ИСТОРИЯ & ДОКУМЕНТИ

Всички книги от тази Библиотека: 20

1.ПРОТЕСТ
Автор: ФАМА
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545974793
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

ФАМА
ПРОТЕСТ

Лозунги и отзвуци


2.Принцеса Стефани фон Хоенлое, агентка на третия райх
Автор: ДЖИМ УИЛСЪН
Раздел: Разни
ISBN: 9789545974458
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

ДЖИМ УИЛСЪН
Принцеса Стефани фон Хоенлое, агентка на третия райх

Независимо от мотивите ‘и, Нейно Височество принцеса Стефани фон Хоенлое-Валденбург-Шилингс-фюрст е удивителна личност. Така наречената „лична посланичка” на лорд Ротърмиър, един от най-големите медийни магнати във Великобритания, е била в същото време die liebe Prinzessin – „любимата принцеса” на Хитлер. С неизбежното приближаване на света към нова световна война тя води живот на интриги, манипулации, шпионаж и двойственост във Великобритания, Съединените щати и Европа. Върши всички тези неща с чар, находчивост и неоспорими политически умения. Когато е в полза на целите ‘и, се превръща в изкусителка и интригантка. Начинанията ‘и по време на 30-те години я срещат с удивителна плеяда от исторически личности в решаващ исторически период, когато влиятелните хора в Европа и Америка водят политиката си под избледняващата сянка на една ужасна световна война и събиращите се облаци на друга. Благодарение на достъпа до тайната документация на британското разузнаване, разсекретена и депозирана в Националния архив едва през 2005 г., и богатата сбирка от документи на самата принцеса Стефани, които се съхраняват в Хувъровия архив на Станфордския университет в Калифорния, днес мога да разкажа историята ‘и.
Джим Уилсън
Джим Уилсън е британски публицист и журналист, дългогодишен директор на новините в „Англия телевижън”, преди да се оттегли и да се посвети изцяло на писателска дейност. Автор е на документално-исторически книги.


3.Отвъд религията
Автор: Далай Лама
Раздел: Разни
ISBN: 9789545974403
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Далай Лама
Отвъд религията

Колкото по-дълго живея и колкото повече мисля за проблемите и постиженията на човечеството, толкова повече се убеждавам, че трябва да намерим начин да мислим изцяло отвъд религията...
Може би изглежда странно един от най-известните световни религиозни лидери да твърди, че трябва да преминем отвъд диктата на вярата, но в тази основополагаща книга Далай Лама предлага точно това. Като обединява познанието си за религиите и разбиранията си за последните постижения на модерната наука, Далай Лама твърди, че няма да променим света само като се молим – ако искаме да продължим и подобрим човешкия живот на планетата, трябва да се обърнем към етиката. Той разглежда въпросите за справедливостта, властта и отговорността по отношение на доброто управление и посочва различни приложения на етичността в сферите на действията, речта и ума. В това по същество предначертание за модерен живот Далай Лама ясно заявява, че вярата без разум може да е вредна, да води до фундаментализъм. Показва, че текущият дебат повече не може да бъде разделян по линията религия срещу атеизъм – на карта са заложени далеч по-сложни проблеми. Като черпи от богатия си опит в челните позиции на религията и политиката, Далай Лама разкрива, че е възможен и друг път – за да посрещнем бъдещето, трябва да обединим състраданието с разума и да създадем секуларна етична система, която да може да ни обедини, каквато и да е вярата ни. Негово Светейшество Далай Лама е духовен водач на Тибет. Днес той живее в изгнание в Северна Индия и работи неуморно в полза на тибетския народ, пътува по целия свят и изнася лекции и беседи. През 1989 г. получава Нобелова награда за мир.
4.Черните ловци
Автор: Кристиан Инграо
Раздел: Разни
ISBN: 9789545974311
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Кристиан Инграо
Черните ловци

