Класика

Всички книги от тази Библиотека: 195

1.Северна светлина
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 978954975110
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Арчибалд Кронин
Северна светлина

Хенри Пейдж, собственикът на най-стария и уважаван вестник в Хедълстън, получава щедра оферта да продаде "Северна светлина" на лондонски магнати, които искат да наложат в родния му град всекидневник на име "Кроникъл". Когато разбира, че новият вестник ще бъде пълен с жълти сензации по лондонски образец, Хенри, който вярва, че пресата трябва да отразява честно и почтено новините, отказва офертата и започва дълга и трудна борба с конкуренцията – борба, която ще го изправи не само срещу "Кроникъл", но и срещу по-голяма част от населението на областта, в това число и собственото му семейство. Но дали си струва да пожертваш всичко в името на своите идеали? Често сравняван с Дикенс, Томас Харди и Балзак, шотландският белетрист Арчибалд Кронин (1896 – 1981) е един от най-популярните и успешни автори на ХХ век. Сред най-известните му творби са "Цитаделата", "Замъкът на шапкаря", "Ключовете на кралството", "Дървото на Юда", "Приключения в два свята" и "Пътят на д-р Шенън". Книгите му са издадени в над двайсет милиона екземпляра и са преведени в много страни по света.

Никой друг писател не е популяризирал Шотландия по света, както Кронин.

Алан Дейвис

Романите на Кронин постоянно ни напомнят колко крехка е човешката природа и колко много губим, ако се отвърнем от себе си, като продадем душата си.

Catholic Insight

Кронин е първокласен автор, а творбите му заслужено се радват на широка популярност.

Time2.Замъкът на шапкаря
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 978954975103
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Арчибалд Кронин
Замъкът на шапкаря

Прочутият роман "Замъкът на шапкаря", който превръща Арчибалд Кронин в един от най-четените и обичани съвременни писатели, е вълнуваща история за гордост, алчност и възмездие. След като е принудена от баща си да напусне училище и да прекъсне всякакви връзки с външния свят, Мери Броуди става затворник в собствения си дом. Защото замъкът на шапкаря е именно това – затвор, в който тираничният, горд и нарцистичен Джеймс Броуди държи в страх и подчинение цялото си семейство. Но има по-силни неща от страха и едно от тях е любовта. Когато Мери се влюбва в младия ирландец Денис и решава да се опълчи на волята на шапкаря, това води до низ от трагични събития, които ще разтърсят из основи целия замък. Често сравняван с Дикенс, Томас Харди и Балзак, шотландският белетрист Арчибалд Кронин (1896 – 1981) е един от най-популярните и успешни автори на ХХ век. Сред най-известните му тварби са "Цитаделата", "Замъкът на шапкаря", "Ключовете на кралството", "Дървото на Юда", "Приключения в два свята" и "Пътят на д-р Шенън". Книгите му са издадени в над 20 милиона екземпляра и са преведени в много страни по света.

„Замъкът на шапкаря” е феноменална творба, най-добрият роман, написан между двете световни войни.

Хю Уолпоул

Тук Хенри е невероятен... вихреност в словото и ритъма върху канава от ведър, жизнен смях... Същински отпечатан глас.

Herald Scotland

Кронин е първокласен разказвач с безкористна любов към истинската човечност.

Time3.Отсъствието на героя
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545980259
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Чарлс Буковски
Отсъствието на героя

Чарлс Буковски (1920–1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Роден е в Германия, но животът му преминава в Калифорния. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първият му поетичен сборник излиза през 1960-а, когато е вече на четирийсет, а първият му роман – „Поща” – който го прави известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона. „Поща” е деветата книга на Чарлс Буковски, която издателство "Фама" предоставя на българските читатели. Досега са излезли:


Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Пиянска амнезия
Поща4.Поп, дама, вале
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975240
Цена: 17.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 236

Владимир Набоков
Поп, дама, вале

Франц, младеж от провинциално градче, се отправя към Берлин, за да работи в магазина на свой заможен родственик, който, заедно със съпругата си Марта, го взима под крилото си. Неудовлетворена и отегчена, Марта съсредоточава интереса си върху Франц, който скоро става неин любовник. Връзката разцъфтява, задълбочава се и се разгръща в кроежи как да се избавят от съпруга, за да се наслаждават свободно на своята страст и на неговото богатство. Следва низ от обрати, ту забавни, ту драматични, и все повече надвисва сянката на смъртта. Но у Набоков нищо никога не се вмества в рамки, дори не и един обикновен любовен триъгълник.
„Поп, дама, вале” (1928) е вторият роман на Владимир Набоков, издаден на руски под псевдонима Сирин. Английската версия, дело на сина на писателя Дмитрий, е от 1968-а и е последвана от eкранизация с Джина Лолобриджида и Дейвид Нивън в главните роли.

От всичките ми романи „Поп, дама, вале” е най-ведрият.

Владимир Набоков

Често се изкушаваме да мислим, че ранните произведения на Набоков са просто репетиции за неговите шедьоври. Това е дълбоко погрешно – романът „Поп, дама, вале” свидетелства за същата виртуозност на перото.

Джилиън Тиндъл

Романът „Поп, дама, вале” е разкош, пиршество, великолепие.

Book Week

Приковаваща, дръзка, сладостно мрачна книга.

The New York Times5.Театър
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975226
Цена: 17.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 308

У. Съмърсет Моъм
Театър

В пищната си зрелост Джулия Ламбърт е гениална актриса, бляскава на сцената, обожавана от публиката. Съпругът ? е човек със същата любов към театъра и двамата успешно творят съвместно. Чувствата помежду им отдавна са охладнели, останали са партньорството и приятелството – и Джулия се увлича по доста по-младия от нея Том Фенъл. Връзката им следва своя ход, със страсти, огорчения и болки. Но една актриса не е обикновена жена: за нея ролите са изживявяния, а изживяванията – роли. Дали това е суета, проклятие или благословия?
През 2004 г. романът „Театър” вдъхновява големия кинорежисьор Ищван Сабо за филма „Да бъдеш Джулия” с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс в главните роли.

Брилянтното, неподражаемо майсторство на господин Моъм в „Театър” ще надъха със завист всеки романист.

Chicago Tribune

„Театър” е блестящ и остроумен роман.

New York Times

Една от най-любимите ми литературни творби.

Габриел Гарсия Маркес6.За писането
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975219
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 248

Чарлс Буковски
За писането


...Книгата е пламък, по-висок от небето!...

...Нека си позволим празно място и грешки, истерия и тъга. Нека не заобляме ръбовете, докато се получи топка, която се търкаля гладко, като по магия...

...Когато пиша стихотворение, аз забивам стрела, стрела с червен връх, с отровна среда и окървавен край...

...Аз облизвам проклетата си душа с езика на пишещата машина...

...Никога не съм поглеждал тази пишеща машина без усещането, че нещо, някъде, някакви странни божества или нещо напълно неназовимо ме е благословило с един абсолютен, бъбрив и чудесен късмет...

...Когато всичко става най-добре, то е не защото си избрал писането, а защото писането те е избрало. Когато си обезумял от него, когато ушите ти са натъпкани с него, когато то е в ноздрите ти, под ноктите...

...Няма нищо по-вълшебно и по-красиво от редовете, образуващи се върху хартията...

...Писането ме е спасявало от лудницата, от убийство или самоубийство. Все още ми е нужно. Сега. Утре. До последния дъх...

...Думите се раждат и вибрират, въртят се и летят...7.FACTOTUM
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975202
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Чарлс Буковски
FACTOTUM

САЩ, четирийсетте години на миналия век. По света се води война, но тя остава незабелязана за Хенри Чинаски, който води своята лична война. Отхвърлен индивидуалист и начинаещ писател, той кръстосва страната, от време на време си намира някаква работа – коя от коя по-затъпяваща, – но обикновено бива уволняван заради неспособността и нежеланието си да се нагажда към средата. Бягство от скуката и безнадежността на битието той търси в алкохола и секса – от една жена към друга, от един бар в друг или самотно пиене в хотелски стаи и безпаметни нощи със случайни партньорки – живот на ръба в очакване на истинския живот, който за Чинаски е единствено в писането. Романът "Factotum", както и цялото творчество на Чарлс Буковски, е сплав от нежност и бруталност, откровеност и достойнство, без капка сантименталност или претенциозност.

У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят.
Работил съм какви ли не гадни неща и знам, че писането е една от най-лесните дейности. Толкова много часове прахосваш, с толкова много жени се забъркваш, а най-хубавото е, че дори и не се замисляш дали си писател – просто изключваш и вампирясваш, и ето това е животът.
Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света.
Чарлс Буковски8.ВИЖ АРЛЕКИНИТЕ!
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975196
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 256

Владимир Набоков
ВИЖ АРЛЕКИНИТЕ!

– Виж арлекините!
– Какви арлекини? Къде са?
– Навсякъде. Огледай се. Дърветата са арлекини, думите – също. Арлекини са обстоятелствата и обобщенията. Събери на едно място шегите и образите – и ще получиш трети арлекин. Хайде, по-живо! Съчини света! Сътвори действителността!
.
Последният роман на Владимир Набоков (1899–1977), издаден през 1974 г., притежава измамната прозрачност на автобиография: тази на Вадим Вадимович, руски писател, който пред прага на старостта се заема да обозре живота си – няколкото съпруги, първите творчески опити, ведрите дни на Лазурния бряг и тамошната златна младеж, Париж и емигрантското общество, Америка и университетските среди, разни любови, успехи, фобии и огорчения, дори Ленинград от шейсетте години и хотелите със застрашителни горнични... Наниз от случки и образи, които за кратко се открояват и блясват, преди като арлекини да се оттеглят от сцената.
Набоков пише проза по единствения начин, по който тя трябва да се пише - с превъзнесеност!

Джон Ъпдайк

Усещанията у Набоков са невероятни – толкова пъстрота, мощ и окриленост! В този смисъл той няма ни един, та макар и блед съперник в съвременната белетристика. Всеки прочит на Набоков е истинско стимулиращо изживяване, в което участват и умът, и въображението, и естетиката. Ако литературата може да даде нещо най-близко до чистата чувствена наслада, то е достижимо чрез прозата на Владимир Набоков.
Мартин Еймис9.1984
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975142
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 228

Джордж Оруел
1984

Книгата не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма.

Джордж Оруел

„1984” е книга-маяк, апология на свободата на словото в отпор на всички отклонения от нея, включително тези в демократичните общества.

Стефан Нико

Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, „Spectator”10.1984
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975141
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Джордж Оруел
1984

Уинстън Смит работи в Министерството на истината в Лондон, град от държавата Океания. Неговото служебно задължение е да пренаписва новини от стари вестници, за да станат в съответствие с представяните от установената власт исторически факти, защото: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото”. ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА гласи надписът под безброй портрети, чрез видеоекрани всички граждани са под постоянен надзор, а Полицията на мисълта следи за всяко отклонение от официалната идеология, чиито основни постулати са:
ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

“1984” не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма.

Джордж Оруел

„1984” е книга-маяк, апология на свободата на словото в отпор на всички отклонения от нея, включително тези в демократичните общества.

Стефан Нико

Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, „Spectator”11.ТЕАТРАЛЕН РОМАН
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975080
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2002
Страници: 0

Михаил Булгаков
ТЕАТРАЛЕН РОМАН

Записки на покойника

„Театрален роман” е написан през 1936 година, но вижда бял свят трийсет години по-късно. Тук Булгаков пресъздава времето, когато работи в Московския художествен академичен театър (МХАТ) и конфликта си с главния режисьор К. С. Станиславски. Поводът е пиесата на Булгаков „Молиер”, свалена от репертоара след намеса на комунистическата цензура. Независимо от подзаглавието – „Записки на покойника” – романът, по мнението на изследователите, е най-смешната творба на Булгаков, брилянтна и абсурдна сатира на следреволюционна Русия и съветския строй. .

Булгаков обожаваше театъра и в същото време го ненавиждаше. Така човек се отнася към любима жена, която го е напуснала.
Чарлс Елена Сергеевна Булгакова

Булгаков продължава великата руска литературна традиция, но я превръща в една истинска, неметафизична одисея на твореца. Той се бори, страда, съмнява се, отчайва се, успява, перчи се, препъва се, пада... И още от първото изречение на „Театрален роман” усещам, че съм попаднал в здравата хватка на Булгаков. .
Тери Гилиъм

Булгаков е първият магически реалист.
Крейг Рейн


12.Дяволиада / Фаталните яйца
Автор: МИХАИЛ БУЛГАКОВ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975066
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

МИХАИЛ БУЛГАКОВ
Дяволиада / Фаталните яйца

Сблъсъкът на личността с абсурдите на болшевишката система е тема, която преминава през цялото творчество на Михаил Булгаков – от ранните му повести до шедьовъра „Майстора и Маргарита”. В „Дяволиада” несправедливо уволненият деловодител Коротков, тъй нареченият „малък човек”, става жертва на съветската бюрократична машина, борбата с която във въображението му се превръща в стълкновение с дяволска сила. Във „Фаталните яйца” се разказва за гениалния и ексцентричен зоолог професор Персиков, който открива лъча на живота, с чиято помощ организмите достигат невероятни размери и способност да се размножават. Но когато откритието попада в ръцете на овластени, но невежи хора, последва неизбежна катастрофа. С неподражаем хумор, неочаквани обрати и магически елементи Булгаков пресъздава очевидната нелепост и несъстоятелност на съветския строй.

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова

Измежду нашите съвременници Булгаков най-много се доближава до Гоголевата традиция – започвайки с „Дяволиада” и завършвайки с „Майстора и Маргарита”.
Вениамин Каверин

Булгаков пише остро, силно и ярко – като със скалпел.
Sunday Times


13.Златният храм
Автор: Уилям Голдман
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975028
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Уилям Голдман
Златният храм

Преследван от угризения за смъртта на най-добрия си приятел, Реймънд Тревит трябва не само да се научи да живее с тази вина, но и да открие кой е и какъв иска да стане. Търсенето ще бъде дълго и трудно, но преживяванията, които го очакват – първо в училище, после в армията, колежа и накрая като семеен мъж, – ще оставят трайни следи и ще го научат на важни уроци. Често сравняван със „Спасителят в ръжта”, „Златният храм” проследява пътя на съзряването – път, белязан със смях и сълзи, трагедии и победи, пъстър и смайващ като самия живот. Уилям Голдман е американски белетрист, драматург и сценарист, двукратен носител на наградите „Оскар” и „Едгар”. По негови романи и сценарии са заснети филмови шедьоври като Маратонецът, Буч Касиди и Сънданс Кид, Цялото президентско войнство, Принцесата булка, Дъщерята на генерала и много други.

Болезнено откровена, разтърсваща и оригинална творба.

Kirkus

Голдман е подхванал трудна тема и е постигнал блестящ резултат.

Chicago Tribune

Свежа, духовита, спираща дъха история..

an Francisco Call-Bulletin14.Нежна е нощта
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9789545975011
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ф. Скот Фицджералд
Нежна е нощта

Обещаващият млад психиатър Дик Дайвър се оженва за своя бивша пациентка ­ красивата и богата Никол. Елегантната двойка се установява на Ривиерата, огражда се с безгрижни и безделни приятели и се отдава на разточителни развлечения. Обект на завист за онези, които не са допуснати в тесния им кръг, Дик и Никол кръстосват между плажовете край Ница и Кан, модните зимни курорти и парижките салони. Постепенно обаче над привидното благополучие и сякаш неугасващото привличане помежду им започва да тегне сянката на компромисите. Разкъсван между грижите за психически нестабилната Никол и зараждащите се чувства към изгряващата филмова звезда Розмари Хойт, между дотегналия му светски живот и лекарската му практика, която все повече остава на заден план, Дик не е в състояние да предотврати поражението...
Повече биографичен от останалите творби на Скот Фицджералд, романът "Нежна е нощта" е разказ за разрушителната сила на парите, за разпадането на любовта и брака, а също лебедова песен на двайсетте години на ХХ век ­ годините на джаза и "изгубеното поколение".

"Великият Гетсби" беше майсторска работа, но "Нежна е нощта" е изповед.
Скот Фицджералд

Невероятно! Каква съвършена творба.
Ърнест Хемингуей15.Всичко на масата
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974991
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Чарлс Буковски
Всичко на масата

Чарлс Буковски (1920 - 1984), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, разследван от ФБР, е автор на над 45 творби ­ проза и поезия. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно пише за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света е близо 2 милиона.
Които не са нито побъркани, нито сърдити, са просто тъпи.

Ние сме тук, за да пием бира. Ние сме тук, за да убием войната. Ние сме тук, за да се смеем на гадостите и да живеем живота си тъй добре, че смъртта да трепери да ни отнесе.

Попитаха ме: "Как подхождате? Как пишете?" ­ "Не подхождам ­ отговорих. ­ Не опитвам. Важното е именно това: да не опитваш, все едно дали става дума за производство на кадилаци, за творчество или за безсмъртие. Чакаш ­ а ако нищо не се случи, чакаш още. То е като буболечка, кацнала високо на тавана. Чакаш я сама да дойде към теб. И когато се приближи достатъчно, пресягаш се, шляпваш и я убиваш."
Чарлс Буковски

"Всичко на масата" е много смешна и много тъжна книга. Във времена на конформизъм Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите.
сп. "Обзървър"

Той не само надживя проблеми, които биха убили повечето хора, но и ги надживя чрез достатъчно глас и талант, та да пише за тях.
Гари Локлин

Чарлс Буковски е най-великият американски поет днес.
Жан-Пол Сартр


16.Първа любов
Автор: Иван С. Тургенев
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974984
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Иван С. Тургенев
Първа любов

Владимир е на шестнайсет и прекарва лятото в семейната крайградска вила, където среща красивата и обаятелна княгиня Зинаида Засекина. Юношата се влюбва от цялото си сърце в младата жена, при все че тя е заобиколена от множество кандидати, домогващи се до нейното внимание. Чувствата на Владимир не срещат взаимност, Зинаида, едновременно своенравна и ранима, се държи покровителствено с младежа. Едва след време Владимир ще открие кой е щастливият му съперник, спечелил любовта на Зинаида, и това ще остави у него следа за цял живот... Повестта „Първа любов”, една от най-прочутите и съкровени творби на Тургенев, не се възприема еднозначно от съвременниците му. Наред с възторжените отзиви на редица бележите автори, някои критици я оценяват като „неприлична” и оскърбяваща обществения морал.
От всички мои женски образи най-любим ми е този на Зинаида от „Първа любов”.
Иван С. Тургенев

Творбите на Тургенев излъчват тръпчив и нежен аромат, очарователна тъга, която прониква до глъбините на душата..
Гюстав Флобер

Тургенев беше поет по природа, най-изтънченият поет, писал някога проза.
Джон Голсуърти17.Бели нощи
Автор: Ф. М. Достоевски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974977
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ф. М. Достоевски
Бели нощи

Фьодор Михайлович Достоевски (1821–1881) оставя след себе си незабравими романи като "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови", които го нареждат сред най-значимите философи и психолози в историята на художествената литература. В настоящия сборник са включени две по-кратки негови произведения, които разглеждат една и съща тема – конфликтът между мечтите и реалността. Главният герой в повестта „Бели нощи” е романтичен млад мъж, който живее в свят на фантазии. Прекалено затворен, той прекарва времето си в четене, бленуване и самотни разходки по улиците на Санкт Петербург, докато съдбата не го среща с красива непозната, в която се влюбва. Но дали любовта е такава, каквато я описват книгите? „Отвратителна история” пък е сатиричен разказ за злочестите приключения на един чувствителен държавен служител, който ратува за по-хуманни отношения между богати и бедни, началници и подчинени – възгледи, които в действителност се оказват изненадващо наивни. Многократно забранявани или цензурирани, днес творбите на големия руски писател са преведени на десетки езици, което го превръща в един от най-четените автори на всички времена.
Велик писател, който изследва мистерията на духовното съществуване.
Алберт Айнщайн

Единственият психолог, който ме е научил на нещо.
Фридрих Ницше

Никой няма по-големи заслуги за създаването на модерната проза.
Джеймс Джойс18.Малтийският сокол
Автор: Дашиъл Хамет
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974960
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Дашиъл Хамет
Малтийският сокол

Частните детективи Сам Спейд и Майлс Арчър са наети от красивата госпожица Уъндърли, за да проследят мъж на име Флойд Тързби. Случаят изглежда измамно лесен, но някой убива партньора на Сам, а малко след това Тързби е застрелян. Полицията се опитва да припише и двете убийства на Спейд, а той открива, че червенокосата Уъндърли не е тази, за която се представя. Кой се крие зад красивата й външност? Ще успее ли детективът да докаже невинността си? И какво представлява загадъчната черна статуетка на сокол, която всички търсят? Въпросите се трупат, а броят на мъртъвците расте. И Сам Спейд ще трябва да приложи всички трикове на занаята, ако иска да оцелее. „Малтийският сокол”, най-прочутата творба на Дашиъл Хамет, полага основите на черния криминален жанр и повлиява на редица автори, между които знаменития Реймънд Чандлър. Издаден през далечната 1930 година, днес романът е преведен на десетки езици, а Modern Library го поставя на 56-о място сред стоте най-добри англоезични романи на 20-и век. За огромната популярност на книгата допринася и екранизацията на Уорнър Брадърс, в която ролята на култовия детектив е поверена на Хъмфри Богарт.


