присмех към рецептите, налагани от съветската идеология.

Джефри Брукс

Илф и Петров се допълваха взаимно – хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.

Иля Еренбург

Илф и Петров се допълваха един друг – хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.

Иля Еренбург

Илф и Петров са гениални, съвършено първокласни!

Владимир Набоков6.Упражнения по стил
Автор: Реймон Кьоно
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974694
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Реймон Кьоно
Упражнения по стил

ТАРИКАТСКО Беше къде обед, като гепих рейса. Гепих го и киризим ­­–­ кво? ­­–­ един образ, тъп като гъз, а се дърви на съседа си. "Не моеш ли – ­вика му – да си отваряш зъркелите? Нарочно –­ циври му –­ ме ръгаш, че и ми газиш патъците." И духна да седне. Пълен чвор. Като гилах по площад Ром, го киризим да плямпа с друг образ, също такъв чвор. "Чат ли си? ­­– бъзна го онзи. ­ – Барни тва копче и ще си тупалка!" ПО ИТАЛИАНСКИ Уно дене, у темпо манджаре, ке скиво на платоформато у аутобусо? Уно дългучо, веро маркучо! Белла капелла с ширита дебела! Туози чешито се форте караре и парларе вулгаре на уно другаре: "Перке ме бутандо и ми тъпкандо кракандо, ма кранто!" Назряло скандало и чешито бегало без чао и престо седнало, лукиано ни яло, ни мирисало. Ке нуово скивандо у друго моменто? Познанто чешито и уно левенто. Левенто даваре акълито чешиту за уно копчино до гранде дупчино. ТАНКА (Японско петстишие) Пристига рейсът. Едно конте се качва. Внезапен сблъсък. Пред гарата по-късно за копче става дума. ...И още, и още... 99 начина да се разкаже една банална случка. Словесна виртуозност и неудържим смях.

Нямаше да е толкова смешно, ако не беше сериозно.

Клод Симон


7.100 прични да имаш куче, а не жена
Автор: Алдо Рачоне
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974656
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 122

Алдо Рачоне
100 прични да имаш куче, а не жена8.КАК ДА ГЛЕДАМЕ ФИЛОСОФСКИ НА ЖИВОТА
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974595
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Джеръм К. Джеръм
КАК ДА ГЛЕДАМЕ ФИЛОСОФСКИ НА ЖИВОТА

Джеръм Клапка Джеръм (1859 – 1927) е автор на около 50 книги – романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно. Настоящият том включва „Ангелът и авторът”, както и разкази от сборниците „Разговори след вечеря” и „Скици в лилаво, синьо и зелено”.


Това философията е проста наука. Идеята е, че нищо няма значение, защото, да речем, след сто години – в краен случай – ще бъдем мъртви. Но на нас всъщност ни трябва мъдрост, която ще ни помогне да се справяме, докато все още сме живи. Аз не се тревожа за своята стогодишнина, а за следващия половин ден. Чувствам, че ако можеше другите да се махнат и да ме оставят на мира – имам предвид данъчните инспектори, критиците, инкасаторите и тям подобни, – то и аз самият бих могъл да бъда философ. Аз съм достатъчно готов да приема, че нищо няма значение, но те не са. Те казват, че газта ще бъде изключена и говорят за съдебни призовки. Аз им отговарям, че това няма да има значение за никого от нас след сто години. Но те отвръщат, че не говорят за тогава, а за сумата, която им дължа от миналия април. Но, да бъда честен, и мен не ме успокоява особено философското становище, че след сто години със сигурност ще бъда мъртъв, поне при обикновен късмет. Много повече ме крепи надеждата, че ще бъдат мъртви онези хора.

Из „Ангелът и авторът”9.Безплатен консултант
Автор: Кърт Вонегът
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974427
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Кърт Вонегът
Безплатен консултант

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е автор на 14 романа, повечето от които стават бестселъри, както и на множество разкази и есета, в които социална сатира и черен хумор се преплитат със сюрреализъм и антиутопия. Творбите на Вонегът, който често влиза в ролята на съдник на обществото, се превръщат в класика на американската контракултура, а авторът – в литературен идол. Измежду предпочитаните теми на Вонегът са дехуманизацията, породена от технологиите, а също сексуалността и насилието и митовете, свързани с тях. Настоящият сборник съдържа 23 разказа, писани за популярни списания през 50-те и 60-те години на миналия век и обединени в отделна книга през 1999 година под заглавие „Кутийка за енфие от Багомбо”.