Кристиан Инграо е френски историк, заместник-директор на Института за съвременна история към Националния научно-изследователски център и преподавател във Висшето политехническо училище и в Института за политически науки в Париж. „Черните ловци” пресъздава историята на специалното подразделение на SS, създадено през 1940 г. по изричното настояване на Химлер и някои други националсоциалистически лидери, и поверено на Оскар Дирлевангер. Съставено в началото от петдесетина затворници, осъдени за бракониерство, то бива изпратено в Полша и Беларус, за да охранява концентрационните лагери и да участва в големите операции по прочистване на територията от партизани, а също в изтреблението и депортацията на населението с оглед на бъдещата германизация на тези региони. След 1943 г. бригадата, междувременно попълнена с нови криминални и политически затворници, се включва в потушаването на Варшавското въстание, както и в други операции на Източния фронт. Хората на Дирлевангер убиват, изнасилват и грабят в такива мащаби, че предизвикват неодобрение дори у ръководителите на SS. Кристиан Инграо убедително показва как митологията на лова е използвана за оправдаване на насилието. Врагът се възприема като дивеч, а победените са добитък, който може да бъде експлоатиран, а при нужда – умъртвяван. Книгата на Инграо съчетава историческия подход с методите на културната антропология, за да разкрие сложността на поведението и реакциите на хората по време на война.


5.Досието
Автор: Тимоти Гартън Аш
Раздел: Разни
ISBN: 9789545974151
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Тимоти Гартън Аш
Досието

Тимоти Гартън Аш (1955) е изтъкнат британски историк, публицист и журналист, преподавател в Оксфорд. Носител на наградите ”Джордж Оруел”, ”Съмърсет Моъм” и на Европейската награда за есеистика, удостоен с ордени за заслуги от Чешката република, Германия и Полша. Член на Кралското общество за изкуства. През 1978 г. един млад англичанин, историк, пребивава известно време в Източен Берлин, за да подготви докторската си дисертация на тема Третия райх. Двайсет години по-късно, след падането на Стената, той се връща там, за да проучи похватите на някогашната държавна сигурност в бившата ГДР. И установява, че тогава Щази го е водила под кодовото име ”Ромео” и че обемистото му досие е потресаващо свидетелство за потъпкване на човешки права, лични трагедии, бюрокрация, доносничества и предателства...
”Досието” на Тимоти Гартън Аш е страховито пътуване из тъмните подмоли на тоталитаризма и въпреки документалния си характер заема достойно място редом с творби като ”1984” на Оруел и ”Мрак по пладне” на Артур Кьостлер.
Publishers Weekly
Красноречиво, богато и с голяма познавателна стойност изследване на миналото.
The New York Times
Книгата на Гартън Аш със замах сваля маската на злото, разкривайки чудовищния лик на една диктатура.
Philadelphia Inquirer


6.Хитлер и тайните общества
Автор: Филип Валод
Раздел: Разни
ISBN: 9789545974137
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Филип Валод
Хитлер и тайните общества

Как Адолф Шикългрубер, младежът, провалил се на всички изпити, войникът, недостигнал чин, по-висок от ефрейтор, успява да се превърне във Фюрера, обожаван от 60-милионен народ? Кой всъщност е сътворил Хитлер? Отговорът поне отчасти се съдържа във връзките му с различни окултни общества. Като млад художник във Виена той става член на Ордена на Новия храм, а след Първата световна война се присъединява към Обществото „Туле”, в чиято доктрина се преплитат идеите на тамплиерите, илюминатите, тевтонците и розенкройцерите, на Поклонниците на Слънцето, на Обществото „Златната зора”, на Обществото „Врил”, на античната Атлантида и мита за Крайния север и чистата раса, а целта му е да добие власт над света чрез познанието на големите тайни в историята. И макар че след като става канцлер на Третия райх, Хитлер се избавя от по-раншните си наставници начело с Дитрих Екарт, и дори през 1937 г. забранява тайните общества, той все пак продължава да се допитва до астролози и магове, чиито предсказания влияят на политическите му решения. Как Хитлер започва да мисли, че въплъщава Върховното същество, избрано да прочисти човечеството и да го поведе по бляскавия път, озарен от светлината на арийската раса? Това се опитва да обясни тази книга.
ФИЛИП ВАЛОД е издател и главен редактор на списание „Актуалното в Историята”, експерт в областта на езотериката и историята на тайните общества. Автор е на над 40 книги.


7.ОБИКНОВЕНИ ГЕРОИ
Автор: Ева Жоли
Раздел: Разни
ISBN: 9789545973918
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Ева Жоли
ОБИКНОВЕНИ ГЕРОИ

Ева Жоли - ОБИКНОВЕНИ ГЕРОИ

ОБИКНОВЕНИ ГЕРОИ е документален разказ за журналисти, служители на полицията, висши чи­нов­­ници, банкери, обикновени граждани. Обединя­ва ги едно: че волно или неволно са надникнали в скрития свят на корупцията и финансовите машинации, проявили са куража да издигнат глас и са пострадали заради това.