Дашиъл Хамет е ненадминат майстор на детективския роман.
The Boston Globe

Единственият Прозата на Хамет е изящна и съвършено уникална.
The New York Times

„Малтийският сокол” е навярно най-добрият детективски роман, писан някога.
The Times Literary Supplement19.Натясно в ъгъла
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974946
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

У. Съмърсет Моъм
Натясно в ъгъла

По време на дълго пътуване през водите на Южния Пасифик уважаваният доктор Сондърс е в компанията на двама мъже, с които наскоро се е запознал – дребния хитрец капитан Никълс и загадъчен млад австралиец, човек с неясно минало. Когато ги застига буря, те намират убежище на остров Канда, населен с холандци. Там съдбата ги среща с добродушния Ерик Кристесен и неговата поразително красива годеница Луиз. Вълнуващ и екзотичен разказ за любов, ревност и смърт, „Натясно в ъгъла” продължава традицията на най-доброто в творчеството на Съмърсет Моъм.

Моъм притежава таланта да приобщава читателя към необяснимото и неуловимото и прави екзотичното да изглежда свойски познато.

Daily Telegraph

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.

The Spectator

Увлекателни сюжети, ярки характери, рядка писателска дарба.

Дж. Б. Пристли

Измежду съвременните автори Съмърсет Моъм е този, който ми е повлиял най-много.

Джордж Оруел20.Монахинята
Автор: Дени Дидро
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974922
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 216

Дени Дидро
Монахинята

Красивата Сюзан е едва на седемнайсет, когато е изпратена в манастир от родителите си, за да стане монахиня. Момичето, което не изпитва никакво влечение към монашеството, а копнее за светски живот, попада в убийствено задушаваща атмосфера, където властват принуда, лудост, интригантство и садистична жестокост и се потулват престъпления и срамни тайни. Ще се пречупи ли Сюзан, ще се примири ли с безрадостната си съдба… Емблематична притча за потисничеството и нетолерантността, но и за непокорството срещу догматизма, романът излиза след смъртта на автора и 36 години след написването му, спечелва си скандална слава и не престава да привлича вниманието на публиката.

Фанатизмът е на една стъпка от варварството. Скептицизмът е първата стъпка към истината.

Дени Дидро

Дидро е огромен, кипящ котел, където всичко се стапя, всичко се разпада, всичко се създава – той е енциклопедична, но и деятелна мощ.

Сент-Бьов

Дидро иска миналото да бъде образец, настоящето – пример, а бъдещето – ред.

Шарл Данциг21.Цитаделата
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974885
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Арчибалд Кронин
Цитаделата

Когато наскоро дипломиралият се лекар Андрю Менсън поема първото си назначение в малко миньорско градче в Уелс, той е изпълнен с вдъхновение и идеализъм. Скоро обаче ентусиазмът му е попарен, когато се сблъсква с действителността – отживели медицински практики и липсата на каквито и да е условия за справяне с болестите и мизерията. Откровеността и решителността на Андрю бързо му спечелват врагове, но също така и приятели, както и любовта на младата учителка Кристин. Кариерата на Андрю Менсън продължава сред блясъка на богатия Лондон, където изгражда завидна частна практика, която обаче не се поколебава да жертва в името на своите идеали. „Цитаделата” е класическа сага, написана от един от най-популярните и успешни автори на ХХ век, вълнуващ разказ за трагедията, триумфа и изкуплението..

Изключително постижение... Никой друг не е описал така правдиво и вълнуващо пътя на един млад лекар, както Кронин в „Цитаделата”.
The Atlantic Monthly

Забележителен роман, изпълнен с прочувствени моменти и умело изградени характери.
The Times Literary Supplement

Кронин е първокласен автор, а творбите му заслужено се радват на широка популярност.
Time


22.Магьосникът
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974854
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 240

У. Съмърсет Моъм
Магьосникът

Артър Бърдън, обещаващ млад хирург, и неговата красива и добродетелна годеница Маргарет се намират в Париж броени седмици преди сватбата си. Попаднали между артистичните бохемски среди на френската столица, влюбените уверено гледат в бъдещето, което, по всичко изглежда, ще бъде щастливо и безоблачно. Докато на пътя им не застава хипнотичният и отблъскващ Оливър Ходо – Магьосникът. За прототип на образа на Ходо е послужил прочутият окултист, сатанист и алхимик Алистър Кроули, с когото Съмърсет Моъм е общувал по време на престоя си в Париж.

Няма никакво обяснение на злото. То трябва да се разглежда като неизбежна част от битието. Да го пренебрегваме – ще бъде детинско, да се оплакваме от него – безсмислено.

У. Съмърсет Моъм

Измежду съвременните автори Съмърсет Моъм е този, който ми е повлиял най-много.

Джордж Оруел

Немислимо е за писател от моето поколение, ако е искрен, да пренебрегва творчеството на Съмърсет Моъм... Той е всеобхватен.

Гор Видал

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.

The Spectator23.Черният обелиск
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974847
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Ерих Мария Ремарк
Черният обелиск

Младият Лудвиг Бодмер, ветеран от войната, живее в малък провинциален град и работи във фирма, търгуваща с надгробни паметници. Любител музикант, той свири на орган в параклиса на местната клиника за душевно болни. Това е време, когато в победена Германия цари хаос и смут, страната е обхваната от невиждана хипер-инфлация, поникват идеите на националсоциализма. Лудвиг и връстниците му от тъй нареченото „изгубено поколение” се уповават единствено на вярното приятелство и спасителната ирония. Когато се влюбва в една от пациентките на клиниката – младата и красива Женевиев, – той се надява, че е намерил сродна душа. Но скоро идва моментът, когато Лудвиг трябва да направи своя избор....

„Черният обелиск” е един от най-ярките и зрели романи на Ремарк. В него присъстват някои мотиви от по-ранните му творби, но тук авторът е по-дистанциран, мъдър и ироничен.

Ханс Уагнър

Ремарк обладава рядката дарба със словото си да вълнува читателите, да влияе върху чувствата, така както върху умовете.

Олдън Уитман

Ерих Мария Ремарк – автор, радващ се на огромна популярност, – с право може да се нарече „хроникьор на ХХ век”.

Брайън Мърдок24.Силна като смъртта
Автор: Ги дьо Мопасан
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974830
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Ги дьо Мопасан
Силна като смъртта

Драматичната любовна история на прочутия, но вече не млад художник Оливие Бертен и светската красавица графиня Дьо Гилроа по всичко изглежда е устояла на изпитанията на времето. Нещата се променят, когато Бертен среща подрастващата дъщеря на графинята – Анет – след дългото й отсъствие от Париж. Разцъфващата красота на Анет привлича неудържимо художника и заставя любовниците да разберат, че илюзията не може да бъде вечна, че животът безмилостно разрушава пясъчните кули на чувствата. С тъжна ирония, лиризъм и тънък психологизъм Мопасан проследява природата на страстта – от нейното зараждане до трагичната развръзка. Ги дьо Мопасан (1850 – 1893), автор на 6 романа и повече от 300 разказа, е един от тай-влиятелните и подражавани автори в световната литература, всепризнат за майстор на късия разказ.

Любовта е силна като смъртта, но и чуплива като стъкло.
Ги дьо Мопасан

Когато четеш Мопасан, може да се смееш или да плачеш, но във всички случаи размишляваш.
Емил Зола

Светското общество, което Мопасан ненавиждаше, го беше впримчило здраво. Той изпитваше към него едновременно ужас и възхищение.
Жорж Норманди
По въпросите на стила Мопасан е най-добрият учител.
Джон Голсуърти


25.Загатките на отец Браун
Автор: Г. К. ЧЕСТЪРТЪН
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974816
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Г. К. ЧЕСТЪРТЪН
Загатките на отец Браун

Гилбърт Кийт Честъртън (1874-1936) е автор на повече от сто произведения ­ разкази, есета, философски трактати и сатирични стихове, на биографии на Франциск Асизки и Тома Аквински, изследвания върху Браунинг, Дикенс и Стивънсън, на хиляди статии в периодични издания, но популярен става и остава до днес с поредицата си криминални разкази, в които детективът е подвеждащо простодушният отец Браун. В духа на класическата криминална интрига, дух, към който принадлежат герои като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро, отец Браун разследва заплетените си случаи с помощта на логиката и психологията, с наблюдателност и познание на човешката природа, съчетани с немалка доза хумор.

Във всеки човек се крие възможен светец. Допускам, че у всеки човек дреме и възможен убиец.
Истината е свещена и ако я повтаряте прекалено често, никой няма да ви вярва.
Най-удивителното в чудесата е, че те наистина се случват.
Г. К. Честъртън

Със смирение и гениалност Честъртън ни учи чрез своя герой отец Браун, че често трудността не е в разкриването на загадката, а в това, че не забелязваме причината.
Джил Каратини

В отстояването на индивидуализма Честъртън постига повече от когото и да било в съвременния свят.
Т. С. Елиът

Той е колосален гений.
Бърнард Шоу26.Записки от подземието
Автор: Ф. М. Достоевски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974786
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Ф. М. Достоевски
Записки от подземието

През 1864 година, преди да напише знаменитите си шедьоври – „Престъпление и наказание”, „Идиот” и „Братя Карамазови” – Достоевски създава прелестно мрачните „Записки от подземието”. Дълбоко отчужден от обществото и обладан от чувство за незначителност, безименният герой на Достоевски подлага на безмилостен анализ както себе си, така и света, в който живее – свят, ръководен от относителни и съмнителни ценности. Романът изследва темите за морала, религията, социалното неравенство и политиката, които преобладават в по-късните книги на Достоевски. По мнението но критиката, това е неговата най-новаторска творба и тя очертава разделителната линия между литературата на 19-и и на 20-и век. Освен това „Записки от подземието” предлага на читателя великолепно въведение към творческото въображение, дълбочината и психологическата проникновеност на един от най-влиятелните автори в световната литература..

„Записки от подземието”, със своята интелектуална ирония и отчуждение, може да се определи като първия модерен роман. Темата за безсмислеността на съществуването, която доминира в литературата на 20-и век, води началото си от тази творба на Достоевски.
Малкълм Бредбъри

„Записки от подземието” е най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога. С несравнима убедителност, мощ и изящество тук се разглеждат теми, които разпознаваме по-късно у големите имена на екзистенциализма – от Киркегор до Камю.
Уолтър Кауфман

Достоевски беше психолог преди психологията да съществува, а наблюденията му – безпощадно проницателни и универсални.
Питър Финли
Достоевски беше пророк. Неговите творби не се четат – те се изживяват, изстрадват и никога не избледняват от паметта.
Дмитрий Мережковски


27.ЗАПИСКИ ПО МАНШЕТИТЕ
Автор: МИХАИЛ БУЛГАКОВ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974779
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

МИХАИЛ БУЛГАКОВ
ЗАПИСКИ ПО МАНШЕТИТЕ

Сблъсъкът на писателя с властта е тема, която преминава през цялото творчество на Михаил Булгаков, но за пръв път присъства по-отчетливо в ранната му автобиографична повест „Записки по маншетите” (1922), която авторът така и не доживява да види отпечатана в родината си. С неподражаем хумор, неочаквани обрати и магически елементи Булгаков пресъздава очевидната нелепост, ирационалност и абсурди на болшевишката система. Освен „Записки по маншетите” сборникът съдържа още девет разказа, писани в периода 1922 – 1926 година. Тези ранни творби на Булгаков вече очертават теми и сюжети, свидетелстващи за редкия му талант и доразвити по-късно в шедьовъра „Майстора и Маргарита”..

Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин

В „Записки по маншетите” намираме наченки на демонически елементи, характерни за цялото творчество на Булгаков и изразени най-пълно в „Майстора и Маргарита” – роман, който представлява сам по себе си истинска христоматия по демонология.
Рита Джулиани

Влиянието на руската класическа литература безспорно се долавя в „Записки по маншетите”. За Булгаков Гогол винаги е бил кумир.
С. А. Садихов
Булгаков пише остро, силно и ярко – като със скалпел!
Sunday Times


28.Фермата на животните
Автор: Джорж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974762
Цена: 11.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Джорж Оруел
Фермата на животните

Джордж Оруел - Фермата на животните

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.
А после животинската революция следва хода на всички революции ­ към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприетите закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира... Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.
Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия "Фермата на животните" е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.

"Фермата на животните" е мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за нашето време.
"Ню Йорк Таймс"

"Фермата на животните" е съвършено първозначна книга, сравнима с написаното от Волтер и Суифт.
Едмънд Уилсън

Джорж Оруел разобличава тоталитаризма във всичките му форми и вътрешни съучастия.
Франсоа Брюн


29.Поща
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974755
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Чарлс Буковски
Поща

Чарлс Буковски (1920–1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Роден е в Германия, но животът му преминава в Калифорния. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първият му поетичен сборник излиза през 1960-а, когато е вече на четирийсет, а първият му роман – „Поща” – който го прави известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона. „Поща” е деветата книга на Чарлс Буковски, която издателство "Фама" предоставя на българските читатели. Досега са излезли:


Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Пиянска амнезия30.Отчаяние
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974700
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

Владимир Набоков
Отчаяние

Един ден Герман Карлович, руски търговец в изгнание, се натъква в Прага на скитник, у когото с изумление открива поразителна прилика със самия себе си. И не след дълго в ума му назрява план да убие скитника и така да инсценира собственото си убийство, жена му да получи неговата застраховка и после двамата под чуждо име да живеят благополучно и богато в чужбина. Освен облагата, той се ласкае от мисълта, че е замислил перфектното престъпление.
Под повърхността на криминалната интрига Набоков ни пренася в умопомрачителния свят на двойствеността и илюзиите, където нищо не е такова, каквото изглежда.

„Отчаяние” е екзалтираща творба – разтърсваща, жизнена и невероятно колоритна.

Мартин Еймис

Набоков пише проза по единствения начин, по който тя трябва да се пише – с превъзнесеност.

Джон Ъпдайк31.Горе във вилата
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974687
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

У. Съмърсет Моъм
Горе във вилата

Младата Мери Пантън обитава предоставена й от приятели красива вила край Флоренция, обмисля бъдещето си и се опитва да постигне душевен покой. Наскоро е овдовяла след злополучен брак, настоятелно я ухажва отдавнашен приятел, който ще й обезпечи сигурност и закрила – и тя е почти готова да приеме предложението му за женитба. Но една привидно незначителна проява на състрадание я сблъсква с други двама мъже, довежда до трагични събития и Мери осъзнава, че да отричаш любовта и съпътстващите я страсти и рискове, означава да отричаш самия себе си...

„Горе във вилата” е класически роман, дело на един от големите творци на ХХ век, чиято изключително рядка дарба на разказвач слива въображение и действителност по наистина неповторим начин.

The Sunday Times

Моъм е ненадминат в избора на сюжет, в усета за трагичното и в проявата на ирония, но и състрадание към съдбата на своите герои.

The Observer

Измежду съвременните автори Съмърсет Моъм е този, който ми е повлиял най-много.

Джордж Оруел

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.

The Spectator32.Дървото на Юда
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974663
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Арчибалд Кронин
Дървото на Юда

Богат, чаровен и изискан, неизменно радващ се на вниманието на жените, Дейвид Мъри е обладан от краен егоизъм. Издигнал се от низините и спечелил завидно състояние, в разцвета на силите си той се установява в Швейцария, където сред лукса на прекрасния си дом, сред колекцията си от скъпи картини, неуязвим за тревогите на деня, той се наслаждава на безусловно щастие. Без никакво предчувствие за предстоящо бедствие, в случаен разговор, Мъри драматично е връхлетян от далечен спомен, който му причинява дълбоко чувство за вина. Някога, като беден и амбициозен студент по медицина, той се влюбва в млада жена и се обвързва с обещание да се оженят, но впоследствие я напуска без обяснение, подмамен от богатство и кариера. И сега, с най-добри намерения, Мъри се заема да компенсира щетите, да плати цената за миналото си прегрешение. Но какво ще реши съдбата... Шотландският писател Арчибалд Кронин (1896 – 1981) е един от най-популярните и успешни автори на ХХ век. Наред с „Цитаделата” и „Ключовете на кралството”, „Дървото на Юда” е измежду най-знаменитите му творби. Книгите му са издадени в над 20 милиона екземпляра и са преведени в много страни по света.

Кронин е първокласен автор, а творбите му заслужено се радват на широка популярност.
Time

Романите на Кронин постоянно ни напомнят колко крехка е човешката природа и колко малко ни остава, ако се отвърнем от себе си, като продадем душата си.
Catholic Insight

Никой друг писател не е популяризирал Шотландия по света, както Кронин.
Алан Дейвис


33.Трима другари
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974632
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Ерих Мария Ремарк
Трима другари

Годината е 1928-а. Германия още пази спомена за краха във войната. Животът на Роби, Кьостер и Ленц – трима неразделни другари – също е белязан от войната. Подобно на мнозина други от тъй нареченото „изгубено поколение”, те са се простили с романтичните си илюзии и разочаровани и обезверени, не могат да намерят мястото си в разпадащото се общество. Тримата, безразлични към социалните вълнения и политическите бури на деня, поделят времето си между работилницата за поправка на автомобили и гуляите в баровете и кръчмите, съпроводени от достъпни жени и обилно количество алкохол. Докато Роби се влюбва в младата и очарователна Пат, която става неразделна част от сплотената им група, но и ги подлага на изпитания, през каквито никога не са допускали, че ще преминат... „Трима другари” е сурова, безмилостно откровена притча за самотата и себеотдаването, за приятелството и любовта, за предаността и крехкостта на човешките взаимоотношения.34.КЛИМАТИ
Автор: Андре Мороа
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974571
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Андре Мороа
КЛИМАТИ

Младият Филип Марсена, ерудиран и заможен индустриалец, се влюбва страстно в красивата, но лекомислена Одил и двамата се венчават, въпреки неодобрението на семейството му. Скоро нейното непостоянство и неговата ревност стават причина Одил да го напусне. Дълбоко наранен след раздялата, Филип набързо се свързва с всеотдайната и искрена Изабел и не закъснява да причини на новата си съпруга същите страдания, които той е понесъл от Одил. Но постоянството и решимостта на Изабел да спаси брака си придават ново измерение на тази забележителна история за силата и превратностите на любовта. Андре Мороа (1885-1967) е един от най-значимите и многостранни френски автори, спечелил си широка известност като биограф, историк и прозаик. През 1938 г. е избран за член на Френската академия.

„Климати” е роман за любовта, която дори споделена – е мъчителна, и за това как зад привидно цивилизованите отношения кипят бурни, често пагубни страсти.
The New Yorker

В „Климати” Андре Мороа ни разкрива вечните усложнения, измени и прелестни вълнения на любовта.
Publishers Weekly

Печален разказ за жените, издигнати на пиедестал, и за любовната болка – неразумна, но сладка.
Kirkus Review


35.Сензационни новини
Автор: Ивлин Уо
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974540
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Ивлин Уо
Сензационни новини

Уилям Бут, простодушен провинциалист, пише прилежни дописки за голям лондонски всекидневник относно навиците на дивите животни. След поредица от недоразумения, грешки и комични ситуации, Бут е назначен за военен кореспондент на вестника във въображаемата африканска страна Ишмилия, където се носят слухове за предстояща революция. Въпреки че няма и най-малка представа за какво е изпратен и какво очакват от него шефовете в Лондон, Бут произвежда сензационни новини и сам се превръща в сензация. Блестяща и непочтителна сатира на британската вестникарска индустрия, с нейното трескаво и безогледно преследване на горещи новини, романът на Ивлин Уо, наред с шедьовъра му „Завръщане в Брайдсхед”, се нарежда в класацията на „Обзървър” на стоте най-добри англоезични романи за всички времена. Книгата излиза за първи път у нас.