Един от най-оригиналните гласове в американската литература.

San Francisco Chronicle
Tези разкази си струва да бъдат прочетени – те предоставят на почитателите му чиста проба Вонегът.

Entertainment Weekly
Вонегът е сатирик с голямо сърце и възторжен моралист.

The New York Times
Прекрасен сборник от комични истории, където наблюдаваме наченки на прословутия черен хумор на Вонегът, доразвит по-късно в най-добрите му романи.

Milwaukee Journal Sentinel


10.Трима души в една лодка
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974397
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Джеръм К. Джеръм
Трима души в една лодка

Познавах преди време един момък – ­ тъй честен младеж, че когато се зaе да лови с муха, се зарече да не преувеличава улова си с повече от двайсет и пет на сто. – Хвана ли четирийсет риби – казваше ми той, – ще разправям, че съм уловил петдесет, и тъй нататък. Но няма да лъжа свръх това, защото е грешно да се лъже. Ала на неговия замисъл за двайсет и петте на сто никак не потръгна. Нито веднъж не му се случи да улови повече от три рибки в един ден, а никак не върви да прибавиш двайсет и пет процента към числото три ­ или поне към три риби. Ето защо той увеличи процента на трийсет и три и една трета, но и това се оказа неудобно в случаите, когато улавяше само една или две риби: тъй че за да опрости нещата, той намисли чисто и просто да удвоява количеството...


Трудно е да се повярва, че книга, писана преди повече от сто години, може да бъде също тъй свежа и забавна, както при първата й поява. Но “Трима души в една лодка” е изключение, при което блестящо се съчетават смешното, своеобразното и дълбокото.

Дона Сканлън

Класика в хумора!

Джофри Харви

Аз изобщо нямах намерение да напиша смешна книга...

Джеръм К. Джеръм11.Черен Хумор
Автор: Филип Хераклес
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974380
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Филип Хераклес
Черен Хумор

Филип Хераклес (1954) е френски хуморист („Сто основателни причини да си покойник”, „Вечно Ваш”, „Най-смешните въображаеми надгробни надписи”, „Огън на воля”), съставител на сборници и антологии („Най-хубавите любовни стихотворения”, „Стоте най-красиви обяснения в любов”, „Крилати мисли за човешката злоба” и др.). Oсновател и директор на парижкото издателство „Шерш Миди”.


12.Културни развлечения
Автор: Борис Виан
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974359
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Борис Виан
Културни развлечения

В краткия си живот БОРИС ВИАН (1920–1959) е бил инженер и изобретател, музикант, автор на песни и певец, сценарист, драматург и актьор, поет, преводач и романист. Лиризъм и хумор, сюрреализъм и абсурдизъм се съчетават в неговите творби, които взривяват действителността и я преизграждат – фантасмагорична, гротескна, понякога жестока, понякога комична, често и двете. Настоящият сборник включва най-смешните разкази на Борис Виан, както и повестите „Смут сред тревите” и „Приказка за прочит от средни хора”.13.ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974304
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Джеръм К. Джеръм
ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК

Лентяйството, любовта, яденето и пиенето, безпаричието, лошото настроение, суетата, успехът в живота, стеснителността, паметта, изкуството да се вземат решения и как да бъдем щастливи с малко... ето няколко от въпросите, върху които разсъждава Джеръм К. Джеръм в „Празни мисли на един празен човек”, щедро подправяйки размислите си със забавни примери, случки и анекдоти в духа, познат от хумористичния му шедьовър „Трима души в една лодка”. Разсъждава остроумно и мъдро, добродушно и прочувствено, дълбоко и утешително – увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно. Джеръм Клапка Джеръм (1859 – 1927) е автор на около 50 книги – романи, разкази, есета, пиеси. Настоящият том включва освен „Празни мисли на един празен човек” и разказите от сборниците „Още мисли на един празен човек” и „Празни мисли от 1905-а”.
Тази книга, появила се преди повече от век, е все така актуална, все така дяволски смешна.
Том Хочкинсън