Една от главите е посветена на България и на наши разследващи журналисти.Мария (Николаева), Асен (Йорданов), Огнян (Стефанов), Христо (Христов), Росен (Босев) са нашите обикновени герои, които са намерили важно място в книгата. Техните свидетелства пред журналистката Мария Малагардис, която събира материалите за очерците на Ева Жоли, изграждат мрачната картина на посткомунистическа, олигархична България, в която мафията и пипалата на Държавна сигурност душат свободата на словото и ако тя се размърда, я заливат с киселина или я смазват с чукове.

Ева Жоли е бивша съдийка, прочула се като безкомпромисен борец срещу корупцията. Водила е някои от най-скандалните съдебни дела, като това срещу петролния гигант Elf. Понастоящем е член на Европейския парламент. Издала е няколко документални книги, всяка от които е бестселър не само във Франция, но и извън нейните предели. Удостоена e с награда от „Прозрачност без граници”.

Една жена и една книга, които правят чест на Франция. La Stampa8.ОСТРОВЪТ НА КАНИБАЛИТЕ
Автор: Никола Верт
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545973772
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

Никола Верт
ОСТРОВЪТ НА КАНИБАЛИТЕ

През пролетта на 1933-а сталинските служби задържат близо 100 000 души, с цел „прочистване” на Москва и Ленинград, и ги депортират в Сибир. Много от жертвите са насочени към трудови лагери, а 10 000 от тях са изпратени в отдалечена област и изоставени на остров Назино без храна и подслон. „Островът на канибалите” разкрива потресаващата истина за тяхната съдба. Никола Верт, френски историк съветолог, възстановява страшните последни дни на тези хора, позовавайки се на доскоро тайни архивни материали, и умело разгръща „случаят Назино” до по-общата история на съветската лудост през 30-те години на ХХ век, целяща да се прочисти обществото от „чужди елементи” - противници на насилствената колективизация, скитници, цигани, „кулаци” и техните семейства. „Островът на канибалите” ни предизвиква да обозрем не само страшните факти за сталинския наказателен социален контрол и провалилата се съветска утопия, но и за потенциалната възможност да се стигне до безогледна бруталност във всяка епоха – включително нашата. Никола Верт е един от авторите на „Черна книга на комунизма”.
Потресаваща история за една бюрократична утопия, изродила се в унищожителна кървава баня. „Микроистория”, която представлява показателен пример в страна, където недопустимото се е превърнало в норма.
Le Monde

Уникална книга... Никола Верт разбулва една страшна политика с разрушителен ефект.
New York Sun

Малко книги са пресъздавали човешката трагедия по времето на кървавия сталински режим тъй концентрирано и с такава мощ.
Seattle Times9.В бункера на Хитлер
Автор: Барон Бернд Фрайтаг фон Лорингхофен
Раздел: Истории и документи
ISBN: 9789545973444
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 224

Барон Бернд Фрайтаг фон Лорингхофен
В бункера на Хитлер

Барон Бернд Фрайтаг фон Лорингхофен е роден през 1914 г. Потомък е на стар тевтонски аристократичен род. Военен от кариерата, той е сред малцината офицери, оцелели от обсадата на Сталинград през 1943-та. Година по-късно е назначен в главната щабквартира? и остава там през последните 9 месеца от съществуването на Третия райх. Успява да напусне бункера на 29 април 1945-та, малко преди Хитлер да сложи край на живота си. Заловен е от съюзниците и престоява в арест до 1948 г., когато от него са снети всички обвинения. След войната заема различни постове в новосъздадената германска армия и в НАТО. Умира в Мюнхен през февруари 2007 г.
В ареста Бернд Фрайтаг фон Лорингхофен изписва четири тетрадки с бележки, преди да замлъкне за 60 години. През 2005-та журналистът Франсоа д’Алансон го убеждава да обнародва спомените си. Книгата излиза през 2006 г.
Макар и чужд на националсоциалистическата идеология, Бернд Фрайтаг фон Лорингхофен има ключова роля – като адютант на генералите Гудериан и Кребс той присъства на военните съвещания, водени от Фюрера, и следи събитията по всички фронтове. Неговият разказ, дотолкова по-впечатляващ поради липсата на патос и изкуствено драматизиране, пресъздава нагнетената обстановка от последните дни в бункера, накъсана от кратки надежди – тайните оръжия, офанзивата на Ардените, армията на Венк – до осъзнаването, в края на април 1945-та, че Третият райх е в шах и мат.
Фон Лорингхофен изобразява от първа ръка участниците в събитията – от Гьоринг до Кайтел, от Химлер до Борман, от Гьобелс до Рибентроп, – чрез техните действия и думи, проследявайки вътрешната хроника на етапите от разгрома и личните стратегии на вътрешния кръг.
Най-поразителен си остава портретът на “последния” Адолф Хитлер – оцелял от атентата, но с помътено от отмъстителност съзнание и помрачен разум, притиснат в ъгъла водач, който се самозалъгва в победата и вярва във възраждането на своята империя в руини...
“В бункера на Хитлер” е безподобно свидетелство на очевидец, поглед отблизо към една голяма трагедия и същински урок по история.