Любовта Най-смешната и забавна книга, писана някога за журналистиката... Вихрена комедия от грешки.
Observer

С тази книга най-остроумният английски автор поставя нови стандарти в областта на ексцентричната сатира.
The New York Times

Истински образец на ярък хумор.
The New Yorker
Ивлин Уо без съмнение е най-великият сатирик на ХХ век.
Washington Times


36.МОРФИН
Автор: МИХАИЛ БУЛГАКОВ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974533
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

МИХАИЛ БУЛГАКОВ
МОРФИН

Годината е 1917-а – време на смут, революции, надежди и крушения. Едва-що завършилият образованието си Михаил Булгаков, също като своя герой от повестта „Морфин” доктор Поляков, е назначен за селски лекар в глухата провинция. Там, след заболяване от дифтерит, той се пристрастява към морфина, зависимост, която успява да преодолее след двегодишни усилия. Булгаков, както и много от колегите му по онова време, става жертва на заблуждението, че лекарят, по силата на своите знания и опит, не може да стане морфинист. Напротив – свободният достъп до опиати и изследователският интерес довеждат до истинска епидемия на наркотична зависимост сред медиците. Освен повестта „Морфин” сборникът съдържа още седем разказа, писани в периода 1924 – 1927 година и обединени в цикъла „Записки на младия лекар”. Тези ранни творби на Булгаков вече очертават теми и сюжети, свидетелстващи за неподражаемия му талант и доразвити по-късно в шедьовъра „Майстора и Маргарита”.

Булгаков пише остро, силно и ярко – като със скалпел!
Sunday Times

ези откровени и честни разкази въздействат така силно не само защото младият Булгаков има какво да каже, но и задето го изрича със страст и темперамент.
New Statesman

Разказите на Булгаков са пример за мъжество и забележителен литературен талант.
The Independant
Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин


37.На юг от никъде
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974489
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Чарлс Буковски
На юг от никъде

Чарлс Буковски (1920 - 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 творби - поезия и проза. “Криминале” е шестата книга на Буковски, която издателство "Фама" предлага на българския читател. Досега са представени: “На юг от никъде” "Всичко на масата", "Factotum", "Холивуд" и "Жени".

ЗА АЛКОХОЛА
Алкохолът е едно от най-великите неща на този свят, поне според мен. За повечето хора той може да е пагубен, но аз съм друг случай. Написал съм най-добрите си работи под въздействието на алкохола.

ЗА ЖЕНИТЕ
Жените са като машини за оплакване. Все мъжете са им виновни. Мислят се за незаменими. Там им е проблемът. Когато една жена ме вбеси, пращам я по дяволите. Качвам се в колата и заминавам. Където и да е.

ЗА ПИСАНЕТО
Никога не пиша през деня. То е като да се разхождаш гол в голям магазин. Всички те гледат. Но нощем... тогава е времето на магиите.

ЗА ВЯРАТА
Вярата е за онези, които я имат. Само не ме обременявайте с нея. Имам повече вяра в своя водопроводчик, отколкото във Второто пришествие. Водопроводчикът поне върши нещо полезно - отпушва клозети.
интервю на Шон Пен с Чарлс Буковски


38.Жени
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974472
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Чарлс Буковски
Жени

Хенри Чинаски, непоправим пияница, любител на женската плът, неукротим бунтар и неуморен в потребността и стръвта си да пише въпреки хладното отношение на издателите, е вече на петдесет. И звездата му най-сетне изгрява. Край на досадните, унизителни и зле платени длъжности, край на мизерията и несретата. Канят го на партита, на премиери, затрупват го с предложения за авторски четения. Успехът го връхлита – а с него и жените, върволица от жени, защото е всеизвестно, че славата е мощен афродизиак...


Безкомпромисна равносметка за живота на ръба, романът "Жени" носи запазената марка на Буковски – сурова откровеност и мрачен хумор, с които са описани не само похожденията му, но и съпътстващите ги неща от живота.

Observer
Романът предлага оголена и заедно с това развлекателна еротика, на моменти дори неудържимо смешна. Чувствителността на Буковски към жените е сравнима само с пренебрежението му към тях.

Етан Купър
Тази книга ще подразни. Сигурно ще подразни и вас. Но вие се нуждаете от дразнител. Нуждаете се от сътресение, от разрив с приличието. Нуждаете се да бъдете халосани по главата от суровата и непристойна красота в живота и прозата на Буковски. Трябва да ви се влее от неговото пиянско и разгулно ежедневие. Трябва да прочетете тази книга.

Саксън Кейн


39.Пиянска амнезия
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974465
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 232

Чарлс Буковски
Пиянска амнезия

Чарлс Буковски (1920 – 1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Роден е в Германия, но животът му преминава в Калифорния. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първият му поетичен сборник излиза през 1960-а, когато е вече на четирийсет, а първият му роман – „Поща” – който го прави известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона. „Пиянска амнезия” е осмата книга на Чарлс Буковски, която издателство "Фама" предоставя на българските читатели. Досега са излезли:

Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба


40.Възгледите на един клоун
Автор: Хайнрих Бьол
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974434
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Хайнрих Бьол
Възгледите на един клоун

Хайнрих Бьол (1917 – 1985) е автор на повече от 40 творби – романи, сборници с разкази, поезия, есеистика, – които го поставят измежду най-четените и влиятелни съвременни немски писатели. Световно признание му носят романите „Възгледите на един клоун”, „Билярд в девет и половина” и „Групов портрет с дама”. През 1972 година е удостоен с Нобелова награда за литература. Във „Възгледите на един клоун” Хайнрих Бьол, през погледа на своя герой клоуна Ханс Шнир, със съчувствие и горчивина, но и с блестящ хумор рисува разголваща картина на германското общество през следвоенните години, когато шизофренията, догматизмът и отрицанието, примесени с чувството за вина, са заразили нацията.

Веднага станал бестселър, „Възгледите на един клоун” се нарежда сред най-популярните романи на Бьол и се превръща в неговата най-проницателна творба, разглеждаща емоционално и вълнуващо непримиримата битка между любовта и религията.
Скот Еспозито

Същността в творчеството на Хайнрих Бьол намираме в неговото състрадание, в неговия стремеж към справедливост, във вярата му, че човекът се нуждае от помощ, че всеки има достойнство, но то често бива потъпквано от силните на деня.
Робърт К. Конард

Затрогващ и вълнуващ разказ, изпълнен със силен заряд, нежност, чувство за хумор и човещина.
The Christian Science Monitor


41.МОМЧЕТАТА ОТ БРАЗИЛИЯ
Автор: АЙРА ЛЕВИН
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974410
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

АЙРА ЛЕВИН
МОМЧЕТАТА ОТ БРАЗИЛИЯ

Докато се укрива в Южна Америка, зловещият нацистки военнопрестъпник д-р Йозеф Менгеле събира група бивши есесовци за осъществяването на ужасяващ план. Бари Кьолер, млад разследващ журналист, надушва замисъла и информира известния ловец на нацисти Яков Либерман, но е убит, преди да успее да разкрие доказателствата си. Така започва един от най-интригуващите и виртуозни романи на Айра Левин. Защо Менгеле набелязва деветдесет и четирима безобидни възрастни мъже, живеещи в различни краища на света, да бъдат убити? Каква е скритата връзка помежду им? Какъв интерес представляват те за своите убийци – шестима бивши есесовци, изпратени от най-издирвания жив нацист, прословутия „Ангел на смъртта”? Един-единствен мъж трябва да намери отговорите на тези въпроси и да спре убийствата – и това е Либерман. Класически трилър за чудовищния заговор на д-р Йозеф Менгеле за възраждането на Третия райх, „Момчетата от Бразилия” описва един страховит съвременен кошмар, вледеняващ и напълно възможен.
Романите на Айра Левин се четат на един дъх, веднъж отвориш ли ги – не можеш да спреш.
Newsweek

ова е най-изобретателният сюжет на Айра Левин след „Бебето на Розмари”. Изключително находчив и съдържащ типични за автора теми – биоинженерството, възкръсването на злото, дехуманизацията.
The New York Times42.СПОКОЙНИ ДНИ В КЛИШИ
Автор: ХЕНРИ МИЛЪР
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974335
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

ХЕНРИ МИЛЪР
СПОКОЙНИ ДНИ В КЛИШИ

Париж, 30-те години на ХХ век ¬ животът е лек, бохемски, безгрижен, волността в изкуството и нравите набира скорост. Жените са много и все достъпни, всяко бистро предлага приключения. Безпаричието не води до затормозеност, а е тласък към изобретателност, повод за разнообразие и весели случки. А безделието е за твореца способ да събира жизнен опит чрез случайни срещи и връзки ¬ забавни, трогателни, любопитни, остро еротични. "Спокойни дни в Клиши" по неповторим начин изразява и осмисля богатството на живота и неговите чувствени удоволствия.
Хенри Милър (1891- 1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930 до 1940 живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта си някои от тях до 60-те години са забранени в САЩ и Англия.

Хенри Милър няма равен, когато се впуска да разказва. Човек трябва да се върне назад към Марлоу и Шекспир, за да се докосне до сходно богатство и наситеност в образността. Преди него никой не е писал така, може би и занапред никой ще успее да го постигне. Прозата му е водовъртеж, водопад, вулкан, земетресение... Хенри Милър е олицетворение на литературната енергия.
Норман Мейлър

Хенри Милър е единственият писател с въображение и стойност, който се е появил сред англоезичните автори от последните години.
Джордж Оруел

Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.
Лорънс Дърел


43.ЛЮТНЯ И БЕЛЕЗИ
Автор: ДАНИЛО КИШ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974328
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

ДАНИЛО КИШ
ЛЮТНЯ И БЕЛЕЗИ

Данило Киш е едно от най-големите имена в сръбската литература от втората половина на ХХ век. Роден е на 22 февруари 1935 година в Суботица. Основно училище и първите класове на гимназията завършва в Западна Унгария – родния край на баща му. През 1944 година баща му е отведен в Аушвиц, откъдето не се завръща. Данило Киш, заедно с останалата част от семейството, е репатриран чрез Червения кръст в Цетине, където завършва гимназия. През 1954 година се дипломира в Групата за обща литература във Философския факултет в Белград. От 1979 година живее в „джойсовско изгнание” в Париж, където умира на 15 октомври 1989 г. Погребан е в Белград. От 1953 година сътрудничи на много вестници и списания, а през 1962-а излиза първата му книга, съдържаща два кратки романа: „Мансарда” и „Псалм 44”. Пише разкази, романи, драми, есета, полемични текстове и превежда от руски, унгарски, френски и английски език (Есенин, Цветаева, Ахматова, Петьофи, Ади, Петри, Молиер, Корней, Верлен, Лотреамон, Превер, Кьоно и много други). Най-забележителните му творби са „Гробница за Борис Давидович” и „Енциклопедия на мъртвите.” Носител е на множество литературни награди. Написани между 1980 и 1986, разказите в настоящия сборник са открити след кончината на Киш и са издадени посмъртно. На български се издават за първи път.

Изречение по изречение Данило Киш съгражда песни чрез богатите регалии на своето слово.
New York Review of Books

Литературата все пак служи за нещо. Тя служи на човешката съвест.
Данило Киш44.МЕРСИЕ И КАМИЕ
Автор: САМЮЪЛ БЕКЕТ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974298
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

САМЮЪЛ БЕКЕТ
МЕРСИЕ И КАМИЕ

“Мерсие и Камие”, първият следвоенен роман на Бекет и първият написан на френски, е смятан от литературните историци и критици за един вид предтеча на „В очакване на Годо”. Двама души тръгват на пътешествие – накъде, с каква цел, кои са те? Отговорите са бекетовски... Романът се издава на български за първи път. Самюъл Бекет (1906-1989) е ирландски драматург, романист и поет, един от най-великите автори не само на ХХ век, но и в цялата световна литература на всички времена. Носител е на Нобелова награда за литература през 1969 година.

Под отчаянието у Сам се таеше нещо, което той пожела да премълчи и което навярно бе свързано с дълбоката жалост, която той изпитваше към човешкото страдание. Той го изрази по начин, който всеки може да тълкува по своя воля - като открит бунт или като смирена отстъпчивост..
Робер Пенже

Корозивната сила на Бекет не е свързана нито с идеология, нито с философска доктрина. Той не онагледява ¬ той показва. Показва човека, лишен от илюзии, убеждения, вярвания и разсъждения, които служат само за прикритие на същностното му мъчение ¬ да страда, оголен до кости.
Морис Надо

Бекет е безподобен магьосник. Пред неговата риторика и музика всеки поет би позеленял от завист.
Стивън Спендър

Пол Остър45.Метаморфозата и други разкази
Автор: Франц Кафка
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974250
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Франц Кафка
Метаморфозата и други разкази

Франц Кафка - Метаморфозата

Една заран Грегор Замза се събуди в леглото след неспокойни сънища и установи, че е превъплътен в огромно насекомо... Така започва знаменитата новела на Франц Кафка "Метаморфозата", в която преобразеният герой става поради своята различност бреме и обект на срам и отвращение дори за най-близките си, чужденец в собствения си дом. Ужасяваща и абсурдна картина на отхвърлеността и вината, "Метаморфозата" се нарежда сред най-четените и с най-мощно влияние белетристични творби, въплътили страховете и кошмарите на ХХ век.
Сборникът включва и други блестящи разкази на Кафка, повечето от които се издават за първи път у нас.

У Кафка реалистичността на изображението непрестанно се примесва към фантастичността на фабулата и не бих могъл да кажа от какво се възхищавам повече ­ дали от "натуралистичното" измерение на неговия въображаем свят, който поради това става съвсем реален в очите ни, или от уверената дързост на набезите му в странността. От Кафка може да се научи безмерно много.
Андре Жид

Кафка умееше да открои скритата яркост. При него сякаш се разбулва море от слънце, където всяка вълна е струя светлина и от заслепение човек трябва да затвори очи, за да се прислони на сянка.
Макс Брод

Кафка говори за милионите и за новата житейска несгода на модерните времена; дори и днес, повече от столетие след рождението му, той като че ли остава последният върховен баснописец на свещеното и космическото у човека.
Джон Ъпдайк


46.Играчът на рулетка
Автор: Ф. М. Достоевски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974212
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Ф. М. Достоевски
Играчът на рулетка

Младият Алексей Иванович е учител на децата на разорен генерал и влюбен в доведената му дъщеря Полина, в чийто живот има твърде много тайни. Във въображаемия град Рулетенбург, моден балнеокурорт и средище на хазарта, се срещат обеднели аристократи и богати парвенюта, авантюристи и несретници, безогледни мошеници и скучаещи светски особи, леки жени и лековерни мъже. Любовни триъгълници се създават и разпадат, човешките съдби се решават от случайността в игралните зали – шеметна е въртележката от страсти, еднакво унищожителни са любовта и рулетката. В “Играчът” стават до болка осезаеми магията на казиното и магията на великия и вечно модерен Достоевски.

Достоевски беше пророк. Неговите творби не се четат – те се изживяват, изстрадват и никога не избледняват от паметта.
Дмитрий Мережковски

Достоевски е единственият, който ме е научил на нещо в областта на психологията.
Фридрих Ницше

“Играчът” заема особено място в творчеството на Достоевски. Докато в другите си романи той поставя психологически и морални проблеми, тук ни дава борба на страсти, преобразява живота без “задна” мисъл, без присъщите му тежнения към хаоса – преодолява непосредно изживяното (може би защото е твърде силно), за да се издигне до висотата на шекспировска обективност.
Людмил Стоянов

Николай Бердяев47.ФОКУС БОКУС
Автор: КЪРТ ВОНЕГЪТ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974205
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

КЪРТ ВОНЕГЪТ
ФОКУС БОКУС

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е автор на 14 романа, повечето от които стават бестселъри, както и на редица разкази, пиеси и есета, в които социална сатира и черен хумор се преплитат със сюрреализъм и антиутопия. Романите на Вонегът, който често влиза в ролята на съдник на обществото, се превръщат в класика на американската контракултура, а авторът – в литературен идол, особено за младите през 60-те и 70-те години на миналия век. Измежду предпочитаните теми в творбите на Вонегът са дехуманизацията, породена от технологиите, a също сексуалността и насилието и митовете, свързани с тях. „Фокус бокус” (1990) е последният значим роман на Кърт Вонегът – едновременно мрачен и комичен, страховит и забавен, изпълнен с откровени подигравки, искрено съчувствие и блестяща самоирония.

Истински триумф! „Фокус бокус” се нарежда сред най-добрите му книги. Вонегът отново се прицели в десятката и този път я улучи.
Джоузеф Хелър

Philadelphia Inquirer

Стилът на Вонегът е лек, но сатирата му плете мрежа от черен хумор с разтърсваща сила.
Seattle Times
Сърцето Като с магическа пръчка Вонегът сътворява един умопомрачителен бъдещ живот. Силно ангажиран писател, той се надява светът да стане по-добро място.
USA Today


48.Процесът
Автор: Франц Кафка
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974199
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Франц Кафка
Процесът

Франц Кафка - Процесът

- Но аз не съм виновен ­ възрази К., ­ станала е някаква грешка. Как изобщо може един човек да бъде виновен? Та всички ние тук сме човеци, всички без изключение.
- Правилно ­ отвърна свещеникът, ­ но така говорят обикновено виновните.
Една сутрин Йозеф К., почтен банков чиновник, е внезапно арестуван и изправен на съд, без да знае в какво е обвинен. И се озовава в един абсурден свят, в който никой не бива да престъпва закона, но и никой не е наясно какъв е той.
Гениална творба, в която се преплитат кошмарното и гротескното, “Процесът” е едновременно екзистенциален роман, притча и пророчество за страшните изстъпления на модерните времена.

Дори и в най-дълбокия мрак неговият творчески дух си остава светлина.
Дж. П. Стърн

Кафка е първозначен за нас, защото описаният за първи път от него човешки жребий е жребият на съвременния човек.
У. Х. Одън

“Процесът” е нещо повече от класически роман. Той обогати езиците по света с епитета “кафкиански”, който най-дълбоко и точно изразява безчовечността и абсурдността на нашето време.
Джордж Стайнър

В “Процесът” ние сме отведени до границите на човешката мисъл, всичко в този роман е същностно, знаково. Той изразява абсурда в неговата цялост и пълнота.
Албер Камю


49.КОТКАТА
Автор: Колет
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974144
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Колет
КОТКАТА

“Котката” е историята на един необичаен любовен триъгълник. Ален се жени за Камий. И двамата са млади и красиви, познават се добре, подхождат си във всичко. Но... явява се една неочаквана съперница: Саха, котката на Ален, която той взема със себе си в новото брачно жилище. Камий ревнува до болезненост, до насилие. А Ален, мечтател по природа, все повече усеща как тя не е способна за му даде търсената топлина и нежност... КОЛЕТ (1873-1954) е сред най-големите френски писателки, авторка на над 50 творби – (романи и сборници с разкази) и всепризната като блестяща стилистка. Прозата й е пропита от чувственост и деликатен еротизъм, заради което – а също и заради бурния й личен живот – Римокатолическата църква отказва тя да бъде погребана според религиозните канони. Колет е офицер на Почетния легион, първата жена членка на Академията Гонкур и единствената, заради чиято смърт във Франция е обявен национален траур.

„Котката” е проникновен и чувствен роман за една осуетена любовна кристализация.
Андре Били

Колет е женският глас на самия Париж.
Анатол Бройърд, The New York Times

В нейните книги звучи гласът на световната женска мъдрост.
Филис Роуз, The New York Time Book Rewiew
Сърцето няма бръчки. По него има само белези.


50.Полет над кукувиче гнездо
Автор: Кен Киси
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974120
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Кен Киси
Полет над кукувиче гнездо

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент ¬ Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер. Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.
Вълнуващ и забавен, но в крайна сметка трагичен, романът на Кен Киси се нарежда сред най-стойностното в съвременната литература. През 1975 година творбата е екранизирана от Милош Форман, филмът печели пет оскара в основните категории и е определен от критиката за един от двайсетте най-добри филма за всички времена.

Могъщият поетически реализъм, съдържащ се в романа на Кен Киси, издига изтъркания сюжет за живота в едно отделение за душевно болни до абсурден, всеобхватен, сякаш излязъл изпод перото на Оруел разказ за същността на човешката природа.
сп. “Лайф”

Блестяща притча за доброто и злото, истинско литературно постижение.
сп. “Ню Йорк Таймс Бук Ривю”

Вик на протест срещу догмите на антихуманното общество и срещу онези които властват в него.
сп. “Тайм”

Кен Киси е създал един свят ¬ убедителен, жив, пулсиращ. Той притежава голям и силен талант и е написал голяма и силна книга.
сп. “Сатърди Ривю”51.Сенки в рая
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974045
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Ерих Мария Ремарк
Сенки в рая

Години преследван из окупирана Европа и оцелял от нацистките концентрационни лагери, Роберт Рос най-сетне намира убежище в „обетованата земя” – Америка. Установява се в Ню Йорк заедно с други бежанци от нацистка Германия. Тук той среща Наташа – красива манекенка с добро и отзивчиво сърце, с чиято помощ се опитва да започне нов живот. Но докато войната продължава да занимава съзнанието му, Рос не може да намери покой. Демоните на миналото не спират да го преследват и той постепенно осъзнава, че свободата съвсем не е лесна – и този рай, колкото и съвършен да изглежда, си има цена...