Един малък хумористичен шедьовър.
The Independent

Класика в хумора!
Джофри Харви14.ХУМОРИСТИЧНИ РАЗКАЗИ
Автор:
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974281
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

ХУМОРИСТИЧНИ РАЗКАЗИ

Марк Твен, Ги дьо Мопасан, Оскар Уайлд, Алфонс Але, Джеръм К. Джеръм, А. П. Чехов, О. Хенри, Х. Х. Мънро - Саки, У. Съмърсет Моъм, Ярослав Хашек, Михаил Булгаков, Исак Бабел, Михаил Зошченко, Иля Илф и Евгений Петров, Ф. Скот Фицджералд, Марсел Еме, Ивлин Уо, Уилям Сароян, Йожен Йонеско, Пиер Данинос, Борис Виан, Чарлс Буковски, Кърт Вонегътdiv>


15.ЗА ПОЛЗАТА ОТ АЛКОХОЛИЗМА
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974113
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Михаил Булгаков
ЗА ПОЛЗАТА ОТ АЛКОХОЛИЗМА

Големият творец е голям и в малките неща. Такива „малки” неща са разказите и фейлетоните на Михаил Булгаков, писани през 20-те години на миналия век. Има ли полза от алкохолизма, как възприема „Травиата” неграмотен червеноармеец, докъде се развихрят бесовете и своеволията на съветската бюрокрация, може ли да се напие локомотив, как звучи псевдонаучният и неудържимо комичен жаргон на партсекретарите, как с помощта на Маркс и Троцки да опазиш жилището си от посегателствата на съветската власт... В кратките си разкази Михаил Булгаков рисува уродливата картина на болшевишкия ред и на неговите строители и жертви – несретни, гротескни и убийствено смешни, с мозъци, промити от недоимък, водка и безумни лозунги. Сблъсъкът на личността с абсурдите на болшевишката система е тема, която преминава през цялото творчество на Булгаков – от разказите и фейлетоните до шедьовъра „Майстора и Маргарита”.

Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин

По природа Булгаков беше лирик. Сега никой не може да отрече, че той се превърна в сатирика на нашето време. И стана такъв по неволя, защото самата епоха го обрече на този жанр.
Марина Черкашина

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова16.Разностранна личност
Автор: Илф и Петров
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545974052
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Илф и Петров
Разностранна личност

Бюрокрация, чиновническо скудоумие, уродлива еснафщина, развихрена до абсурдност идеологическа надъханост, политически калъпи и стереотипи, в които трябва да вместят животът и хората – ето какво разкриват по най-комичен начин Иля Илф и Евгений Петров, обвинявани от раповската критика през трийсетте години на ХХ век в „липса на дълбока ненавист към класовия враг”. Без да се поставят в ролята на изобличители, те разголват чрез светлината на сатирата гротескната действителност, скрита под претенциозната фасада на съветския строй. Виртуозно написани и невъобразимо смешни, творбите на Илф и Петров създават мощна панорама на едно парадоксално общество и безумствата на управлението.

Сборникът включва „Необикновени случки из живота на град Колоколамск”, „1001 ден или новата Шехерезада”, както и 31 от най-добрите разкази на Илф и Петров.

Забавно и прекрасно четиво, творбите на Илф и Петров осветляват читателя повече, отколкото дузина социологически и политологически трудове.

Исак Б. Сингер

Иля Илф и Евгений Петров са несравними в тънкия си присмех към рецептите в изкуството, налагани от съветската идеология.

Джефри Брукс

Илф и Петров се допълваха един друг – хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.

Иля Еренбург

Илф и Петров са гениални, съвършено първокласни!

Владимир Набоков17.Крадецът
Автор: Ги дьо Мопасан
Раздел: Хумор
ISBN: 9789545074915
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ги дьо Мопасан
Крадецът

Ги дьо Мопасан (1850 – 1893), автор на 6 романа и повече от 300 разказа, е един от най-влиятелните и подражавани автори в световната литература, всепризнат за майстор на късия разказ. Творчеството му се отличава с пестеливост на стила, но под привидната сдържаност се проявява рядката дарба на писателя с хумор и ирония да разкрива абсурдите на човешката природа. Настоящият сборник съдържа 26 измежду най-смешните разкази на Мопасан.