10.КГБ на власт
Автор: Тиери Волтон
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545973420
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 256

Тиери Волтон
КГБ на власт

СССР вече не съществува, комунизмът е минало, но наследниците на КГБ властват като господари в Москва. Владимир Путин, бивш офицер от тайните служби, е в края на втория си мандат, но нито той, нито неговите сподвижници имат намерение да изпуснат юздите. Как се е стигнало дотук?

30 години по-рано оглавяващият КГБ Юрий Андропов прави опит да реформира Съветския съюз, който върви към гибел. Планът му се проваля. Но неговите питомци не губят почва под краката си и въпреки разпада на системата, въпреки привидната демократизация по времето на Борис Елцин, не спират да се домогват до командните лостове. При Путин вече ги владеят изцяло. Зловещ ред е въдворен в огромната нация и негови белези са потъпканите свободи, обузданите медии, мълчанието, наложено на опозицията, могъществото на свързаните с политиците и държавниците олигарси. И хората в сянка, които дърпат конците.

Тиери Волтон разшифрова събитията през възловите години и разнищва “системата Путин”, при която властолюбие и сребролюбие се съчетават не само помежду си, но и с върховен цинизъм. И от този безмилостен анализ изниква основният въпрос: трябва ли светът отново да се страхува от Русия?

ТИЕРИ ВОЛТОН (1951) е историк, журналист, публицист, политически коментатор и университетски преподавател по история на студената война. Той е сред най-авторитетните анализатори на комунистическата система, на която е посветил няколко труда, преведени на множество езици. “КГБ на власт” (2008) е последната му книга.


11.Пропаганда - лозунги от времето на социализма
Автор: - - - - - - -
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545973246
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 152

- - - - - - -
Пропаганда - лозунги от времето на социализма

Пропаганда-
Лозунги от времето на социализма


12.Наблюдение и разработка
Автор: Жерминaл Чивиков
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545973208
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 232

Жерминaл Чивиков
Наблюдение и разработка

Жерминал Чивиков - Наблюдение и разработка

Апаратът на бившата Държавна сигурност не се справи с поверената му задача. През 1989 година работодателят му сдаде властта, а хилядите му щатни и нещатни сътрудници се разпиляха да се спасяват групово и поединично. В повечето случаи - със завиден успех. Провалила се като гарант на управленческия монопол, Държавна сигурност обаче ще остане в историята с богатото си писмено творчество, произведено през близо пет десетилетия. За съжаление това наследство е отчасти унищожено и изгубено за човечеството, но и което оцеля, не е малко. Като продукт на едно колективно, за да не кажем всенародно творческо усилие, въпросното писмено наследство представлява своеобразно огледало на епохата. Нека се оглежда в него българският народ и нека се радва на образа си поне още половина век. Здравословно е.
През 1998 година законодателят позволи и на Жерминал Чивиков за първи път да надникне във въпросното огледало. И като надзърна в предоставените му папки от архива на бившата Държавна сигурност, Жерминал Чивиков се запозна с образа на един младеж, който носи неговото име, а и някои други негови белези. Става дума за образ с безспорни литературно-художествени качества, в чието изграждане творчески участват почти всичките му приятели от онези години. От този образ авторът узна неща, които не беше и подозирал за себе си, а още по-малко за приятелите си.