Ерих Мария Ремарк – автор, радващ се на огромна популярност, -– с право може да се нарече „хроникьор на ХХ век”.
Брайън Мърдок

Животът на Ремарк и неговите романи са тясно преплетени, и това е особено валидно за „Сенки в рая”, където автобиографичните детайли са твърде очевидни.
Ханс Уагнър

Велик писател... Той е майстор от несъмнено висока класа, творец, който владее езика до съвършенство. Независимо от темата, стилът му е емоционален, стегнат, уверен.
The New York Times Book Review52.Нощ в Лисабон
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974021
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Ерих Мария Ремарк
Нощ в Лисабон

Една нощ в Лисабон, в началото на Втората световна война, млад мъж жадно наблюдава на пристанището кораб, готвещ се да потегли на следващия ден за Америка. Без американска виза и с шест долара в джоба, той е един от хилядите бежанци от нацистка Германия, намерили последно убежище в португалската столица. Внезапно към него се приближава странен непознат и му предлага два билета за кораба и паспорт с валидна виза. В замяна иска само младият човек да изслуша неговата история. История за смелост и жестокост, за дързост и смърт, и за една любов, която не признава препятствия и граници.

„Нощ в Лисабон” е най-дълбокият и трагичен роман на Ремарк. Проникновен разказ за съдбата и жребия на човека на ХХ век, потвърждение, че изкуството е винаги последното и решаващо свидетелство за историята.
Максуел Гисмар

В романа на Ремарк се разказва за времето, когато човекът не означаваше нищо, а редовният паспорт – всичко.
Дубравка Угрешич

Повечето творби на Ремарк могат да се разглеждат като документи на времето.
Алфред Уайт

Велик писател... Той е майстор от несъмнено висока класа, творец, който владее езика до съвършенство. Независимо от темата, стилът му е емоционален, стегнат, уверен.
The New York Times Book Review53.Упражнения по стил
Автор: Реймон Кьоно
Раздел: Класика
ISBN: 9789545974007
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Реймон Кьоно
Упражнения по стил

Реймон Кьомо-Упражнения по стил

ТАРИКАТСКО
Беше къде обед, като гепих рейса. Гепих го и киризим ­ кво? ­ един образ, тъп като гъз, а се дърви на съседа си. "Не моеш ли ­ вика му ­ да си отваряш зъркелите? Нарочно ­ циври му ­ ме ръгаш, че и ми газиш патъците." И духна да седне. Пълен чвор.
Като гилах по площад Ром, го киризим да плямпа с друг образ, също такъв чвор. "Чат ли си? ­ бъзна го онзи. ­ Барни тва копче и ще си тупалка!"

ПО ИТАЛИАНСКИ
Уно дене, у темпо манджаре, ке скиво на платоформато у аутобусо? Уно дългучо, веро маркучо! Белла капелла с ширита дебела! Туози чешито се форте караре и парларе вулгаре на уно другаре: "Перке ме бутандо и ми тъпкандо кракандо, ма кранто!" Назряло скандало и чешито бегало без чао и престо седнало, лукиано ни яло, ни мирисало.
Ке нуово скивандо у друго моменто? Познанто чешито и уно левенто. Левенто даваре акълито чешиту за уно копчино до гранде дупчино.

ТАНКА
(Японско петстишие)
Пристига рейсът.
Едно конте се качва.
Внезапен сблъсък.
Пред гарата по-късно
за копче става дума.

...И още, и още... 99 начина да се разкаже една банална случка. Словесна виртуозност и неудържим смях.
Нямаше да е толкова смешно, ако не беше сериозно. Клод Симон


54.Триумфалната Арка
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973949
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Ерих Мария Ремарк
Триумфалната Арка

Годината е 1939-а. Доктор Равик, способен хирург, пребивава в Париж без документи и без право да упражнява професията си. Преживява като оперира нелегално в частна клиника. Той е един от многото бежанци от нацистка Германия, които живеят под постоянната заплаха да бъдат заловени и депортирани. В тези несигурни времена, когато над Европа тегне угрозата от нова война, Равик среща Жоан ­ отчаяна актриса, на която помага да стъпи на крака. Макар че Равик не вярва в любовта, съдбата по странен начин го въвлича в една бурна романтична история с трагична развръзка. "Триумфалната арка" е екранизирана два пъти ­ през 1948 година с Шарл Боайе и Ингрид Бергман в главните роли и през 1985-а ­ с Антъни Хопкинс и Лесли-Ан Даун.

Както в живота, така и в творчеството си Ремарк, подобно на Равик от "Триумфалната арка", е романтичен странник, самотник, търсещ самоличността си и мястото, което да нарече свой дом.
Томас Торнтън

Повечето творби на Ремарк могат да се разглеждат като документи на времето.
Алфред Уайт

Велик писател... Той е майстор от несъмнено висока класа, творец, който владее езика до съвършенство. Независимо от темата, стилът му е емоционален, стегнат, уверен.
New York Times Book Review55.ОРИГИНАЛЪТ НА ЛАУРА
Автор: ВЛАДИМИР НАБОКОВ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973833
Цена: 20.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

ВЛАДИМИР НАБОКОВ
ОРИГИНАЛЪТ НА ЛАУРА

Д-р Филип Уайлд, блестящ учен, надарен с остроумие, богатство и огромна телесна маса, е навикнал да бъде унижаван и мамен от съпругата си – младата, стройна и разкрепостена Флора. Един измежду нейните любовници дори документира изневерите й в роман под надслов „Моята Лаура” и го предоставя на съпруга й. Поруган, Уайлд търси наслада във виртуално себеунищожение. Набоков пише „Оригиналът на Лаура” с прекъсвания през периода 1975 – 1977 година. Осъзнавайки, че не ще успее да завърши книгата, преди смъртта си той разпорежда на жена си Вера и сина си Дмитрий ръкописът (който представлява 138 каталожни картончета, изписани на ръка, със зачертавания, поправки и непълноти) да бъде унищожен. Те обаче не се престрашават да го сторят и ръкописът преседява в банков сейф повече от три десетилетия. След смъртта на майка си Дмитрий Набоков решава да обнародва творбата. „Оригиналът на Лаура” излиза през ноември 2009-а, 32 години след кончината на своя автор. Всяка страница от изданието се състои от факсимиле на изписано на ръка каталожно картонче и съответстващия му печатен текст. Предговорът от Дмитрий Набоков описва историята на произведението. Критиката е противоречива. Едни смятат, че не е трябвало да бъде погазена волята на големия писател и че „Оригиналът на Лаура” го представя в недостойна светлина. Според други въпреки фрагментарността на текста, в него личи геният на Набоков.
Твърде натрапчив, що се отнася до композицията, романът изследва въпросите за смъртта и душата със съзерцателна настойчивост.
Ню Йорк Таймс

Една от най-интересните творби на Набоков.
Сан Франциско Кроникъл

„Оригиналът на Лаура” напомня напукана мозайка, словото на автора е блестящо, понякога мъгляво, а тук-там изненадва с причудливи алитерации.
Скотсман

Същността на Набоков е една чудотворно-плодовита неустойчивост, където без предупреждение думите се откъсват от ежедневното, грейват като светкавици в нощно небе и озаряват скрити версти на копнеж и ужас.
Мартин Еймис56.ИЗГНАНИЕТО И ЦАРСТВОТО
Автор: АЛБЕР КАМЮ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973826
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 160

АЛБЕР КАМЮ
ИЗГНАНИЕТО И ЦАРСТВОТО

Разказите от „Изгнанието и царството” изследват дилемата да бъдеш чужденец, дори и в собствената си страна, и същевременно - обречен на принадлежност към едно враждебно общество. С мощ и лиризъм Камю пресъздава красивите, но сурови пустинни пейзажи на родния си Алжир или дивите, загадъчни джунгли на Бразилия. Французойка на средна възраст постепенно попада под омаята на Северна Африка, осакатен ренегат полудява поради жестокостта на ближните си, бъчвар наблюдава бавния упадък на занаята си, добросърдечен учител трябва да избере между закона и спасяването на един живот, скромен художник се сблъсква с лицемерието в света на изкуството, френски инженер открива ново семейство в далечна страна.
Албер Камю (1913-1960) е сред най-значителните представители на екзистенциализма във философията и белетристиката. Автор е на романи, разкази, пиеси, есета. Носител на Нобелова награда на литература (1957).
Бих нарекъл неговия песимизъм „слънчев”, подобно на тъмните петна по слънчевата повърхност.
Жан-Пол Сартр

Във френската литература на ХХ век се открояват трима автори от световна класа - Андре Малро, Жан-Пол Сартр и Албер Камю. От тях най-великият е Камю.
Артур Кьостлер

Мощни, разтърсващи, провокиращи мисълта притчи, написани с майсторство и хладна страст.
Sunday Times

Тези яростни и същевременно сдържани разкази потвърждават, че Камю не е просто обикновен човеколюбец. Той е на страната на ангелите, както и би трябвало, но не му е чужда и тъмната страна на битието.
Observer57.Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973796
Цена: 13.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

Чарлс Буковски
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба

Чарлс Буковски (1920 – 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 книги – поезия и проза. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно пише за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. В последната си творба – „Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба”, издадена посмъртно, - Буковски е все така ексцентричен, язвителен и проницателен в размислите си за писането, смъртта, парите, авторитетите и абсурдите на човешката природа. Книгата е илюстрирана от друга легенда на ъндърграунда – художника Робърт Кръм.
Творческият период на повечето писатели е кратък. Те слушат хвалебствия по свой адрес и им вярват. Има само един върховен съдия на написаното и това е писателят. Ако слуша критиците, редакторите, издателите, читателите, с него е свършено. И разбира се, когато се замае от славата и богатството, можеш да го изсипеш в канала при лайната.
Повечето хора не са готови за смъртта, нито за своята, нита за чуждата. Тя ги шокира, ужасява ги. Страшно ги изненадва. По дяволите, изобщо не би трябвало да я има. Аз нося смъртта в левия си джоб. Понякога я изваждам и й говоря: „Здрасти, бейби, как си? Кога ще дойдеш за мен? Ще те чакам.”
Чарлс Буковски

Буковски шокира публиката със своя нелитературен стил, с редкия си, безцеремонен език и със страстта си да каже нещата поновому. Той пренесе живото слово по страниците на книгите си и по този начин очарова читателите, отдавна уморени от стерилността и отчуждаващата скованост на американската литература.
Джей Дохърти58.Младата Романтичка
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973789
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

У. Съмърсет Моъм
Младата Романтичка

У. Съмърсет Моъм (1874 – 1965) е сред най-четените автори на своето време, чиято популярност не помръква и днес. В огромното му литературно наследство, наброяващо 20 романа, 31 пиеси, множество пътеписи и есета, особено място заемат разказите. Събрани в четири обемисти тома, по единодушното мнение на критиката те са връхна точка в творчеството му. Независимо дали описва лондонското висше общество, лекомислените парижки нрави, романтиката на Севиля или екзотични места като островите на Южния Пасифик и британските колонии в Азия, Моъм разказва вълнуващи истории за любов, изневяра, страсти и предразсъдъци, в които проявява присъщото си иронично отношение към човешката природа. Включените в настоящия том разкази излизат за първи път на български.
Писането на разкази е истинското призвание на Моъм и някои от неговите творби в този жанр с право се нареждат измежду най-доброто в изящната словесност.
Антъни Бърджис

Моъм е майстор в това да интригува и да бави развръзката до точно избрания момент, когато ни я сервира с подобаваща изненада.
Ивлин Уо

Моъм ни завещава блестящи творби, които ще останат живи, докато писаното слово продължи да съществува.
Daily Telegraph

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.59.НЕПОЗНАТАТА ОТ ПАЛАЦО Д'ОРО
Автор: Пол Теру
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973765
Цена: 13.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 192

Пол Теру
НЕПОЗНАТАТА ОТ ПАЛАЦО Д'ОРО

Младостта е времето на опасните игри, за които понякога можеш да разкажеш цели десетилетия по-късно. Той – разказвачът – е на двайсет и една години, жаден за страсти и приключения. Тя е графиня на неопределена възраст и с неясно минало, надменна и загадъчна, съпроводена от странен спътник. Още със запознанството им в луксозен хотел в Сицилия, младежът е неудържимо привлечен от нея и въвлечен в отношения, чиято същност не проумява докрай. Развоят е неочакван и стряскащ, а равносметката, след четирийсет години – ироничен и носталгичен поглед към чувствеността и нейните заблуди. Сравняван от критиците със Съмърсет Моъм и Джоузеф Конрад, Пол Теру (1941) е автор на романи и пътеписи, до един превърнали се в бестселъри. Номиниран е за най-добър романист от American Book Award и е член на Американската академия за изкуство и литература. На българските читатели е познат с романите „Хотел Хонолулу” и „Улица Полумесец”.
Изключително удоволствие... абсолютен триумф на словото и разказвачеството.
Minneapolis Star Tribune

Пол Теру умело заплита драми около секса, и зловещата примамливост на забранения плод.
Vogue

Пол Теру е първокласен писател, майстор в загадъчността и бляскав в остроумието.
The Observer60.Един ден от залеза на света
Автор: Уилям Сароян
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973723
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

Уилям Сароян
Един ден от залеза на света

Уилям Сароян - Един ден от залеза на света

Уилям Сароян (1908 – 1981) е от водещите американски писатели на ХХ век, чиито творби са признати за класически. Автор е на повече от 60 книги – романи, пиеси, разкази, мемоари. Той става популярен още съвсем млад, с първите си сборници с разкази, и задълго – от 30-те, та чак до 60-те години – определя литературните пристрастия не само в САЩ, но и в Европа. Влиянието му в творческите среди е такова, че дори бунтарите от тъй нареченото бийт-поколение, автори като Чарлс Буковски и Джак Керуак го издигат за свой кумир. Самият Сароян години по-късно споделя: „Искаше ми се да променя американската литература. Беше наложително. Защото не я харесвах.” Така роденото в семейство на бедни арменски емигранти момче, което напуска училище петнайсетгодишно, решено да стане писател, се превръща в един от най-четените и превеждани световни автори.
Романът „Един ден от залеза на света”, който излиза за първи път на български, е в голяма степен автобиографичен. Известният писател Йеп Мускат пристига в Ню Йорк след дълго отсъствие, за да подпише договор за нова пиеса. Погълнат от суетнята на големия град – срещи с продуценти и литературни агенти, изясняване на отношенията с бившата съпруга, разпивки със стари приятели и залагане на бейсболни мачове, - той мъчително търси път към помирение със себе си и тъжно осъзнава, че се намира на прага на своя творчески и житейски залез. (упадък?)

Той не крачеше с тълпата и не я аплодираше. Беше размирник, който никой не можеше да спре.
Джон Легет

Сароян беше особена, страстна личност – сложно съчетание от добродетели и пороци, чийто голям талант го издигна до висота на изключителен и рядък американски гений.
Хърбърт Голд61.<div>Лисугерът</div><div> Куклата на капитана</div> Калинката
Автор: Д. Х. Лорънс
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973666
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 240

Д. Х. Лорънс
Лисугерът
Куклата на капитана
Калинката

Дейвид Хърбърт Лорънс (1885 – 1930) е автор на над 30 произведения – романи, разкази, есета, студии, пътеписи, стихове. Най-голяма слава дължи на романа „Любовникът на лейди Чатърли” (1928), обявен за „порнографски” и забранен в Англия и САЩ; появява се в нецензуриран вид едва през 60-те години, след съдебен процес. В творчеството на Лорънс отчетливо се долавя влиянието на Ницше. Усетил дълбоката връзка между естетика, сексуалност и идеология, днес Д. Х. Лорънс е признат за мощен мислител-визионер и дълбокозначен представител на британския модернизъм. Настоящият сборник включва три повести, които въвличат в сложен и въздействен свят, колкото психологически, толкова и реален. Текстовете могат да бъдат четени през много призми, но в тях неусетно се откроява темата за свободата, разбирана не като абстракция, а като съчетаване на телесното с душевното, на съня с будуването, на избора със случайността, съдбата, законите на битието. В „Лисугерът” един хищник си избира за мишена две млади жени; „Куклата на капитана” описва сложните взaимоотношения между германска графиня и женен шотландски офицер, а в „Калинката” ранен военнопленник оказва разстройващо въздействие върху съпругата на английски офицер, която го посещава в болницата. Засегнати са основните теми в творчеството на Д. Х. Лорънс: възвръщането към корените, стремежът към естествена хармония между тялото и духа и сигурността, че осъзнатата сексуалност, призната като равностойна на останалите ни пориви, ще възвърне на човека пълната му сила.

Д.Х. Лорънс е надареният с най-мощно въображение романист на нашето време.

Е. М. Форстър

Той успя да се опази от оковите на цивилизацията и от лицемерието на литературните клики. След като върлите му критици отдавна са забравени, чувствителните и невинни хора – ако са останали такива – ще отгръщат неговите книги и от тях ще узнаят какъв рядък човек беше Лорънс.

Катрин Карсуел62.Прокобата
Автор: Шарлот Бронте
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973642
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 144

Шарлот Бронте
Прокобата

Шарлот Бронте (1816 – 1855) е прочута най-вече с „Джейн Еър” (1847), до ден днешен един от най-знаменитите, обичани и вълнуващи английски романи, определян от Уилям Такъри като „шедьовър на велик гений”. Талантът й обаче се проявява далеч преди общественото признание. Едва осемнайсетгодишна е, когато измисля приказното кралство Ангрия и в поредица от повести обрисува дворцови козни, скандали и страсти. Тези ранни творби, за които Бронте няма амбицията да бъдат публикувани, а пише просто за развлечение на близки и приятели, са безусловно свидетелство за разказваческото й майсторство и за умението да изтъкава атмосфера на тайнственост и да сгъстява напрежението.

Изградена изобретателно и с богато въображение, „Прокобата” е завладяващ разказ за любов, съперничество и стръв за власт. Невръстният престолонаследник на Ангрия е мъртъв, малко по-рано се е споминала загадъчно и майка му. Съветниците на крал Заморна го притискат да определи наследник на престола. Междувременно възникват множество причудливи явления. Заморна ту линее от странна болест, ту е в отлично здраве, но пък е странно поведението му. Раздвоение на личността или ефект от магия? А политическите интриги се преплитат с любовните....

„Прокобата” представя Писателя преди писането, представя Твореца, преди Животът да е сложил отпечатък върху творчеството му. И тъкмо поради тази невинност „Прокобата” е жестока книга.

Никола Баркър

У мен има някои черти, от които много страдам, изпитвам някои чувства, които малцина на света са способни да проумеят. Не се гордея с тези свои белези. Стремя се да ги крия, да ги потисна, доколкото мога – но те понякога избликват.

Шарлот Бронте

И в крайна сметка биваме все повече и повече покорени от гения, стихийността, негодуванието на Шарлот Бронте.

Вирджиния Улф63.Лек против спокойствие
Автор: САКИ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973628
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 544

САКИ
Лек против спокойствие

Хектор Хю Мънроу (1870 - 1916), с псевдоним САКИ – по името на виночерпката от рубаите на Омар Хаям, е навярно най-завладяващият хроникьор на тъй наречения „златен подиробед” на Англия – бавните и мирни години, предшестващи Първата световна война. Подобно на мнозина от своето поколение, той умира без време, като доброволец на Западния фронт, но славата му на разказвач не спира да расте с годините. Сравняван е с най-големите представители на късия жанр, от Чехов до О. Хенри и П. Г. Удхаус, а палитрата на неговото остроумие се разгръща от леката развлекателност, през сатирата, та до най-черния хумор. Ексцентричен, неконвенционален, неочакван в обратите, той създава неповторима и безкрайно живописна картина на английското висше общество.

Настоящият сборник съдържа всичките разкази на Саки, за повечето от които това е първа поява на български.

Подобно на Оскар Уайлд и П. Г. Удхаус Саки отлично познава висшето общество, с неговата абсурдност и лицемерие, и го описва с ненадминат хаплив хумор.

Патрик Макграйт

Човек притежава въображение, за да компенсира това, което не е, и чувство за хумор, за да се утешава, че е това, което е.

Саки64.Дявол в тялото
Автор: Реймон Радиге
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973611
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Реймон Радиге
Дявол в тялото

Реймон Радиге (1903 – 1923) напуска живота едва на двайсет години, но оставя след себе си два романа, четири стихосбирки, две пиеси, разкази и есета. Дете-чудо в литературата, рано съзрял в живота, той на четиринайсет години изживява любовна история с десет години по-голямата от него Алис Соние. Изключен е от училище на петнайсет години, намира си работа във вестник и с устрем навлиза в артистичните парижки среди, където под крилото си го взимат Жан Кокто и Макс Жакоб. Негови приятели и съмишленици стават още Тристан Цара, Хуан Грис, Пикасо, Модиляни, Пуленк, Oнегер... Започва да публикува на седемнайсет години, пак тогава заедно с Кокто създават списание „Льо кок паризиен” („Парижки петел”) – там първата статия на Радиге започва със със следните думи, с главни букви: ОТ 1789-а МЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА МИСЛЯ. ОТ ТОВА МЕ ЗАБОЛЯВА ГЛАВАТА.