Мопасан беше почитан от публиката, защото пишеше просто и ясно, откровено, с мярка и мощ. Беше обичан, защото излъчваше весело добродушие, мъдър хумор, който прозираше дори през сълзите..

Емил Зола

В някои от разказите на Мопасан откриваме поука, по-убедителна от всеки морализаторски трактат.

Робер Арно

По въпросите на стила Мопасан е най-добрият учител.

Джон Голсуърти

Мопасан, след Виктор Юго, е най-добрият писател от новата епоха.

Лев Толстой18.КАК ДА ПЪТУВАМЕ ЗАД ГРАНИЦА
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9786192180041
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 152

Джеръм К. Джеръм
КАК ДА ПЪТУВАМЕ ЗАД ГРАНИЦА

Джеръм Клапка Джеръм (1859 ­- 1927) е автор на около 50 книги ­ романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.
"Как да пътуваме зад граница" е дванадесетата книга на Джеръм К. Джеръм, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още:

Трима души в една лодка
Празни мисли на един празен човек
Наемателят от третия етаж
Как да бъдем щастливи с малко
Другите и моя милост
Как да се бъркаме в чуждите работи
Трима души на бумел
Разговори след вечеря
Как да гледаме философски на живота
Как написах роман
Шегите на феята Малвина


19.Политически коректни приказки за лека нощ
Автор: Джеймс Фин Гарнър
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780884
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 112

Джеймс Фин Гарнър
Политически коректни приказки за лека нощ

14 вечни и всеизвестни приказки, преразказани според днешните изисквания за „политически коректност” Гарантиран смях. Джеймс Фин Гарнър (1960) е американски хуморист и сатирик. Неговите „Политически коректни приказки за лека нощ”, излизат­ за първи път през 1994 година и остават 65 седмици на челно място в класацията на „Ню Йорк Таймс”. Впоследствие книгата е многократно преиздавана, а само в САЩ тиражите възлизат на милиони. Преведена е на 25 езика.

Джеймс Фин Гарнър не е просто писател – той е виртуоз!

Washington Post

Невъобразимо смешни... След като ги прочетеш, думите „И живели щастливо до края на дните си” никога няма да ти звучат както дотогава.

Publishers Weekly

Майстор на модерната сатира.

Cleveland Plain-Deale

Красота. Кратко и елегантно Джеймс Фин Гарнър разбива десетина вида тъпота. Дълбоко и умно присмехулство.

The Times

Хилари и аз много се насладихме на Вашите „Политически коректни приказки за лека нощ”... Неудържимо смешни! Подарих книгата на доста свои близки.

Бил Клинтън в писмо до автора, след първото издание20.Упражнения по стил
Автор: Реймон Кьоно
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780723
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 136

Реймон Кьоно
Упражнения по стил

ТАРИКАТСКО Беше къде обед, като гепих рейса. Гепих го и киризим ­­–­ кво? ­­–­ един образ, тъп като гъз, а се дърви на съседа си. "Не моеш ли – ­вика му – да си отваряш зъркелите? Нарочно –­ циври му –­ ме ръгаш, че и ми газиш патъците." И духна да седне. Пълен чвор. Като гилах по площад Ром, го киризим да плямпа с друг образ, също такъв чвор. "Чат ли си? ­­– бъзна го онзи. ­ – Барни тва копче и ще си тупалка!" ПО ИТАЛИАНСКИ Уно дене, у темпо манджаре, ке скиво на платоформато у аутобусо? Уно дългучо, веро маркучо! Белла капелла с ширита дебела! Туози чешито се форте караре и парларе вулгаре на уно другаре: "Перке ме бутандо и ми тъпкандо кракандо, ма кранто!" Назряло скандало и чешито бегало без чао и престо седнало, лукиано ни яло, ни мирисало. Ке нуово скивандо у друго моменто? Познанто чешито и уно левенто. Левенто даваре акълито чешиту за уно копчино до гранде дупчино. ТАНКА (Японско петстишие) Пристига рейсът. Едно конте се качва. Внезапен сблъсък. Пред гарата по-късно за копче става дума. ...И още, и още... 99 начина да се разкаже една банална случка. Словесна виртуозност и неудържим смях.