Човечеството, казват, се разделя с миналото си чрез смях.И с малко тъга.
Авторът

Жерминал Чивиков е роден през 1945 година в Русе. Като студент в София през 1969-а е арестуван и осъден на три години затвор за участие в нелегална група, разпространявала позиви с "клеветнически твърдения срещу народната власт". След излежаване на присъдата си полага безуспешни усилия да продължи образованието си и през септември 1975-а, под непосредственото въздействие на Хелзинкската конференция, напуска страната, за да се събере със семейството си в Холандия. През 1980-а завършва германистика в Лайден и след като защитава дисертация, преподава литературознание в същия университет. През 1988-а се насочва към журналистиката като редактор в българската редакция на радио Дойче Веле, където остава до пенсионирането си през 2005 година. Автор е на няколко литературоведски студии и на разноезична публицистика с акцент върху разпадането на Югославия. През 2007 г. излезе на български език книгата му "Делото Милошевич". Жерминал Чивиков живее и работи в Хага, а в България сътрудничи редовно на периодичния печат.


13.Следеният човек
Автор: Веселин Бранев
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545972836
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 440

Веселин Бранев
Следеният човек

Веселин Бранев-Следеният човек

Веселин Бранев е роден в София през 1932 г. Завършва право в Софийския университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги ­ "Чаша кафе сутрин" (1966) и "Осъмване без някого" (1967). Сценарист на игрални и телевизионни филми и режисьор на "Записки по българските въстания" (1980 ­ седем от тринайсетте серии), "Хотел Централ" (1983), "Убийства" (1987), "Сумрак" (1989, спрян) и др. От 1997 г. живее в Канада.

"Следеният човек" е книга без подобие ­ дело не само на Веселин Бранев, но и на офицерите и агентите от Държавна сигурност ­ "хората от сумрака", които са донасяли за него. Съавторство, колкото невероятно, толкова и логично ­ досиетата рапортуват пред нас изреченото срещу нас с гласа на миналото, с цялата тогавашна милиционерска лексика.
Веселин Бранев скромно е определил написаното като "спомени, предизвикани от документи". Но се е получил наистина естествен роман ­ документален роман, съдържащ не само хроника на неумиращия комунизъм, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Той не е мъченик, нито светец, нито дисидент, но се оказва в епицентъра на културния живот на нацията и това по необходимост го поставя в ситуация на следене и опити за въвличането му в свят на подозрения, предателство и всеобща лъжа. Но Веселин Бранев надхвърля обикновения мемоар ­ той стига до сърцевината, до причините, предпоставките, верижността. "Следеният човек" е дълбока и обхватна творба, която казва стряскащо много не само за властта на "Единствената партия" и подмолите на една цинична и скудоумна система, където и следените, и следящите са жертви; но и за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби.


14.Македонски дневник - Спомени на отец Търпо Поповски
Автор: отец Търпо Поповски
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545972459
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 160

отец Търпо Поповски
Македонски дневник - Спомени на отец Търпо Поповски

Македонски дневник - Спомени на отец Търпо Поповски

Търпо Поповски е роден на 21 май 1848 г. в с. Косинец, Костурско. Завършва гръцка гимназия в Цариград, а после българско училище, след което се завръща в родния си край и там учителства в продължение на повече от двайсет години. През 1893 г., по внушение на Даме Груев и Пере Тошев, е ръкоположен в свещенически сан, което му дава повече свобода на действие. Умира в София през 1928 г.
Наричат го "кръстник" на първите комити от ВМОРО. През целия си живот свещеноиконом Търпо решително се противопоставя на гръцките владици и техните гърчеещи се слуги. Неведнъж те успяват да го тикнат в турските зандани, но не и да му затворят устата или "да го убоят със застрашавания".
Личността на отец Търпо Поповски е впечатляваща - той отдава себе си на полза роду - кому като буквар, кому като Светата история, кому като читанка. И накрая ни завещава македонските си записки по българските страдания, за да ни направи - и след кончината си - силно съпричастни към сърцевината на националната кауза, към духовната ни доктрина.
Румен Леонидов


15.Срещи с миналото
Автор: Пантелей Киселов
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545971932
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 160

Пантелей Киселов
Срещи с миналото

Пантелей Киселов - Срещи с миналото

Всеки човешки живот е неповторим, така както неповторим е и самият човек. Ето защо и разказите на хората, които описват изминалите дни могат да си приличат, но винаги в тях ще се открие нещо особено, ново, непознато.
Пантелей Киселов описва накратко и непретенциозно своя жизнен път, за да остави малък спомен за дъщеря си и внуците, но струва ми се, че не само те имат какво да научат от тази книга. Особено що се отнася до онова минало, което сме преживяли, а някои хора, много искат напълно да се забрави, за да се заличи и вината, която те носят за него. Забравата е неизбежна и опасна. Ето защо такива книги трябва да се пишат и да се четат.
Георги Данаилов


16.Моята улица, род и още нещо...
Автор: Тодор Дилов
Раздел: История & Документи
ISBN: 9789545961010
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 0

Тодор Дилов
Моята улица, род и още нещо...