Първият му роман, „Дявол в тялото” е приет възторжено от авторитетния парижки издател Бернар Грасе, който го отпечатва и лансира по най-зрелищен начин. Оспорван от критиците и обявен от общественото мнение за „аморален”, романът – чийто първи тираж се изчерпва само за седмица – бива обаче приветстван от най-великите творци на своето време, които тутакси разпознават яркия талант. Ненадейната кончина от тиф прекъсва полета на Радиге. Вторият му роман „Балът на граф Д’Оржел” излиза посмъртно. Днес за обаянието му, в добавка към дарованието, свидетелстват три негови портрета – от Пикасо, Модиляни и Кокто, а произведенията му са част от гимназиалната учебна програма във Франция.

„Дявол в тялото” е отчасти автобиографичен роман, възпроизвеждащ връзката на младия Реймон с омъжената Алис. Тук героят е на шестнайсет години, неговата любима – Марта, на деветнайсет, току-що омъжена, а съпругът е на война. Подобни отношения не могат да не са драматични, но още по-вълнуваща и впечатляваща в книгата е небивалата проницателност на разказвача-герой в разнищването на чувствата и чувствеността, в дисекцията на любовта с нейните движещи сили, кроежи, лъжи и предателства.65.Уошингтън Скуеър
Автор: Хенри Джеймс
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973604
Цена: 13.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 192

Хенри Джеймс
Уошингтън Скуеър

Хенри Джеймс (1843 - 1916) е автор на двайсет романа, над сто разказа, дванайсет пиеси, множество есета и критически статии. Американец по рождение и европеец по избор (по-голямата част от живота си прекарва в Европа и дори приема английско гражданство), той отразява в творчеството си различията между двата континента, простотата и суровостта на Новия свят в сравнение с условностите и мъдростта на Стария. Блестящ стилист, с дълбок усет за психологическо проникновение, създател на неподражеми и ненадминати женски портрети, той и днес остава всепризнат като един от писателите с най-мощно влияние за своята епоха и образец за поколения литератори. „Уошингтън Скуеър” (1881) е разказ за съдбата на Катрин Слоупър, богата наследница, но чистосърдечна, невзрачна и непохватна девойка, любовта й към привлекателния и чаровен Морис Таунзенд, вероятен зестрогонец, и противопоставянето на брака помежду им от страна на баща й, бездушен родител и ловък манипулатор, който скършва надеждите й за щастие. Често сравняван с творбите на Джейн Остин, романът е сред най-добрите образци от прозата на Хенри Джеймс.

Прочитът на роман от Хенри Джеймс е потапяне в цял един свят - богат, съвършено изграден чрез изразително слово и великолепни, сложни образи.

Р.У.Б. Луис

Господин Джеймс има ясен рисунък, точно перо и остро чувство за завършеност..

Робърт Луис Стивънсън

Хенри Джеймс е най-умният човек от своето поколение.

Т. С. Елиът

Изкуство е това, което създава живот, събужда интерес, придава тежест, и аз не познавам никакъв заместител на силата и красотата на този процес.

Хенри Джеймс66.Една Коледа в Париж
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973598
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 240

У. Съмърсет Моъм
Една Коледа в Париж

У. Съмърсет Моъм (1874 - 1965) е най-високо платеният драматург през 30-те години на миналия век и сред най-четените автори на своето време, чиято популярност не помръква и днес. Рано прославил се и извънредно продуктивен, той е автор на десетки романи, пътеписи, пиеси, разкази. Животът му е изпълнен с пътешествия и приключения (дори изпълнява секретни мисии за MI6 през Първата световна война), а прозата му, достъпна и вълнуваща, свидетелства за големия му талант да изследва и осветлява горчивата реалност на човешките взаимоотношения.

„Една Коледа в Париж” (1939) е от малко познатите романи на Моъм, но е блестящ образец за разказваческото му майсторство. Чарли Мейсън, млад, красив, умен и заможен англичанин, заминава за първи път самостоятелно за коледните празници в Париж, където очаква да вкуси от насладите на разгулния живот във френската столица. Но още първата нощ той среща една жена с трагична съдба, близостта с която завинаги ще промени живота му.

Моъм е ненадминат в избора на сюжет, в усета за трагичното и в проявата на ирония, но и състрадание към съдбата на своите герои.

The Observer

Увлекателни сюжети, ярки характери, рядка писателска дарба.

Дж. Б. Пристли

Съмърсет Моъм е съвременният автор, оказал върху мен най-силно влияние.

Джордж Оруел67.Балът на граф Д’Оржел
Автор: Реймон Радиге
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973574
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Реймон Радиге
Балът на граф Д’Оржел

Реймон Радиге (1903 – 1923) напуска живота едва на двайсет години, но оставя след себе си два романа, четири стихосбирки, две пиеси, разкази и есета. Дете-чудо в литературата, рано съзрял в живота, той на четиринайсет години изживява любовна история с десет години по-голямата от него Алис Соние. Изключен е от училище на петнайсет години, намира си работа във вестник и с устрем навлиза в артистичните парижки среди, където под крилото си го взимат Жан Кокто и Макс Жакоб. Негови приятели и съмишленици стават още Тристан Цара, Хуан Грис, Пикасо, Модиляни, Пуленк, Oнегер... Започва да публикува на седемнайсет години, пак тогава заедно с Кокто създават списание „Льо кок паризиен” („Парижки петел”) – там първата статия на Радиге започва със със следните думи, с главни букви: ОТ 1789-а МЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА МИСЛЯ. ОТ ТОВА МЕ ЗАБОЛЯВА ГЛАВАТА.

Първият му роман, „Дявол в тялото” е приет възторжено от авторитетния парижки издател Бернар Грасе, който го отпечатва и лансира по най-зрелищен начин. Оспорван от критиците и обявен от общественото мнение за „аморален”, романът – чийто първи тираж се изчерпва само за седмица – бива обаче приветстван от най-великите творци на своето време, които тутакси разпознават яркия талант. Ненадейната кончина от тиф прекъсва полета на Радиге. Вторият му роман „Балът на граф Д’Оржел” излиза посмъртно. Днес за обаянието му, в добавка към дарованието, свидетелстват три негови портрета – от Пикасо, Модиляни и Кокто, а произведенията му са част от гимназиалната учебна програма във Франция.

“Балът на граф Д’Оржел” е съсредоточен около банален любовен триъгълник: съпруг (граф Ан д’Оржел), съпруга (Мао д’Оржел) и семеен приятел (Франсоа дьо Сериоз). Но зад тази баналност се крият неосъзнати психологически механизми, сякаш героите са чужди на вълненията и страстите, които изпитват. Госпожа д’Оржел е разумна жена със силно чувство за дълг и признава на мъжа си за любовта си към Франсоа. Високомерният и суетен граф е безразличен към жена си, но тя започва да го привлича, когато става обект на чуждо желание. Нещо повече: поради това, че обича жена му, Франсоа става най-предпочитаният му приятел...68.Криминале
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973536
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 224

Чарлс Буковски
Криминале

Чарлс Буковски (1920 - 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 творби - поезия и проза. “Криминале” е шестата книга на Буковски, която издателство "Фама" предлага на българския читател. Досега са представени: “На юг от никъде” "Всичко на масата", "Factotum", "Холивуд" и "Жени".

ЗА АЛКОХОЛА
Алкохолът е едно от най-великите неща на този свят, поне според мен. За повечето хора той може да е пагубен, но аз съм друг случай. Написал съм най-добрите си работи под въздействието на алкохола.

ЗА ЖЕНИТЕ
Жените са като машини за оплакване. Все мъжете са им виновни. Мислят се за незаменими. Там им е проблемът. Когато една жена ме вбеси, пращам я по дяволите. Качвам се в колата и заминавам. Където и да е.

ЗА ПИСАНЕТО
Никога не пиша през деня. То е като да се разхождаш гол в голям магазин. Всички те гледат. Но нощем... тогава е времето на магиите.

ЗА ВЯРАТА
Вярата е за онези, които я имат. Само не ме обременявайте с нея. Имам повече вяра в своя водопроводчик, отколкото във Второто пришествие. Водопроводчикът поне върши нещо полезно - отпушва клозети.
интервю на Шон Пен с Чарлс Буковски


69.Месия
Автор: Гор Видал
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973505
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Гор Видал
Месия

Харизматичният Джон Кейв е един от многото проповедници, подвизаващи се в САЩ. Учението му – че смъртта е далеч за предпочитане пред живота – първоначално набира малцина последователи. Ала когато бива подпомогнато от масирана телевизионна кампания и подплатено от „теология”, сътворена от историка Юджийн Лутер, посланието на Кейв завладява тълпите и полага основите на нова религия, която бързо взема връх над християнството и исляма. Събитията съвсем излизат от контрол, когато теорията за „доброволната смърт” се превръща в доктрина и дневен ред за печелещата милиони корпорация на Кейв...

„Месия” е ужасяващо убедителна творба, смесица от сатира и пророчество. Видал обръща наопаки християнската митология, за да създаде религия, базирана на смъртта; но плашещото в случая е това, че ни кара да повярваме не само в способността на западната цивилизация да се примири с подобна религия, но и с по-лошото – да я сътвори.
Елизабет А. Лин

„Месия” има едно качество, което обикновено липсва в антиутопичните романи – внушението, чувството, че описаните случки по своята същност са истинни.
Деймън Найт

С изобретателност и остроумие Гор Видал се присмива на човешкото лековерие и глупост. Резултатът е брилянтна сатирична фантазия.
Sunday Times


70.Знак за незаконороденост
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973383
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 288

Владимир Набоков
Знак за незаконороденост

Във въображаема страна е извършен преврат. Управляваща е Партията на средностатистическия гражданин. Под лозунгите за всеобщо равенство и щастие действа чудовищна полицейска машина и биват потъпкани всякакъв индивидуализъм и лични свободи. Арестите и екзекуциите са ежедневие. Единствен Адам Круг, световноизвестен учен, се противопоставя на режима чрез отказа си да стане част от него. А натискът идва лично от лидера на новата партия и негов съученик Падук, жесток, подъл и хлъзгав още от времето, когато е бил момче с прозвище Жабока...

Системата за вземане на заложници има многовековна история още от войните в най-дълбока древност, ала все пак настоящата книга внася свежа нотка в тази практика, описвайки как една тиранична държава може да воюва със собствените си граждани и да държи като заложник всеки от тях напълно безнаказано, без никакво съобразяване със законите. Едно дори още по-съвременно подобрение е коварното използване на това, което ще определя като “лост, наречен любов към родината” – прилаганият толкова успешно в Съветския съюз подъл метод, състоящ се в обвързване на бунтаря към неговата окаяна страна и със собствените му усукани сърдечни струни.
Владимир Набоков

Набоков пише проза по единствения начин, по който тя трябва да се пише – с превъзнесеност!
Джон Ъпдайк

Усещанията у Набоков са невероятни – толкова пъстрота, мощ и окриленост! В този смисъл той няма ни един, та макар и блед съперник в съвременната белетристика. Всеки прочит на Набоков е истинско стимулиращо изживяване, в което участват и умът, и въображението, и естетиката. Ако литературата може да даде нещо най-близко до чистата чувствена наслада, то е достижимо чрез прозата на Владимир Набоков.
Мартин Еймис


71.ПРОПУСНАТИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973321
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

У. Съмърсет Моъм
ПРОПУСНАТИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

У. Съмърсет Моъм (1874 – 1965) е сред най-четените автори на своето време, чиято популярност не помръква и днес. В огромното му литературно наследство, наброяващо 20 романа, 31 пиеси, множество пътеписи и есета, особено място заемат разказите. Събрани в четири обемисти тома, по единодушното мнение на критиката те са връхна точка в творчеството му. Независимо дали описва лондонското висше общество или екзотични места като островите на Южния Пасифик и британските колонии в Азия, Моъм разказва вълнуващи истории за любов, изневяра, страсти и предразсъдъци, в които проявява присъщото си иронично отношение към човешката природа. Включените в настоящия сборник разкази излизат за първи път на български.
Писането на разкази е истинското призвание на Моъм и някои от неговите творби в този жанр с право се нареждат измежду най-доброто в изящната словесност.
Антъни Бърджис

Моъм е майстор в това да интригува и да бави развръзката до точно избрания момент, когато ни я сервира с подобаваща изненада.
Ивлин Уо

Моъм ни завещава блестящи творби, които ще останат живи, докато писаното слово продължи да съществува.
Daily Telegraph

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.72.Победителят получава всичко
Автор: Ивлин Уо
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973314
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 872

Ивлин Уо
Победителят получава всичко

Ивлин Уо - Победителят получава всичко
Ивлин Уо (1903–1966), един от големите майстори на английската проза, е автор на 16 романа, няколко биографии и пътеписи, както и на мнажество разкази. И докато най-известните му романи като "Завръщане в Брайсхед", "Шепа прах", "Унизените наши тела" и други са познати на българския читател, то същото не може да се каже за разказите му. Настоящият сборник, където са обединени всички разкази на Ивлин Уо, запълва тази празнина.

"В събраните си разкази Ивлин Уо се представя в целия си блясък."
Book Forum

"В разказите, както и в шестнайсетте си романа, Уо описва четири десетилетия от живота на британския елит."
Лари Лоурънс

"Разказите на Ивлин Уо доказват, че магията на неговата проза не е подвластна на времето."
Антъни Лейк, The New Yorker


73.На дъното в Париж и Лондон
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973307
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 224

Джордж Оруел
На дъното в Париж и Лондон74.Лъскави картинки
Автор: Симон дьо Бовоар
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973291
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 176

Симон дьо Бовоар
Лъскави картинки

Симон дьо Бовоар - Лъскави картинки
Лоранс е млада, хубава, с интересна работа в рекламна агенция, която я е приучила да възприема живота като низ от лъскави картинки, включително своя собствен. Материално благополучие, красив дом, възпитани деца, привлекателен и преуспяващ съпруг, чаровен любовник - всичко е като от реклама. Но има ли под блясъка на клишетата място за живи чувства?

"Лъскави картинки" е пълен успех. Романът грабва още от първите страници и не те пуска, докато не затвориш последната.
Жак Бренер
"Жени, вие й дължите всичко!"
Елизабет Бадентер


75.Одески разкази
Автор: Исак Бабел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973284
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Исак Бабел
Одески разкази

Исак Бабел - Одески разкази
Исак Бабел (1894 - 1940) е сред най-влиятелните и превеждани руски писатели. В творбите му оживяват безумните и често ужасяващи трусове в историята на революционна Русия. Няма друг автор, който така емоционално и с такава разтърсваща енергия да пресъздава трагичното и брутално битие на руската нация. Самият Бабел става жертва на болшевишкия терор. Арестуван през май 1939 година за “антисъветска заговорническа дейност”, той е разстрелян на 27 януари 1940-а. Заповедта е подписана лично от Сталин.

Бабел остави непреходна, ослепителна диря в нашата литература.
Лев Никулин

Изключително мощен и храбър талант.

Лайънел Трилинг

Творец, който разкрива пред читателя съвършено нов поглед към света.
New York Review of Books

Съчетавайки състраданието на Достоевски с хапливия хумор на Чехов, Бабел утвърждава смел социален критицизъм и осезаемо чувствено напрежение в литературния климат на революционна Русия.
Синтия Озик


76.Пари
Автор: Мартин Еймис
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973277
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 432

Мартин Еймис
Пари

Мартин Еймис - Пари
Мартин Еймис (1949) е обявяван за "лошото момче" в съвременната английска литература, но и за неин водещ представител. До юношеската си възраст чете единствено комикси и научна фантастика. Сменя 14 училища – в Англия, Испания и САЩ; после завършва Оксфорд с отличие. Още с първия си роман, "Досието Рейчъл" (1973), печели наградата "Съмърсет Моъм" и утвърждава и самобитния си словесен размах, и сатиричното и скатологично писане, без ограничения и табута. Следват романи, сборници с разкази, есета, студии, документални книги. Творчеството на Еймис, неизменно белязано от тайнственост, гротескност и черен хумор, стигащи до жестокост, откроява двойствеността на личността и онагледява тезата, че днешната епоха е епоха на иронията.
Смятан от критиката за най-добрия роман на Еймис, "Пари" ни запознава с Джон Селф, рекламист и режисьор, а също стръвен консуматор – на храна, алкохол, никотин, дрога, секс, - докато снове между Ню Йорк и Лондон в подготовка на филма, който трябва да му донесе световна слава и купища пари...

"Мартин Еймис все още е най-добрият английски белетрист от своето поколение."
Сънди Индипендънт

Наелектризиращ писател с неудържима склонност да шокира, Еймис е влудяващ майстор на словото. Прочитът му е просто задължителен."
Мейл он Сънди

"Пари" е потресаващо, убийствено забавна книга."
Гардиън

"Неистово смешен, романът "Пари" завихря читателя във въртоп от енергия."
Уошингтън Поуст Бук Уърлд


77.Още въздух
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973260
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 224

Джордж Оруел
Още въздух

Джордж Оруел - Още въздух

Джордж Оруел (1903-1950), романист, есеист и литературен критик, печели световна известност в края на 40-те години на ХХ век с две брилянтни сатири срещу тоталитаризма "Фермата на животните" и "1984". Творбите му остроумни, иронични, честни и пророчески го нареждат сред най-влиятелните автори на нашето време. "Още въздух" е книга за носталгията към миналото, за безполезността от опитите да се върнеш назад във времето, за това колко лесно поривите и мечтите на младостта се обезценяват от еднообразието и рутината на ежедневието.

"В тази книга неговият ироничен хумор е по-завладяващ от всякога."
Observer

"Още въздух" е творба, еднакво забавна и сериозна. Тук в ембрионален вид присъстват "Фермата на животните" и "1984". Не са много романите, които носят в себе си семето на два бъдещи шедьовъра и същевременно са така увлeкателни."
Джон Кеъри, Sunday Times

"Прелестна и разведряваща творба... един малък шедьовър."
Харви Брайт, The New York Times

"Във време на повсеместна лъжа изричането на истината е революционен акт."
Джордж Оруел


78.Как да печелим приятели
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973253
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 240

Джеръм К. Джеръм
Как да печелим приятели

Джеръм К. Джеръм-
Как да печелим приятели
Джеръм Клапка Джеръм (1859 - 1927) е автор на около 50 книги ­ романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.

"Как да печелим приятели" е дванайсетата книга на Джеръм К. Джеръм, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още:

- Трима души в една лодка
- Празни мисли на един празен човек
- Наемателят от третия етаж
- Как да бъдем щастливи с малко
- Другите и моя милост
- Как да се бъркаме в чуждите работи
- Трима души на бумел
- Разговори след вечеря
- Как да гледаме философски на живота
- Как не написах роман
- Как да пътуваме зад граница


79.Пиеси
Автор: Н.В. Гогол
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973192
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 304

Н.В. Гогол
Пиеси

Н. В. Гогол - Пиеси

Сборникът съдържа нов превод на цялото драматургично наследство на Н. В. Гогол (1809 ­- 1852): знаменитите пиеси "Ревизор" и "Женитба", шест малко познати на българския читател едноактни пиеси и миниатюри, както и варианти на отделни сцени от "Ревизор".

Всички ние сме излезли изпод шинела на Гогол.
Ф. М. Достоевски

Николай Гогол е най-оригиналният поет и прозаик, когото някога е родила Русия... Неговата драматургия ­ това е поезия в действие, а под поезия в действие аз разбирам тайните на ирационалното, разкрити с помощта на рационалното слово. Истинската поезия от този вид предизвиква не смях и не сълзи, а сияеща усмивка на безпределно удовлетворение и блаженство... "Ревизор" е най-великата пиеса, написана в Русия, ненадмината и до ден днешен.
Владимир Набоков

В нашия речник няма дума, с която да назовем Гогол. Няма способ да измерим неговата оригиналност и цялото му творчество.
Андрей Бели

Доскоро Гогол беше познат зад граница главно с неговите "Петербургски повести" ­ с техния изстрадан лиризъм, с тъжните монолози на "малкия човек", с причудливата им гротескност. Но днес идва ред на "Ревизор" ­ една от най-съвършените и завършени драматургични творби в световната литература.
Юрий Ман


80.ЩЕ СЕ НАРЕКА ГАНТЕНБАЙН
Автор: МАКС ФРИШ
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973185
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

МАКС ФРИШ
ЩЕ СЕ НАРЕКА ГАНТЕНБАЙН

МАКС ФРИШ - ЩЕ СЕ НАРЕКА ГАНТЕНБАЙН
Макс Фриш (1911 – 1991) е може би най-значителният швейцарски писател на ХХ век, автор на драми, есета, и най-вече романи (“Хомо фабер”, “Щилер”), донесли му световна известност. В цялото си творчество той разглежда отчуждението на съвременния човек от света, от себеподобните и от самия себе си, загубата на самоличността и душевните устои, но никъде тъй свободно и в тъй увлекателна игра, нито с такова богатство на въображението и речта, както в романа “Ще се нарека Гантенбайн”.