Нямаше да е толкова смешно, ако не беше сериозно.

Клод Симон


21.Шарани на Бродуей
Автор: О. Хенри
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780662
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 236

О. Хенри
Шарани на Бродуей

О. Хенри (1862–1910), литературен псевдоним на Уилям Сидни Портър, е сред най-знаменитите и плодовити американски писатели. Сладкодумен майстор на късия разказ с изобретатетелен сюжет, изтъкан от хумор, сочно слово, човечност и понякога дори прочувственост. Темите най-често са любовта и парите. Но как ще завърши историята? Краят винаги е неочакван... Разказите в сборника излизат на български за първи път.

О. Хенри те разплаква и в следващия момент те съсипва от смях. Но не го наричайте хуморист, защото талантът му не се изчерпва с това. Той е надарен с върховния дар на разказвач, с таланта на майстор едновременно на трагедията и на бурлеската, на комедията и на романтиката; притежава умението да проникне в тайнствата на обикновения живот и на чара на кухненското всекидневие; благословен е от нежното умение да ги съчетае със свръхестественото.

А. Синтджон Адкок

О. Хенри внася в жанра живот, вълнение, нерв и смях.

Уилям Пидън

Изящно непосредствен в изказа си, О. Хенри надява маската на средновековен разказвач, която му помага да стои отстрани и отстрани да наблюдава как тече повествованието: чрез разказ ту простоват и наивен, ту остроумен и сложен, ту пълен с неочаквани обрати, ту отразяващ нормални човешки чувства. Този разказвач ни представя общоизвестни факти и след това така ги съчетава и обърква, че обединява несъединимото. Изобретателността му е направо поразителна.

А. Аникст22.Генерали на следобедна закуска
Автор: Борис Виан
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780648
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 172

Борис Виан
Генерали на следобедна закуска

В краткия си живот Борис Виан (1920–1959) е бил инженер и изобретател, музикант, автор на песни и певец, сценарист, драматург и актьор, поет, преводач и романист. Лиризъм и хумор, сюрреализъм и абсурдизъм се съчетават в неговите творби, които взривяват действителността и я преизграждат – фантасмагорична, гротескна, понякога жестока, понякога комична, често и двете..

Настоящият сборник включва забавни разкази и сатиричната пиеса „Генерали на следобедна закуска”.23.Стражари и апаши
Автор: О. Хенри
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780358
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

О. Хенри
Стражари и апаши

О. Хенри (1862–1910), литературен псевдоним на Уилям Сидни Портър, е сред най-знаменитите и плодовити американски писатели. Сладкодумен майстор е на повествования с изобретателен сюжет, изтъкани от хумор, сочно слово, човечност и понякога дори прочувственост. Темите най-често са любовта и парите. Но как ще завърши историята? Краят винаги е неочакван... Разказите в сборника излизат на български за първи път.

Чаровни калпазани и невинни измамници, привлекателни авантюристи и изобретателни службогонци, безнадеждно влюбени и бегълци от света на условностите – те се връщат при нас, героите на О. Хенри в “Стражари и апаши”. Оригиналното заглавие е “Cabbages and Kings” – в буквален превод “Зелки и крале”. Но английската дума за “зелка” означава още и “крада, мишкувам”. “Крале” пък е игра на карти, а колоритните зевзеци на О. Хенри честичко прибягват до хазарта като изход от кашите, в които се забъркват. Във всяка ситуация, в която са поставени, те непрестанно играят на “стражари и апаши”, като си разменят местата и не спират да се надхитряват взаимно, пораждайки коя от коя по-забавни случки.

Аглика Марковa

Изящно непосредствен в изказа си, О. Хенри надява маската на средновековен разказвач, която му помага да стои отстрани и отстрани да наблюдава как тече повествованието: чрез разказ ту простоват и наивен, ту остроумен и сложен, ту пълен с неочаквани обрати, ту отразяващ нормални човешки чувства. Той ни представя общоизвестни факти и след това така ги съчетава и обърква, че обединява несъединимото. Изобре­тателността му е направо поразителна.