Тодор Дилов-Моята улица, род и още нещо...17.Последните дни на диктаторите
Автор: Диан Дюкрем, Емануел Ешт
Раздел: История & Документи
ISBN: 9786191780303
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Диан Дюкрем, Емануел Ешт
Последните дни на диктаторите

Втората смърт на Дучето Самоубийството на Хитлер Диванът на дявола. Пет дни агония за Сталин Трухильо, властелинът на Тропиците Спокойната смърт на Папа Док Безкрайната агония на Франко Дългата смърт на Мао Шестте кончини на Пол Пот Реза II, последният шах Иди Амин Дада, крушението на черния Юбю Дългата нощ на Тито Скоропостижната смърт на Леонид Илич Брежнев Отбоят на Маркос Тихите сетни дни на “Върховния” Стреснер Кървавата Коледа на семейство Чаушеску Секс, наркотици и Нориега Саддам Хюсеин и последната му битка Бягството на Бен Али Краят на Кадафи, бесния бедуин Ким Чер Ир, славен син на славен баща.18.Адмирал Канарис - върховният шпионин на Хитлер
Автор: Ерик Кержан
Раздел: История & Документи
ISBN: 9786191780181
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ерик Кержан
Адмирал Канарис - върховният шпионин на Хитлер

Вилхелм Франц Канарис (1887–1945) е началник на Абвера (службата за военно разузнаване и контраразузнаване) на нацистка Германия от 1935 до 1944 г. Произведен е в чин адмирал през 1940 г. В началото на 1943-а няколко от сътрудниците му са заподозрени, че организират покушение срещу Хитлер, и арестувани. Започва разследване на цялата дейност на службата на Канарис. През февруари 1944 г. той е отстранен от длъжност, а през юли същата година е задържан. Следствието не успява да докаже участието му в заговора, но в началото на 1945-а той е изпратен в концлагера Флосенбюрг. В личния му дневник намират редове против Фюрера, който лично изисква „незабавното унищожение на предателя”. На 8 април специален съд осъжда Канарис на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на следващия ден. >
Но кой всъщност е Вилхелм Канарис? Дали действително олицетворява вътрешния отпор срещу Хитлер, както може да се заключи от трагичната му кончина? Или, обратно, е бил най-убеден нацист? >
Канарис превръща Абвера в страховита военна машина на Третия райх, но същевременно още от 1941 г. се утвърждава като емблематична фигура на съпротивата в лоното на Вермахта. Истината не е толкова проста. Майстор в контрашпионажа и двойната игра, той нарочно оставя своята служба да се превърне в щаб на опозиционерите, за да може по-добре да ги контролира, манипулира и да възпрепятства действията им. >
Това доказва, въз основа на документи и свидетелства, френският историк Ерик Кержан в настоящата книга.19.Тайните досиета на XX век
Автор: Ален Деко
Раздел: История & Документи
ISBN: 9786191780174
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ален Деко
Тайните досиета на XX век


Мата Хари: виновна или невинна?
Странната мисия на Рудолф Хес
“Цицерон” – най-великият шпионин
през Втората световна война
Странната смърт на Мусолини
Загадката с трупа на Хитлер
Загадката с Мартин Борман
Денят, в който умря Сталин.

Ален Деко (1925) е историк, писател, радио и телевизионен журналист, министър на франкофонията (1988-1991). Автор е на над трийсет книги, командор на Почетния легион и член на Френската академия.


20.Осем политически убийства които промениха света
Автор: Доминик Вернер
Раздел: История & Документи
ISBN: 9786191780044
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Доминик Вернер
Осем политически убийства които промениха света

Доминик Венер (1935–2013) е писател, историк, публицист и политически активист. След участието си като доброволец в Алжирската война през 1956 г. придобива известност заради дейното си участие в крайно десни формирования, включително известната въоръжена националистическа организация ОАС, вследствие на което прекарва 18 месеца в затвор. Макар и противоречива личност заради някои крайни политически и ксенофобски възгледи, често смятани за неприемливи от по-либералната част на обществото, Венер е изявен и уважаван историк. Автор е на над 30 книги и е удостоен с награди от Френската академия. На 21 май 2013 г. се застрелва публично в парижката катедрала Нотр Дам в знак на протест срещу политиката на Франция към еднополовите бракове.