Всеки човек рано или късно си измисля история, която смята за свой живот, или поредица от истории, които могат да се аргументират с имена, дати и цифри, така че привидно да не възниква съмнение в тяхната истинност. Въпреки това аз смятам, че всяка от тези истории е измислица и поради това заменима.
Макс Фриш, “Работни записки”

Сякаш се сгромолясваш през огледало, когато се събудиш, нищо друго не помниш, сякаш се сгромолясваш през всички огледала, а сетне светът отново се сглобява, все едно нищо не се е случило. А и нищо не се е случило.

Из “Ще се нарека Гантенбайн”

Макс Фриш полемизира с някои разпространени в съвременната литература представи за изход от отчуждението и загубата на индивидуалността чрез перманентно бягство в нови ситуации, в нови житейски роли. Така и Гантенбайн е лице, което пробва различни истории, заменя ги подобно на дрехи, като се идентифицира с всяка една от тях без намерение да я доведе до някакъв завършек...
Венцеслав Константинов

В романа “Ще се нарека Гантенбайн” преоткриваме нашия свят и нашия живот – описани от един от майсторите на съвременния худажествен разказ.
Марсел Райх-Раницки


81.На юг от никъде
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973178
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 240

Чарлс Буковски
На юг от никъде

Чарлс Буковски - На юг от никъде

Чарлс Буковски (1920 - 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 творби ­ поезия и проза. "На юг от никъде" е петата книга на Буковски, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още: "Всичко на масата", "Factotum", "Холивуд" и "Жени".

ЗА АЛКОХОЛА

Алкохолът е едно от най-великите неща на този свят, поне според мен. За повечето хора той може да е пагубен, но аз съм друг случай. Написал съм най-добрите си работи под въздействието на алкохола.

ЗА ЖЕНИТЕ

Жените са като машини за оплакване. Все мъжете са им виновни. Мислят се за незаменими. Там им е проблемът. Когато една жена ме вбеси, пращам я по дяволите. Качвам се в колата и заминавам. Където и да е.

ЗА ПИСАНЕТО

Никога не пиша през деня. То е като да се разхождаш гол в голям магазин. Всички те гледат. Но нощем... тогава е времето на магиите.

ЗА ВЯРАТА

Вярата е за онези, които я имат. Само не ме обременявайте с нея. Имам повече вяра в своя водопроводчик, отколкото във Второто пришествие. Водопроводчикът поне върши нещо полезно ­ отпушва клозети.

Из интервю на Шон Пен с Чарлс Буковски


82.Архивът на Аспърн
Автор: Хенри Джеймс
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973161
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 144

Хенри Джеймс
Архивът на Аспърн

Хенри Джеймс - Архивът на Аспърн

Хенри Джеймс (1843 - 1916) е автор на двайсет романа, над сто разказа, дванайсет пиеси, множество есета и критически статии. Американец по рождение и европеец по избор (по-голямата част от живота си прекарва в Европа и дори приема английско гражданство), той отразява в творчеството си различията между двата континента, простотата и суровостта на Новия свят в сравнение с условностите и мъдростта на Стария. Блестящ стилист, с дълбок усет за психологическо проникновение, създател на неподражеми и ненадминати женски портрети, той и днес остава всепризнат като един от писателите с най-мощно влияние за своята епоха и образец за поколения литератори.

Прочитът на роман от Хенри Джеймс е потапяне в цял един свят - богат, съвършено изграден чрез изразително слово и великолепни, сложни образи.
Р.У.Б. Луис

Господин Джеймс има ясен рисунък, точно перо и остро чувство за завършеност.
Робърт Луис Стивънсън

Хенри Джеймс е най-умният човек от своето поколение.
Т. С. Елиът

Изкуство е това, което създава живот, събужда интерес, придава тежест, и аз не познавам никакъв заместител на силата и красотата на този процес.
Хенри Джеймс


83.Лайла
Автор: Робърт М. Пърсиг
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973130
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 400

Робърт М. Пърсиг
Лайла

Робърт М. Пърсиг - Лайла

Седемнайсет години след издаването на вече класическата си творба "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", покорила с прозренията си няколко поколения, Робърт М. Пърсиг повежда читателите към ново вълнуващо и проникновено приключение на духа.

"Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" е като първото дете, което винаги остава любимо. Но второто дете ­ "Лайла" ­ е по-умно. И ако след сто години някой отново посегне към тези две книги, вероятно ще предпочете "Лайла".
Робърт М. Пърсиг

"Лайла" е зашеметяваща импровизация върху най-невероятно съчетание от теми: пътешествие, философия, секс и лудост.
New York Times Book Review

Завладяваща книга. Пърсиг е един от малкото американски автори, който може да претендира за оригиналност.
Kansas City Star

Това е книга, към която ще се връщате отново и отново.
The Scotsman

Дръзка, пределно оригинална и провокативна творба.
The New York Times


84.Плаващите чавки
Автор: Флан О’БРАЙЪН
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973109
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 224

Флан О’БРАЙЪН
Плаващите чавки

Флан О'Брайън - Плаващите чавки

Причисляват Флан О'Брайън (1911 - 1966) към "светата троица" на ирландската литература ­ заедно с Джеймс Джойс и Самюъл Бекет. Най-известната му творба ­ "Плаващите чавки" ­ представлява блестяща смесица от фарс, сатира, митология и абсурдизъм и се нарежда в класацията на сп. "Тайм" на 100-те най-значителни англоезични романа на ХХ век.
Флан О'Брайън се издава за първи път у нас.

Той е истински писател с безспорен комедиен талант. "Плаващите чавки" е забележителна творба.
Джеймс Джойс

"Плаващите чавки" е една от най-добрите книги на ХХ век, наравно с "Одисей" и "Тристрам Шанди".
Греъм Грийн

Флан О'Брайън е безспорно значителен автор. Подобно на Джойс, той атакува със слово, стил, магия, мъдрост и безгранична изобретателност.
Антъни Бърджис

Флан О'Брайън е един от гениалните сатирици на нашето време.
Boston Globe

"Плаващите чавки" е пиршество на въображението, словото и хумора.
New Republic

Брилянтен шедьовър с дъх на бира.


85.Как да пътуваме зад граница
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973093
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 160

Джеръм К. Джеръм
Как да пътуваме зад граница

Джеръм Клапка Джеръм - Как да пътуваме зад граница

Джеръм Клапка Джеръм (1859 ­- 1927) е автор на около 50 книги ­ романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.
"Как да пътуваме зад граница" е единайсетата книга на Джеръм К. Джеръм, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още:


86.Краят на бягството
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973086
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 320

У. Съмърсет Моъм
Краят на бягството

Съмърсет Моъм - Краят на бягството
В огромното по обем литературно наследство на Съмърсет Моъм (1874 ­- 1965), включващо 20 романа, 31 пиеси, множество пътеписи и есета, особено място заемат разказите му. Събрани в четири обемисти тома, по единодушното мнение на критиката те са върхова точка в неговото творчество. Независимо дали описва лондонското висше общество или екзотичните острови на Южния Пасифик и страните от Югоизточна Азия, Моъм разказва брилянтни истории за любов, изневяра, страсти и предразсъдъци, в които проявява присъщото си иронично отношение към човешките слабости. С остро чувство за време, място и драматизъм той пресъздава последните дни на Британската империя.

Няма никакво обяснение на злото. То трябва да се разглежда като неизбежна част от битието. Да го пренебрегваме ­ ще бъде детинско, да се оплакваме от него ­ безсмислено.
Съмърсет Моъм

Увлекателни сюжети, ярки характери, рядка писателска дарба.
Дж. Б. Пристли

Моъм ни завещава блестящи творби, които ще останат живи, докато писаното слово продължи да съществува.
Daily Telegraph

Моъм е измежду най-талантливите майстори на словото. Той притежава огромен житейски опит, който е вложил в творбите си.
Observer


87.Поп, дама, вале
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973062
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 240

Владимир Набоков
Поп, дама, вале

Владимир Набоков - Поп, дама, вале

Франц, младеж от провинциално градче, заминава за Берлин, за да работи в магазина на свой далечен и заможен чичо, който, заедно със съпругата си Марта, го взима под крилото си. Неудовлетворена и отегчаваща се, Марта съсредоточава интереса си върху Франц, който скоро става неин любовник. Връзката разцъфва, задълбочава се, копнежът на двамата един по друг става неудържим и постоянен ­ и се разгръща в кроежи как да се отърват от съпруга, за да се наслаждават свободно на своята любов и на неговото богатство. Следва низ от изненадващи, ту забавни, ту драматични обрати, все по-осезаема става сянката на смъртта ­ дали ще я има и дали тя ще е очакваната?
"Поп, дама, вале" (1928) е вторият роман на Владимир Набоков, издаден на руски под псевдонима Сирин. Английската версия, дело на сина на писателя Дмитрий, датира от 1968-а и е последвана от филмова адаптация с Джина Лолобриджида и Дейвид Нивън в главните роли.

От всичките ми романи "Поп, дама, вале" е най-ведрият.
Владимир Набоков

Често се изкушаваме да мислим, че ранните произведения на Набоков са просто репетиции за неговите шедьоври. Това е дълбоко погрешно ­ романът "Поп, дама, вале" свидетелства за същото майсторство на перото, каквото личи и в по-нататъшните творби.
Джилиън Тиндъл

Пъстротата, мощта и богатството на усещанията у Набоков нямат дори блед съперник в съвременната белетристика. Прочитът на Набоков е стимулиращо изживяване, в което участват и умът, и въображението, и естетиката. Това е най-близкото нещо до чистата чувствена наслада, което прозата може да даде.
Мартин Еймис


88.Хотел "Хонолулу"
Автор: Пол Теру
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973048
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 416

Пол Теру
Хотел "Хонолулу"

Пол Теру - Хотел "Хонолулу"

Един писател с объркан личен живот и в тотална творческа криза заминава за Хаваите, за да се отдаде на естествения ход на живота. И да забрави всичко, което го измъчва. Там се запознава с ексцентричния собственик на хотел "Хонолулу", който го назначава за управител. Много скоро новоизпеченият хотелиер става не само свидетел, но и участник във водовъртежа от коктейли, страсти и екзотика. Сред островния рай всеки търси нещо непознато или поне различно ­ приключения, бягство, похождения, усамотение, нежност, любовна утеха... Тук гъмжи от всякакви типажи и типове ­ авантюристи, отпускари, младоженци в меден месец, самотници, семейни двойки, измамници и наивници, готови да бъдат измамени. Хотел "Хонолулу" се оказва и любовно гнездо, и местопрестъпление на убийство, и люлка на кръвосмесителни страсти, и сцена за комични премеждия. Разказаните истории преливат една в друга, наситени със секс, смях, любов и смърт.
Сравняван от критиците със Съмърсет Моъм и Джоузеф Конрад, Пол Теру (1941) е автор на романи и пътеписи, до един превърнали се в бестселъри. Номиниран е за най-добър романист от American Book Award и е член на Американската академия за изкуство и литература. Романът "Хотел "Хонолулу" (2002) е обявен от Washington Post Book за книга на годината.

Изключително удоволствие... абсолютен триумф на словото и разказвачеството.
Minneapolis Star Tribune

Романът "Хотел "Хонолулу" е великолепно вълнуващ и възбуждащ.
Антъни Бърджес

"Хотел "Хонолулу" е пропит от слънце "Декамерон".
Chicago Sun Times


89.Забравени от Бога
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973011
Цена: 11.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 288

У. Съмърсет Моъм
Забравени от Бога

Съмърсет Моъм-Забравени от Бога

През дългия си живот Съмърсет Моъм (1874-1965) е написал повече от 60 книги ­ романи, пиеси, пътеписи, есета, разкази. И макар мненията на критиците никога да не са били еднозначни, те са категорични в едно ­ че разказите са връхна точка в творчеството му. Независимо дали описва лондонското висше общество или екзотични места като островите на Южния Пасифик и британските колонии в Азия ­ разказите на Моъм са образци на високо художествено майсторство и същевременно са изненадващо занимателни и интересни. В тях той разгръща най-пълно иронията и остроумието си, характерни за цялото му творчество.

Писането на разкази е истинското призвание на Моъм и някои от неговите творби в този жанр с право се нареждат измежду най-доброто в изящната словесност.
Антъни Бърджис

Моъм е ненадминат в избора на сюжет, в усета за трагичното и в проявата на ирония, но и състрадание към съдбата на своите герои.
The Observer

Брилянтното, единствено по рода си майсторство на Съмърсет Моъм като разказвач може да изпълни всеки писател със завист.
Chicago Tribune

Моъм е огромен талант, огромен сбор от таланти.
The Spectator


90.Ние
Автор: Евгений Замятин
Раздел: Класика
ISBN: 9789545973000
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 176

Евгений Замятин
Ние

Евгений Замятин - Ние
Първият дисидент в руската литература Евгений Замятин (1884 ­- 1937) пише романа "Ние" през 1920 година. Книгата излиза най-напред в САЩ (1924 г.), а после е преведена на основните европейски езици и оказва огромно влияние върху цялото последвало развитие на антиутопията и особено на класиците в този жанр ­ Олдъс Хъксли, Джордж Оруел и Рей Бредбъри. В Русия романът се появява едва през 1988 година.
В "Ние" авторът изобразява един механизиран до краен предел свят, в който човешката личност е сведена до номер, а обществото е идеално функциониращ мравуняк, където властва диктатура, използваща достиженията на науката и технологиите за поробване на индивида.

Замятин интуитивно схваща ирационалната страна на тоталитаризма ­ жертването на личността, безчовечността като самоцел... Водещият принцип на сътворената от него държава е че щастието и свободата са несъвместими. Така държавата налага щастието, като потъпква свободата.
Джордж Оруел

Години преди "1984" Замятин пише "Ние" ­ кошмарна антиутопия, която остава невероятно актуална и днес.
Прия Джейн

В "Ние" Замятин рисува злокобна картина на зараждащата се тирания в Съветския съюз.
Wall Street Journal


91.Триумфалната арка
Автор: Ерих Мария Ремарк
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972997
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 448

Ерих Мария Ремарк
Триумфалната арка

Ерих Мария Ремарк-триумфалната арка

Годината е 1939-а. Доктор Равик, способен хирург, пребивава в Париж без документи и без право да упражнява професията си. Преживява като оперира нелегално в частна клиника. Той е един от многото бежанци от нацистка Германия, които живеят под постоянната заплаха да бъдат заловени и депортирани. В тези несигурни времена, когато над Европа тегне угрозата от нова война, Равик среща Жоан ­ отчаяна актриса, на която помага да стъпи на крака. Макар че Равик не вярва в любовта, съдбата по странен начин го въвлича в една бурна романтична история с трагична развръзка.
"Триумфалната арка" е екранизирана два пъти ­ през 1948 година с Шарл Боайе и Ингрид Бергман в главните роли и през 1985-а ­ с Антъни Хопкинс и Лесли-Ан Даун.

Както в живота, така и в творчеството си Ремарк, подобно на Равик от "Триумфалната арка", е романтичен странник, самотник, търсещ самоличността си и мястото, което да нарече свой дом.
Томас Торнтън

Повечето творби на Ремарк могат да се разглеждат като документи на времето.
Алфред Уайт

Велик писател... Той е майстор от несъмнено висока класа, творец, който владее езика до съвършенство. Независимо от темата, стилът му е емоционален, стегнат, уверен.
New York Times Book Review


92.Подвиг
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972966
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 208

Владимир Набоков
Подвиг

Владимир Набоков - Подвиг

“Подвиг” е образец за богата, чувствена проза, а главният герой Мартин е сравняван от литературните изследователи с Холдън Колфийд от “Спасителят в ръжта” и с Печорин от “Герой на нашето време”. Подобно на самия Набоков, младежът е принуден да напусне Съветска Русия, разлюляна от болшевишката революция. Съдбата го отвежда в Гърция, Швейцария, Великобритания, Германия, но Мартин всъщност пътува към себе си, опознава първите сърдечни вълнения и загадъчната притегателност на плътта, изгражда се тялом и духом чрез смътната, несподелена любов към Соня, трепета на приятелствата, случайните авантюри и познанства, опълчването срещу собствените страхове и необузданата неудовлетвореност, които го подтикват към “подвиг” – безразсъдното решение да прекоси нелегално границата и да се върне в родината си, която вече се нарича не Русия, а СССР...
Романът е публикуван през 1932 г. в Париж под псевдонима Сирин. На български излиза за първи път.
Набоков пише проза по единствения начин, по който тя трябва да се пише – с превъзнесеност!
Джон Ъпдайк

Усещанията у Набоков са невероятни – толкова пъстрота, мощ и окриленост! В този смисъл той няма ни един, та макар и блед съперник в съвременната белетристика. Всеки прочит на Набоков е истинско стимулиращо изживяване, в което учавстват и умът, и въображението, и естетиката. Ако литературата може да даде нещо най-близко до чистата чувствена наслада, то е достижимо чрез прозата на Владимир Набоков.
Мартин Еймис


93.Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет
Автор: Робърт М. Пърсиг
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972959
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 400

Робърт М. Пърсиг
Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет

Робърт Пърсиг-дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет

Уилям Сароян (1908-1981) е от водещите американски писатели на ХХ век, чиито творби са признати за класически. Автор е на повече от 60 книги ­ романи, пиеси, разкази, мемоари, които го нареждат сред най-четените и превеждани световни автори. Роден в семейството на бедни арменски емигранти, той напуска училище на петнайсетгодишна възраст, решен да стане писател. Печели популярност още съвсем млад, с първите си сборници с разкази, и задълго ­ от 30-те, та чак до 60-те години определя литературните пристрастия както в САЩ, така и в Европа. Сароян получава световно признание не само защото книгите му са новаторски, но и защото с доброта, остроумие, вдъхновение и страст търси истината за човека, природата и изкуството и в творбите си се докосва до същността на нещата.
Настоящото издание на сборника с разкази "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света" излиза отново трийсет и седем години след първата му поява на български.

Моето верую е да живееш творчески, да живееш честно, никого да не наскърбяваш, доколкото това е възможно, да се радваш на тленността, да не се боиш нито от смъртта, нито от безсмъртието, да обичаш глупците и неудачниците много повече от мъдреците и светците (тъй като последните са далеч по-малко на брой), да вярваш, да се надяваш, да се трудиш и да вършиш всичко това с хумор.
Уилям Сароян

Сароян беше особена, страстна личност ­ сложно съчетание от добродетели и пороци, ­ чийто голям талант го издигна до висотата на изключителен и рядък американски гений.
Хърбърт Голд


94.Пропадане
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972881
Цена: 7.90 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 112

Албер Камю
Пропадане

Албер Камю-Пропадане

В долнопробен амстердамски бар се подвизава Кламанс, изселил се от родината си французин, който се самообявява за "каещ се съдия". Какво означава това? Той го избистря в неистов монолог пред случаен, безименен и безлик събеседник ­ но тази изповед е съвсем премислена и целенасочена. Кламанс си припомня миналото като уважаван парижки адвокат с цялата своя двойственост ­ в професията защитник на благородни каузи, а в личния живот ­ разгулен, безскрупулен и циничен. Докато се разгръща разказът, многозначностите се трупат ­ всеки триумф крие поражение, всеки благороден мотив ­ подмолна подлост. И изводът е един: щом съдът на хората е неизбежен, човек трябва да намери начин да се наложи като съдник, в името на обърнати наопаки ценности. Остра и болезнена, повестта "Пропадане" на нобелиста Албер Камю разголва съзнанието на съвременния човек пред злото.

Пестелива и наситена, проникновена и духовита, повестта "Пропадане" е безмилостна дисекция на човешката същност и човешкия жребий.
Nation

За творчеството на Камю мога да кажа ето какво: Тук, из злощастните нивя, един ревностен плуг разкрехва земята, въпреки възбраните и въпреки страха.
Рене Шар

Камю се опълчи не само срещу леността на ума, но също и срещу леността на сърцето.
Жан Грьоние


95.Жени
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972874
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 336

Чарлс Буковски
Жени

Чарлс Буковски - Жени

Хенри Чинаски, непоправим пияница, любител на женската плът, неукротим бунтар и неуморен в потребността и стръвта си да пише въпреки хладното отношение на издателите, е вече на петдесет. И звездата му най-сетне изгрява. Край на досадните, унизителни и зле платени длъжности, край на мизерията и несретата. Канят го на партита, на премиери, затрупват го с предложения за авторски четения. Успехът го връхлита ­ а с него и жените, върволица от жени, защото е всеизвестно, че славата е мощен афродизиак...