А. Аникст24.Шарани на Бродуей
Автор: О. Хенри
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780273
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 236

О. Хенри
Шарани на Бродуей

О. Хенри (1862–1910), литературен псевдоним на Уилям Сидни Портър, е сред най-знаменитите и плодовити американски писатели. Сладкодумен майстор на късия разказ с изобретатетелен сюжет, изтъкан от хумор, сочно слово, човечност и понякога дори прочувственост. Темите най-често са любовта и парите. Но как ще завърши историята? Краят винаги е неочакван... Разказите в сборника излизат на български за първи път.

О. Хенри те разплаква и в следващия момент те съсипва от смях. Но не го наричайте хуморист, защото талантът му не се изчерпва с това. Той е надарен с върховния дар на разказвач, с таланта на майстор едновременно на трагедията и на бурлеската, на комедията и на романтиката; притежава умението да проникне в тайнствата на обикновения живот и на чара на кухненското всекидневие; благословен е от нежното умение да ги съчетае със свръхестественото.

А. Синтджон Адкок

О. Хенри внася в жанра живот, вълнение, нерв и смях.

Уилям Пидън

Изящно непосредствен в изказа си, О. Хенри надява маската на средновековен разказвач, която му помага да стои отстрани и отстрани да наблюдава как тече повествованието: чрез разказ ту простоват и наивен, ту остроумен и сложен, ту пълен с неочаквани обрати, ту отразяващ нормални човешки чувства. Този разказвач ни представя общоизвестни факти и след това така ги съчетава и обърква, че обединява несъединимото. Изобретателността му е направо поразителна.

А. Аникст25.Палав и Планктон
Автор: Борис Виан
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780211
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Борис Виан
Палав и Планктон

В краткия си живот БОРИС ВИАН (1920–1959) е бил инженер и изобретател, музикант, автор на песни и певец, сценарист, драматург и актьор, поет, преводач и романист. Лиризъм и хумор, сюрреализъм и абсурдизъм се съчетават в неговите творби, които взривяват действителността и я преизграждат – фантасмагорична, гротескна, понякога жестока, понякога комична, често и двете.

„Палав и планктон” е шеметен купон – в буквалния и в преносния смисъл. Романът започва и свършва с веселба и танци. На първата сбирка Майора, обичаен герой на Виан, се запознава с хубавата Зоза и решава да се ожени за нея. За целта се налага да издири нейния вуйчо и настойник. Това ни отвежда в едно ведомство, където бюрократичното ежедневие е абсурдно и смехотворно до краен предел. Нещата се уреждат – и следва нов купон, още по-вихрен от първия. Изобилие от забавни случки, ситуации и герои, описани с безподобната словесна и образна изобретателност на Виан и с неистовия му хумор.26.Шегите на феята Малвина
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780150
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Джеръм К. Джеръм
Шегите на феята Малвина

Джеръм Клапка Джеръм (1859–1927) е автор на около 50 книги – романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор той повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.


27.Книжният гамбит на кралицата
Автор: Алан Бенет
Раздел: Хумор
ISBN: 9786191780020
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Алан Бенет
Книжният гамбит на кралицата

Какво ще настъпи, ако английската кралица внезапно се пристрасти към четенето и промени образа си на благосклонен, но издигнат над всекидневието владетел? Ако стигне дотам да пренебрегне монархическия си дълг и преобърне с главата надолу протокола и вековния ред в Бъкингамския дворец, хвърляйки в паника целия двор, от лакеите, та до министрите и принц Филип?... Смут, хаос и много смях. От 60-те години на ХХ в. досега Алан Бенет (1934) е сред водещите британски автори. Изявява се като белетрист и драматург, сценарист и публицист, актьор и режисьор. Автор е на десетки произведения от различни жанрове и се радва на широка популярност. Признат е за съвременен класик, творбите му се преиздават и много от пиесите му не слизат от сцена. Алан Бенет е носител на над 20 литературни, театрални и филмови отличия – „Тони”, Наградата на критиката (4 пъти), на Гилдията на телевизионните режисьори, на Кралското дружество за телевизия, наградите „Хоторнден”, „Оливие” и много други. Според доста литературни специалисти в момента той е най-големият жив британски писател..