Безкомпромисна равносметка за живота на ръба, романът "Жени" носи запазената марка на Буковски ­ сурова откровеност и мрачен хумор, с които са описани не само похожденията му, но и съпътстващите ги неща от живота.
Observer

Романът предлага оголена и заедно с това развлекателна еротика, на моменти дори неудържимо смешна. Чувствителността на Буковски към жените е сравнима само с пренебрежението му към тях.
Етан Купър

Тази книга ще подразни. Сигурно ще подразни и вас. Но вие се нуждаете от дразнител. Нуждаете се от сътресение, от разрив с приличието. Нуждаете се да бъдете халосани по главата от суровата и непристойна красота в живота и прозата на Буковски. Трябва да ви се влее от неговото пиянско и разгулно ежедневие. Трябва да прочетете тази книга.
Саксън Кейн


96.Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света
Автор: Уилям Сароян
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972867
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 256

Уилям Сароян
Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света

Уилям Сароян-Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света

Уилям Сароян (1908-1981) е от водещите американски писатели на ХХ век, чиито творби са признати за класически. Автор е на повече от 60 книги ­ романи, пиеси, разкази, мемоари, които го нареждат сред най-четените и превеждани световни автори. Роден в семейството на бедни арменски емигранти, той напуска училище на петнайсетгодишна възраст, решен да стане писател. Печели популярност още съвсем млад, с първите си сборници с разкази, и задълго ­ от 30-те, та чак до 60-те години определя литературните пристрастия както в САЩ, така и в Европа. Сароян получава световно признание не само защото книгите му са новаторски, но и защото с доброта, остроумие, вдъхновение и страст търси истината за човека, природата и изкуството и в творбите си се докосва до същността на нещата.
Настоящото издание на сборника с разкази "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света" излиза отново трийсет и седем години след първата му поява на български.

Моето верую е да живееш творчески, да живееш честно, никого да не наскърбяваш, доколкото това е възможно, да се радваш на тленността, да не се боиш нито от смъртта, нито от безсмъртието, да обичаш глупците и неудачниците много повече от мъдреците и светците (тъй като последните са далеч по-малко на брой), да вярваш, да се надяваш, да се трудиш и да вършиш всичко това с хумор.
Уилям Сароян

Сароян беше особена, страстна личност ­ сложно съчетание от добродетели и пороци, ­ чийто голям талант го издигна до висотата на изключителен и рядък американски гений.
Хърбърт Голд


97.Упражнения по стил
Автор: Реймон Кьоно
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972843
Цена: 7.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 112

Реймон Кьоно
Упражнения по стил

Реймон Кьомо-Упражнения по стил

ТАРИКАТСКО
Беше къде обед, като гепих рейса. Гепих го и киризим ­ кво? ­ един образ, тъп като гъз, а се дърви на съседа си. "Не моеш ли ­ вика му ­ да си отваряш зъркелите? Нарочно ­ циври му ­ ме ръгаш, че и ми газиш патъците." И духна да седне. Пълен чвор.
Като гилах по площад Ром, го киризим да плямпа с друг образ, също такъв чвор. "Чат ли си? ­ бъзна го онзи. ­ Барни тва копче и ще си тупалка!"

ПО ИТАЛИАНСКИ
Уно дене, у темпо манджаре, ке скиво на платоформато у аутобусо? Уно дългучо, веро маркучо! Белла капелла с ширита дебела! Туози чешито се форте караре и парларе вулгаре на уно другаре: "Перке ме бутандо и ми тъпкандо кракандо, ма кранто!" Назряло скандало и чешито бегало без чао и престо седнало, лукиано ни яло, ни мирисало.
Ке нуово скивандо у друго моменто? Познанто чешито и уно левенто. Левенто даваре акълито чешиту за уно копчино до гранде дупчино.

ТАНКА
(Японско петстишие)
Пристига рейсът.
Едно конте се качва.
Внезапен сблъсък.
Пред гарата по-късно
за копче става дума.

...И още, и още... 99 начина да се разкаже една банална случка. Словесна виртуозност и неудържим смях.
Нямаше да е толкова смешно, ако не беше сериозно. Клод Симон


98.Пяната на дните
Автор: Борис Виан
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972802
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 192

Борис Виан
Пяната на дните

Борис Виан-Пяната на дните

В света на Борис Виан словото надхвърля собствените си граници, а вещите имат свой живот. Строшените стъкла зарастват от само себе си, някои облаци миришат на захар и канела, а други ­ на кориандър и билки, тортите свирят като грамофонни плочи, вратовръзките се съпротивляват да бъдат пристягани, змиорките и пъстървите се движат из водопроводните тръби, за да се доберат до туби с паста за зъби, която е любимото им лакомство, ъглите на помещенията се окръглят под въздействието на някои джазови композиции, а пианата произвеждат коктейли... В този сюрреалистичен свят разцъфва любовта между Колин и Клое. И когато Клое се разболява, съвсем естествено е страданието й да се дължи на поникнала в белия є дроб водна лилия и лечението да е пак чрез цветя. А докато тя все повече линее, стените постепенно се сближават, прозорците се смаляват, а светлината умира...

"Пяната на дните" е безподобен роман ­ чувствен, невинен и сладостен, който постепенно започва да кърви с истинска кръв и накрая кръвта се оказва нашата собствена.
Джим Крусоу

Никой друг писател не е бил способен да ме развълнува тъй подмолно и дълбоко, както го постига Виан.
Хулио Кортасар

"Пяната на дните" е роман с парадокс в своето ядро: наполовина лековата фантазия, наполовина трагедия, а в добавка ­ романтичност и невъобразима игра със словото. Сърцето ви ще се къса, ще изпаднете в смут, ще се разстроите дълбоко. Ще се смеете с глас. И, поне за известно време, собственият ви свят няма да бъде такъв, какъвто сте си мислили, че е.
Дейвид Мейкън


99.Как не написах роман
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972768
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 240

Джеръм К. Джеръм
Как не написах роман

Джеръм Клапка Джеръм-"Как не написах роман"

Джеръм Клапка Джеръм (1859 - 1927) е автор на около 50 книги ­ романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.
"Как не написах роман" е десетата книга на Джеръм К. Джеръм, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още:

Трима души в една лодка
Празни мисли на един празен човек
Наемателят от третия етаж
Как да бъдем щастливи с малко
Другите и моя милост
Как да се бъркаме в чуждите работи
Трима души на бумел
Разговори след вечеря
Как да гледаме философски на живота


100.Черна пролет
Автор: Хенри Милър
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972751
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 256

Хенри Милър
Черна пролет

Хенри Милър- "Черна пролет"

"Черна пролет" е творба, магнетично събрала в себе си цялата пищност на безподобния свят на Хенри Милър. Поглъща ни вакханалия от спомени и видения, запаметени от ранните му години в Бруклин, с неистовото гъмжило от особняци, скитници, мошеници, похотливци, ексцентрични особи. Нахлуваме в живота на някогашния Ню Йорк, наситен, разнороден, пъстър и понякога опасен. Милър ни води и из обичния му Париж, описва безподобно неговите оживени кафенета, възбудените му булеварди и дори странните му писоари.

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ ­ той е шемет.
"Ню Йоркър"

При все че за своето време "Тропикът на рака" си остава удивително смела книга, все повече се налага мнението, че "Черна пролет" е най-стойностната измежду ранните творби на Хенри Милър. Тя е сякаш непланирана, по подобие на самия живот ­ сплав от сладко и горчиво, от поетично и земно, от красиво и грозно. Всяка от страниците е изблик и стихия.
Артър Уейнрайт

"Черна пролет" е образец за разказваческо великолепие.
Уолтър Морс

Хенри Милър със сигурност е написал няколко значими книги. "Черна пролет" е най-добрата измежду тях.
Уебстър Шот


101.Светът, денят, нощта, аз
Автор: Уилям Сароян
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972744
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 240

Уилям Сароян
Светът, денят, нощта, аз

Уилям Сароян - Светът, денят, нощта, аз

Уилям Сароян (1908-1981) е изключително плодовит писател ­ автор е на повече от 60 книги ­ романи, пиеси, разкази, мемоари, дори текстове на песни. Той става популярен още съвсем млад, с първите си сборници с разкази, и задълго ­ от 30-те, та чак до 60-те години на ХХ век определя литературните пристрастия не само в САЩ, но и в Европа. Влиянието му в творческите среди е такова, че дори бунтарите от тъй нареченото бийт-поколение, автори като Чарлс Буковски и Джак Керуак го издигат за свой кумир. Самият Сароян години по-късно споделя: "Искаше ми се да променя американската литература. Беше наложително. Защото не я харесвах." Така роденото в семейство на бедни арменски емигранти момче, което напуска училище на петнайсетгодишна възраст, решено да стане писател, се превръща в един от най-четените и превеждани световни автори. И не само защото книгите му са новаторски, но и защото с доброта, остроумие, вдъхновение и страст търси истината за човека, природата и изкуството и, преодолявайки всички препятствия, се докосва до същността на нещата.
Настоящият сборник съдържа двайсет от най-хубавите разкази на Сароян, осемнайсет от които се превеждат за първи път на български.

Писателят е духовен анархист ­ такъв, какъвто дълбоко в душата си е всеки човек. Той е недоволен от всички и от всичко. Писателят е най-добрият приятел на всеки човек и единственият верен неприятел ­ добър и благороден неприятел.
Уилям Сароян

Творбите на този велик писател са прослава не на миналото, а на бъдещето.
Хосе Кинтеро

Надеждата беше задължителна в творчеството му. Той вярваше, че лудостта е единственото непроменимо нещо в света, но това не му пречеше да блика от хумор и жизнерадост.
Джон Хътчисън


102.Как да гледаме философски на живота
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972734
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 224

Джеръм К. Джеръм
Как да гледаме философски на живота

Джеръм К. Джеръм - Как да гледаме философски на живота

Казано е, че философията е умението да понасяш несгодите на другите. Най-истинският философ, за който съм чувал, беше една жена. Тя била закарана в лондонската болница с гангренясал крак. Хирургът я прегледал набързо. Той бил човек с рязък език.

- Ще трябва да го отрежем ­ казал й той.
- Какво, целия ли?
Да, съжалявам ­ изръмжал хирургът.
- Не може ли да се направи нищо друго?
-Това е единственият ви шанс ­ обяснил хирургът.
- Е, слава Богу, че не е главата ми - отбелязала жената.

Това философията е проста наука. Идеята е, че нищо няма значение, защото да речем след сто години ­ в краен случай ­ ще бъдем мъртви. Но на нас всъщност ни трябва мъдрост, която ще ни помогне да се справяме, докато все още сме живи. Аз не се тревожа за своята стогодишнина, а за следващия половин ден. Чувствам, че ако можеше другите да се махнат и да ме оставят на мира ­ имам предвид данъчните инспектори, критиците, инкасаторите и тям подобни, ­ то и аз самият бих могъл да бъда философ. Аз съм достатъчно готов да приема, че нищо няма значение, но те не са. Те казват, че газта ще бъде изключена и говорят за съдебни призовки. Аз им отговарям, че това няма да има никакво значение за никого от нас след сто години. Но те отвръщат, че не говорят за тогава, а за сумата, която им дължа от миналия април. Но, да бъда честен, и мен не ме успокоява особено философското становище, че след сто години със сигурност ще бъда мъртъв, поне при обикновен късмет. Много повече ме крепи надеждата, че ще бъдат мъртви онези хора.


103.Истинският живот на Себастиан Найт
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972696
Цена: 9.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 224

Владимир Набоков
Истинският живот на Себастиан Найт

Владимир Набоков - "Истинският живот на Себастиан Найт"

Истинският живот на Себастиан Найт" е първият роман, който Владимир Набоков пише на английски. На пръв поглед той представлява едва ли не детективска история, изключително изкусно поднесена, заплетена и с интригуващ финал. При внимателен прочит творбата предлага не само нагнетяваща загадъчност, но също остър и ироничен поглед за ролята на твореца в обществото. А в дълбочина брилянтният Набоков изследва основния въпрос за човешката самоличност ­ кой всъщност е Себастиан Найт?
Отговор няма, има само въпроси, защото авторът и неговият герой подозрително много си приличат. Себастиан Найт е талантлив британски писател от руски произход. Той е починал наскоро. Природеният му брат, тласкан от възхищението си към него, тръгва назад във времето и се впуска в своеобразно разследване на живота му. А той е изпълнен със загадъчност и неясноти. Кое е действителност и кое ­ илюзия?
С този роман "Фама" започва издаването на цялото творчество на един от най-големите и най-дискутираните писатели на ХХ век.

"Истинският живот на Себастиан Найт" е роман, пълен със загуби, ограбености, липси и убягващо щастие. Пълен с отсъствие. А отсъствието ражда загадка, загадката ражда реалност или илюзия за реалност... И най-отсъстващият персонаж, самият Себастиан Найт, е най-жив.
Джон Ланчестър

Пъстротата, мощта и богатството на усещанията у Набоков нямат дори блед съперник в съвременната белетристика. Прочитът на Набоков е стимулиращо изживяване, в което участват и умът, и въображението, и естетиката. Това е най-близкото нещо до чистата чувствена наслада, което прозата може да даде.
Мартин Еймис


104.Баскервилското куче
Автор: Артър Конан Дойл
Раздел: Класика
ISBN: 978954597267X
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 208

Артър Конан Дойл
Баскервилското куче

Сър Артър Конан Дойл-Баскервилското куче

Над рода Баскервил от поколения тегне страшно проклятие. Преданието разказва за призрачно куче с чудовищни размери, което броди сред обвитото в мъгли тресавище край уединеното фамилно владение в Девън и преследва мъжете от рода. Мнозина от тях са застигнати от внезапна, ужасна и тайнствена смърт. Когато младият Хенри Баскервил пристига в Англия, за да наследи семейното имение, след като неговият чичо, сър Чарлс, умира при странни обстоятелства, страховитият звяр се появява отново. Дали проклятието над рода Баскервил продължава? Или Хенри е жертва на внимателно планиран заговор? Само Шерлок Холмс може да разреши този дяволски заплетен случай...
Артър Конан Дойл е автор на повече от сто произведения ­ романи, разкази, историческа проза, пиеси и дори история на спиритуализма. Световно известен обаче става с романите и разказите за Шерлок Холмс, а "Баскервилското куче" безспорно е най-прочутата му творба.

Светът е пълен с очевидни неща, които никой, при никакви обстоятелства не забелязва.
Артър Конан Дойл

Цялата сага за Шерлок Холмс е красноречив пример за това как изкуството превъзхожда живота.
Кристофър Морли

Артър Конан Дойл заслужено се радва на огромен литературен успех, защото щедро внася истинско познание и оригиналност в криминалния жанр.
>Г. К. Честъртън


105.Нежна е нощта
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972661
Цена: 11.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 336

Ф. Скот Фицджералд
Нежна е нощта

Скот Фицджералд-Нежна е нощта

Обещаващият млад психиатър Дик Дайвър се оженва за своя бивша пациентка ­ красивата и богата Никол. Елегантната двойка се установява на Ривиерата, огражда се с безгрижни и безделни приятели и се отдава на разточителни развлечения. Обект на завист за онези, които не са допуснати в тесния им кръг, Дик и Никол кръстосват между плажовете край Ница и Кан, модните зимни курорти и парижките салони. Постепенно обаче над привидното благополучие и сякаш неугасващото привличане помежду им започва да тегне сянката на компромисите. Разкъсван между грижите за психически нестабилната Никол и зараждащите се чувства към изгряващата филмова звезда Розмари Хойт, между дотегналия му светски живот и лекарската му практика, която все повече остава на заден план, Дик не е в състояние да предотврати поражението...
Повече биографичен от останалите творби на Скот Фицджералд, романът "Нежна е нощта" е разказ за разрушителната сила на парите, за разпадането на любовта и брака, а също лебедова песен на двайсетте години на ХХ век ­ годините на джаза и "изгубеното поколение".

"Великият Гетсби" беше майсторска работа, но "Нежна е нощта" е изповед.
Скот Фицджералд

Невероятно! Каква съвършена творба.
Ърнест Хемингуей


106.Улица "Полумесец"
Автор: Пол Теру
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972652
Цена: 9.90 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 208

Пол Теру
Улица "Полумесец"

Пол Теру - Улица "Полумесец

Лорън Слотър е млада и красива, но освен това е доктор по политология, специализантка в лондонски научен институт. Квартирата й е усойна и неуютна, в непрестижен квартал, парите все не стигат, работата й е неудовлетворителна, а ежедневието ­ скучно.
Един ден тя получава по пощата анонимна пратка ­ видеокасета с репортаж за луксозни компаньонки и за агенциите, които ги осигуряват. Заплащането е повече от добро, а Лорън Слотър е разкрепостена и необременена от морални задръжки. Новото поприще решава финансовите й проблеми и я разнообразява от досадните колеги в института, но й дава и нещо повече: пикантното съзнание за двойствен живот и опияняващото усещане за приключение и власт над мъжете ­ свръхбогати и могъщи мъже, които управляват света и до чиито тайни тя може да се докосне. Подобни игри обаче никога не са безопасни.
Темата за двойствеността е разгърната и във втората повест от сборника ­ "Доктор Де Мар". Размяна на самоличности и навлизане в чужд свят води до неподозирани заплахи в мрачните покрайнини на злото.
Пол Теру (1941) е автор на романи и пътеписи, до един превърнали се в бестселъри. Номиниран е за най-добър романист от American Book Award и е член на Американската академия за изкуства и литература.

Романът "Улица "Полумесец" е забележително постижение. Проникновен и забавен, едновременно развлекателно четиво и добра литература, той съчетава психологическия анализ с трилъра.
Кристофър Лейман

От Лондон до Бостън Пол Теру заплита смразяващи драми около секса, властта и зловещата примамливост на забранения плод.
Vogue

Пол Теру е първокласен писател, майстор в загадъчността и бляскав в остроумието.
The Observer


107.Холивуд
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972645
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 264

Чарлс Буковски
Холивуд

Чарлс Буковски - Холивуд

Хенри Чинаски, литературният двойник на Чарлс Буковски ­ лошото момче на американската литература, е вече прочут, позастарял и е станал едва ли не благоприличен. Парите обаче пак не достигат и добре му идва поръчката на холивудски продуцент да напише сценарий за младите си години ­ време на запои и разгул, на безразборни връзки, лутане и творчески пориви. Премеждията около създаването на сценария и снимките въвеждат множество персонажи ­ капризни актьори, истерични старлетки, ексцентрични режисьори, лукави адвокати, продуценти шмекери, несретни кинозвезди в залез, плюс целия миманс на филмовата Мека, напиращ да се добере до роличка, парти, премиера или снимка със знаменитост. С неуморна хапливост и възхитителна непочтителност Буковски и тук проявява безподобната си дарба да извлича нещо повече от видимия живот, да вижда през него и отвъд него. И когато уж обрисува делничното, да дълбае в същността.
В крайна сметка филмът става реалност, и то не само в романа. Barfly ­ режисьор Барбет Шрьодер, продуцент Франсис Форд Копола, с Мики Рурк и Фей Дънауей в главните роли ­ излиза на екран през 1987 година и носи на Чарлс Буковски известност сред широката публика в САЩ (дотогава той е далеч по-популярен в Европа, отколкото в собствената си страна). "Barfly не е велик филм ­ казва самият Буковски, ­ но те хваща за гърлото. Гледал съм го два-три пъти и винаги след това ми се е приисквало да се напия."

Буковски шокира публиката със своя нелитературен стил, с резкия си, безцеремонен език и със страстта си да каже нещата поновому. Той пренесе живото слово по страниците на книгите си и по този начин очарова читателите, отдавна уморени от стерилността и отчуждаващата скованост на американската литература.
Джей Дохърти

Птиците летят, змиите пълзят, а аз сменям лентите на пишещата машина.
Чарлс Буковски


108.Дом за свиждане
Автор: Мартин Еймис
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972610
Цена: 9.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 248

Мартин Еймис
Дом за свиждане

Мартин Еймис - Дом за свиждане

Паянтовата постройка, където затворникът може да прекара кратки часове с жена си ­ това е "домът за свиждане" в съветски концлагер от петдесетте години на ХХ век. Двама братя обичат една жена, и двамата са се озовали там. Защо? За нищо, както стотици хиляди по онова време. "Арестуват по квоти ­ казва единият брат и добавя: ­ Тиранията ражда свирепост, както гроздето ражда вино." А другият допълва: "Като още милиони ние бяхме герои в една разработка по социална история от низините във века на исполинските нищожества."
Петдесет години по-късно той единствен от тримата е останал жив. Отдавна се е преселил на Запад, но в предсмъртно писмо до доведената си дъщеря разказва за тази любов ­ разтърсваща, жестока и изтерзана като мрачната съветска история и сибирската география. Читателят става свидетел на колосална разруха: след сетния дъх на човечността душата изважда на светло най-тъмната си страна. И няма как да избегнеш извращаващия ужас: ставаш или насилник, или жертва ­ а често и двете.
"Дом за свиждане" е уникален роман, в който чрез нежния любовен триъгълник авторът разгръща като във филм патологичната по своята жестокост панорама на комунистическата диктатура.
В сборника са включени и две новели ­ още два погледа за насилието, страданието, любовта и смъртта. "Последните дни на Мохамед Атта" е за един от атентаторите от 11 септември, а "В двореца на края" ­ за двойник на сина на арабски диктатор.

"Дом за свиждане" е безспорен и неповторим по мощ триумф... Това е роман, от който по гръбнака полазват тръпки, а сърцето препуска, пришпорено от неговата страст и богатство.
The Economist

Завладяващ изцяло, изненадващ докрай, епичен по обхват и същевременно съкровен, романът "Дом за свиждане" за пореден път доказва, че Еймис е велик талант, ослепителен в находчивостта и проникновението си.
The Wall Street Journal


109.Прекрасният нов свят
Автор: Олдъс Хъксли
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972602
Цена: 9.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 256

Олдъс Хъксли
Прекрасният нов свят

Олдъс Хъксли-Прекрасният нов свят

Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава ­ едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа ­ с относителна индивидуалност, до каста епсилон ­ множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този "прекрасен нов свят" щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия.
Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резерватът ­ където се живее, обича и вярва постарому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун ­ имената разбира се не са случайни ­ го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.
"Прекрасният нов свят" е жестока, остроумна и разтърсваща творба, гениална в прозрението за ужасите на възможното антиутопия, сравнима единствено с Оруеловия роман "1984", който предшества във времето и на който не отстъпва по мощ. Според всички авторитетни класации на читатели, критици и издадели "Прекрасният нов свят" е в десятката на най-добрите англоезични романи.

Може би нашият свят е ада на някоя друга планета.
Олдъс Хъксли

"Прекрасният нов свят" е една от най-възхитителните и стряскащи книги, писани някога. Тя ни показва лъжливите символи на всеки режим, изповядващ всеобщото щастие.
Дейвид Пиърс

Книга, която трябва да се препрочита и преосмисля отново и отново.
Лос Анджелис Таймс


110.Греховете на града
Автор: Гор Видал
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972599
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 240

Гор Видал
Греховете на града

Гор Видал-Греховете на града

Джим Уилард и Боб Форд завършват гимназия в малък провинциален град в щата Вирджиния. На излет в планината те споделят кратък миг на съкровена близост. После пътищата им се разделят ­ Боб напуска градчето и става моряк, а Джим на свой ред тръгва да търси късмета си. В странстванията си той преминава през Холивуд и Бевърли Хилс, през Сиатъл и Мексико, през висшето общество и артистичните среди в Ню Йорк. Привлекателен за мъже и жени, Джим не може да намери любовта, като таи спомена за мимолетната близост с Боб, смутен от своята различност, която постепенно осъзнава.
Когато след години Джим и Боб отново се срещат в родния си град, Боб е благополучно женен и не помни нищо от някогашното изживяване. Така дългото очакване и изстраданите надежди на Джим неизбежно водят до драма, насилие и болка.
Предизвикал нечуван скандал, романът "Греховете на града" е по-различен от политико-историческите творби, с които Гор Видал най-вече е познат у нас, но е също толкова и дори повече въздействащ и вълнуващ. Десетилетия преди "Планината Броукбек" Гор Видал изобразява сложността и противоречивостта на необичайната любов.

Тази превъзходна и правдива творба истински ме заинтригува.
Томас Ман

Сега е трудно да проумеем скандала, който романът предизвика, но с него Гор Видал разруши сексуалните стереотипи на следвоенна Америка.
Рон Хоган

Откровен и разтърсващ, пределно дълбок, проникновен и убедителен роман.
Ню Йорк Хералд Трибюн


111.Цветният воал
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972584
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 24

У. Съмърсет Моъм
Цветният воал

У. Съмърсет Моъм - Цветният воал

Красивата и повърхностна Кити се омъжва прибързано и без любов за суховатия, но страстно влюбен в нея Уолтър Фейн ­ лекар-бактериолог. Малко след сватбата съпрузите заминават за Хонконг, тогава британска колония, където Уолтър е назначен. Скоро се случва логичното ­ Кити се впуска в любовна връзка с обаятелния помощник-губернатор Чарли Таунзенд, също семеен. Когато Уолтър открива изневярата, той пристъпва към необикновено отмъщение ­ издейства си да бъде преместен на работа в област, където върлува холерна епидемия, и заставя Кити да замине с него. И тук, в сянката на смъртта, започва същинската драма.
Както много от произведенията на Моъм, "Цветният воал" е екранизиран, и то цели три пъти. В първия филм, от 1934-а, главната роля се изпълнява от Грета Гарбо, а в последния, от 2007 година, участват Наоми Уотс и Едуард Нортън.

В любовта винаги има един, който обича, и друг ­ който позволява да бъде обичан.
У. Съмърсет Моъм

Измежду съвременните автори Съмърсет Моъм е този, който ми е повлиял най-много.
Джордж Оруел

Моъм е майстор в това да интригува и да бави развръзката до точно избрания момент, когато ни я сервира с подобаваща изненада.
Ивлин Уо

"Цветният воал" ­ със своята печал, честност, ирония и състрадание, с пресъздаването на похот, болка и угризения ­ се докосва до върховете на литературата.
The Spectator


112.Загадките на отец Браун
Автор: К.Г.Честъртън
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972556
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 208

К.Г.Честъртън
Загадките на отец Браун

Гилбърт Кийт Честъртън - Загадките на отец Браун

Гилбърт Кийт Честъртън (1874-1936) е автор на повече от сто произведения ­ разкази, есета, философски трактати и сатирични стихове, на биографии на Франциск Асизки и Тома Аквински, изследвания върху Браунинг, Дикенс и Стивънсън, на хиляди статии в периодични издания, но популярен става и остава до днес с поредицата си криминални разкази, в които детективът е подвеждащо простодушният отец Браун. В духа на класическата криминална интрига, дух, към който принадлежат герои като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро, отец Браун разследва заплетените си случаи с помощта на логиката и психологията, с наблюдателност и познание на човешката природа, съчетани с немалка доза хумор.

Във всеки човек се крие възможен светец. Допускам, че у всеки човек дреме и възможен убиец.
Истината е свещена и ако я повтаряте прекалено често, никой няма да ви вярва.
Най-удивителното в чудесата е, че те наистина се случват.
Г. К. Честъртън

Със смирение и гениалност Честъртън ни учи чрез своя герой отец Браун, че често трудността не е в разкриването на загадката, а в това, че не забелязваме причината.
Джил Каратини

В отстояването на индивидуализма Честъртън постига повече от когото и да било в съвременния свят.
Т. С. Елиът

Той е колосален гений.
Бърнард Шоу


113.Гостенката
Автор: Симон дьо Бовоар
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972548
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 432

Симон дьо Бовоар
Гостенката

Симон дьо Бовоар - Гостенката

Пиер е театрален режисьор, призванието на Франсоаз е да пише. Двамата са заедно от десетина години, без обаче да узаконяват отношенията си, без дори да живеят заедно ­ в името на една "отворена" връзка, неопетнена от дребнавост, себичност и ревност. И появата на Ксавиера, осемнайсетгодишно момиче от провинцията, дошло в Париж да си търси късмета, наглед е удобен случай да приложат на дело идеите си за взаимната свобода. Франсоаз и Пиер я взимат под крилото си, привързват се към нея ­ заедно и поотделно. Но начинанието да създадат хармонично трио, в което всеки от тримата обича останалите двама, без никой да бъде наранен, се оказва твърде опасно. Триото застрашително започва да наподобява банален любовен триъгълник, който не след дълго се разширява в четириъгълник. Положението се заплита, чувствата излизат от контрол и драмата назрява.
Неустоимо увлекателен и разтърсващ, този първи роман (1943) на Симон дьо Бовоар онагледява екзистенциалистката теза за "другия" като чуждост и разрушителност.

Вечна студентка, вечна бунтарка, която навсякъде търси скритата болка, лъжата, мрачната статистика, обогатителната среща. Госпожа дьо Бовоар понякога може да дразни ­ но винаги вълнува.
Франсоа Нурисие

"Гостенката" е една от най-въздействащите и дълбоки творби във френската белетристика на ХХ век.
New York Times

Възхитителен роман... Изграден от хиляди късчета и сглобки, всички те с неравните ъгли на истинския живот, но съвършено напаснати помежду си.
Time


114.Разговори след вечеря
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 978954597253Х
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 176

Джеръм К. Джеръм
Разговори след вечеря

Джеръм К. Джеръм - разговори след вечеря

- Приятели, не искам да ви разстройвам нервите ­ започна чичо ми с особено впечатляващ, да не кажа смразяващ кръвта глас, ­ та ако предпочитате да си замълча, ще го сторя, ала всъщност точно тази къща, в която сега си седим, е обитавана от призраци.
-Не може да бъде! ­ възкликна господин Кумс.
-Какъв е смисълът да ми казвате дали може или не може да бъде, когато аз току-що ви съобщих, че е така? ­ отвърна чичо ми леко обидено. ­ Заявявам ви, че къщата е обитавана от духове. Най-редовно в нощта срещу Рождество в Синята стая витае духът на греховен човек ­ човек, който някога е убил един коледар с буца въглища.
- И как го е направил? ­ попита господин Кумс, изгаряйки от нетърпение да разбере. ­ Трудно ли е било?
- Не знам как го е направил ­ отговори чичо ми, ­ той не е разяснил технологията. Коледарят бил заел позиция точно от вътрешната страна на входната врата и изпълнявал балада. Предполага се, че когато отворил уста да вземе си бемол, грешникът запратил буцата въглища от един от прозорците, тя влязла в гърлото на коледаря и го задушила.
- Нужен е точен мерник, но си заслужава да се опита ­ замислено пророни господин Кумс.
- Уви, това не е било единственото му престъпление! ­ добави чичо ми. ­ Преди това убил някакъв соло корнетист.
- Ами! Това удостоверен факт ли е? ­ възкликна господин Кумс.
- Естествено, че е факт ­ отвърна чичо ми сприхаво, ­ поне доколкото може да се очаква нещо да е факт в случаи от този род. Колко сте заядливи тази вечер!


115.Той и тя
Автор: Уилям Сароян
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972521
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 200

Уилям Сароян
Той и тя

Уилям Сароян - Той и тя

Той е писател. Тя е млада и хубава. Обичат се. Живеят в Сан Франциско. Имат две малки деца. Парите все не стигат. На него не му спори писането. Тя иска весел живот и хубави рокли. Той се изкушава да залага на конни надбягвания. Тя се изкушава да харчи безразсъдно. Карат се, сдобряват се, любят се. От Ню Йорк пристигат техни приятели и отношенията се усложняват, комедията се преплита с драмата...
Романът "Той и тя" е забавен, но дълбок; случките в него се редуват ту смешни, ту горчиви, накратко ­ нещата от живота.
Уилям Сароян (1908-1981) е от водещите американски писатели на ХХ век, чиито творби са признати за класически. Син на арменски емигранти, той е роден във Фресно, Калифорния. Напуска училище на 15 години, решен да стане писател. Резултатът е: повече от 60 книги ­ романи, разкази, пиеси, мемоари, ­ които го нареждат сред най-четените и превеждани световни автори.
След неговата смърт излизат 23 изследвания, посветени на живота и творчеството му.

Рано или късно всеки умира, но аз винаги съм се надявал моят случай да бъде изключение.
Уилям Сароян

"Опитвай се да бъдеш жив с цялата си същност - казваше Сароян ­ и когато се смееш, смей се с всичка сила." Такова беше и творчеството му ­ изпълнено с хумор и прослава на радостта от живота.
Хауърд Ръсел Флоун

Той не крачеше с тълпата и не я аплодираше. Беше размирник, когото никой не можеше да спре.
Джон Легет


116.Фактотум (Момче за всичко)
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972447
Цена: 9.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 0

Чарлс Буковски
Фактотум (Момче за всичко)

Чарлс Буковски - Фактотум (Момче за всичко)
САЩ, четирийсетте години на миналия век. По света се води война, но тя остава незабелязана за Хенри Чинаски, който води своята лична война. Отхвърлен индивидуалист и начинаещ писател, той кръстосва страната, от време на време си намира някаква работа - коя от коя по-затъпяваща, -но обикновено бива уволняван заради неспособността и нежеланието си да се нагажда към средата. Бягство от скуката и безнадежността на битието той търси в алкохола и секса - от една жена към друга, от един бар в друг или самотно пиене в хотелски стаи и безпаметни нощи със случайни партньорки - живот на ръба в очакване на истинския живот, който за Чинаски е единствено в писането.
Романът "Factotum", както и цялото творчество на Чарлс Буковски, е сплав от нежност и бруталност, откровеност и достойнство, без капка сантименталност или претенциозност.
В събитие по световните екрани се превърна и филмовата версия на романа (2005), дело на режисьора Бент Хамер.

У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят.

Работил съм какви ли не гадни неща и знам, че писането е една от най-лесните дейности. Толкова много часове прахосваш, с толкова много жени се забъркваш, а най-хубавото е, че дори и не се замисляш дали си писател - просто изключваш и вампирясваш, и ето това е животът.

Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света.
Чарлс Буковски


117.Трима души на бумел
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972394
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 192

Джеръм К. Джеръм
Трима души на бумел

Джеръм К. Джеръм - Трима души на бумел

Има два начина да използвате велосипед за физически упражнения - можете да го "потягате" или да го карате. Общо взето, не съм сигурен дали за човека, комуто доставя удоволствие да "потяга", ползата не е по-голяма. Той не зависи от времето и вятъра; състоянието на пътищата не го засяга. Дай му френски ключ, куп парцали, масльонка и нещо за сядане и той е щастлив за цял ден. Разбира се, трябва да се примирява с известни неудобства - всички хубости на едно място не можеш събра. Сам той винаги изглежда като калайджия, а велосипедът му неизменно поражда подозрението, че го е откраднал и сега се мъчи да го замаскира, но понеже рядко изминава с него повече от една миля, това не е чак толкова важно. Грешката, която допускат някои, е в предположението, че от един велосипед могат да се извлекат и двете удоволствия. Това е невъзможно: никой велосипед не е в състояние да издържи двойното напрежение. Трябва да решите дали ще бъдете "потегач" или колоездач. Лично аз предпочитам да карам велосипеда, та гледам наоколо да няма нищо, което да ме съблазни да го потягам. Когато се повреди, закарвам го в най-близката ремонтна работилница. Ако съм твърде далеч от град или село, за да се придвижа пеш, сядам край пътя и чакам да мине някоя каруца. Главната опасност за мен винаги си остава бродещият потегач. Видът на аварирал велосипед е за потегача нещо като крайпътен леш за гарван - той се нахвърля отгоре му с тържествуващ, приветствен вик. Отначало се мъчех да бъда учтив. Казвах:
- Дреболия, не се безпокойте. Вие си продължете накъдето сте тръгнали, не си разваляйте удоволствието. Моля ви, ще ми направите услуга, карайте си нататък.
От опит обаче разбрах, че вежливостта е безполезна при такива форсмажорни обстоятелства. Ето защо сега казвам:
-Махай се и остави велосипеда на мира, или ще ти счупя главата.
И ако имаш решителен вид и държиш дебела тояга, обикновено успяваш да го пропъдиш.


118.Другите
Автор: Мартин Еймис
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972386
Цена: 8.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 216

Мартин Еймис
Другите

Мартин Еймис - Другите

Една млада жена се събужда в болнична стая със съвършено празна памет. Но това не е обикновена амнезия ­ тя е забравила не само миналото си, но от съзнанието й са изтрити всички представи за света и хората. В опознаването им и в търсенето на своята самоличност тя се сблъсква със злото в чист вид - наоколо и в себе си.
Мартин Еймис (1949) е от водещите писатели в съвременната английска литература, сравняван по словесно майсторство и сила на изображението с Владимир Набоков и Сол Белоу. Творчеството му, неизменно белязано от тайнственост, гротескност и черен хумор, стигащи до жестокост, откроява двойствеността на личността и онагледява тезата, че днешната епоха е епоха на иронията.

Словото на Мартин Еймис е мощно до натрапливост... "Другите" е метафизически трилър, съчетаващ духа на Кафка със стила на "Психо".
Дж. Г. Балард

"Другите" е разказ за едно слизане в ада, а както се знае: "адът ­ това са другите".
"Обзървър"

Мартин Еймис е забележителен разказвач, съумял да побере в гнева си ужасите на съвременния свят и като в киномонтаж да сглоби множество образи и гласове.
"Нюзуик"

При цялата си жестокост "Другите" е смешна книга.
"Таймс"


119.Цялото кралско войнство
Автор: Робърт Пен Уорън
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972335
Цена: 14.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 584

Робърт Пен Уорън
Цялото кралско войнство

Робърт Пен Уорън - Цялото кралско войнство

ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ

"Цялото кралско войнство" е от най-знаменитите и четени американски романи за всички времена ­ днес също толкова актуален и разтърсващ, както при появата си през 1946 година. Историята за възхода и разрухата на политика Уили Старк онагледява успеха и неговата цена от компромиси, манипулации и разбити животи; сладката популярност и неустоимия копнеж към власт ­ власт, първоначално желана, за да се върши добро, но по-нататък заради самата власт.
В новото издание романът излиза днес във възстановения си първоначален вид, без съкращения, с пълната си широта, богатство и мощ.
Робърт Пен Уорън (1905 - 1989) е носител на три награди "Пулицър", една от които за "Цялото кралско войнство".

С обхват на замисъла и въображението, с красота на словото, с мощно изображение на дълбоките сили в живота, Робърт Пен Уорън показва как Времето и Историята моделират нашите съдби.
The Observer

Оригиналната версия на "Цялото кралско войнство" определено превъзхожда изданието от 1946 г. и е по-интересна и многопластова. Много откъси от книгата са знаменити, но почти на всяка страница се открива по нещо паметно.
Ричард Дайър

"Цялото кралско войнство" се превърна в класика още след първото си издание отпреди повече от половин век.
Джоузеф Блотнър


120.Как да се бъркаме в чуждите работи
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972300
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 176

Джеръм К. Джеръм
Как да се бъркаме в чуждите работи

Джеръм К. Джеръм - Как да се бъркаме в чуждите работи

- Не те обвинявам, ако коледната тема ти е писнала колкото и на мен ­ рече приятелят ми Б., редактор на списание. ­ Веднага щом прогоня коледните броеве от мислите си и Коледа си отиде от редакцията, започва кошмарът в собствения ми дом. Моята мила съпруга спестява пари, за да ми купи скъп подарък, какъвто не искам. Ема пък ще ми връчи акварел, който е нарисувала сама. Винаги го прави. И в това не би имало нищо лошо, ако не очакваше да го окача в гостната. Виждал ли си някога акварелите на братовчедка ми Ема? ­ попита той.
- Мисля, че да ­ отвърнах аз.
- Няма какво да мислиш ­ отсече той гневно. ­ Те не са нещо, което човек може да забрави.
Приятелят ми като че ли се обръщаше към целия Пикадили Съркъс.
- Защо хората правят такива неща? ­ попита той. ­ Дори художниците любители трябва да притежават някакъв здрав разум. Не виждат ли какво става? У дома в коридора има една нейна картина. Окачих я там, защото светлината е по-слаба. Кръстила я е "Блян". Ако я беше кръстила "Кошмар", може би щях да схвана смисъла й. Попитах я откъде е почерпила идеята си и тя ми каза, че една вечер видяла такова небе в Норфък. Боже мой! Защо тогава не е затворила очи и не се е прибрала вкъщи, за да се скрие зад завесите? Ако аз бях видял такова небе в Норфък, щях да хвана първия влак за Лондон. Допускам, че бедното момиче не може да не вижда такива неща, но защо трябва да ги рисува?
- Предполагам, че за някои хора рисуването е необходимост ­ вметнах аз.
- Добре, но защо трябва на мен да подаряват работите си? ­ възкликна той.
Не намерих никакъв подходящ отговор.
Из едноименния разказ


121.Нататък билетът не важи
Автор: Ромен Гари
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972289
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 208

Ромен Гари
Нататък билетът не важи

Ромен Гари - Нататък билетът не важи

Жак Рение, петдесет и девет годишен индустриалец, човек на волята и духа, е под напрежение заради задълженията си към банки и напора на мощни конкуренти, заплашващи да погълнат фирмата му, а също и заради любовната си връзка с много по-младата Лора ­ и страхът от упадъка в мъжествеността и в деловитостта все повече го обсебва.
Една нощ, при опит за обир, в жилището му се вмъква млад мъж, когото той успява да обезвреди и отпраща, без да го предаде на полицията. Но този млад мъж отключва у него неподозирани и смутни идеи ­ и Рение го превръща в инструмент да удържи убягващата си мощ на мъж. С безмилостна откровеност Ромен Гари говори за хода на времето, за болезнената еротика, неостаряващите страсти и тъжната любов през есента на живота.
Ромен Гари е роден през 1914 г. във Вилнюс. От четиринайсетгодишен живее във Франция, служи във военновъздушните сили по време на Втората световна война, а след края и става дипломат и последователно заема длъжности в различни точки от света, включително в София. Едновременно с това пише и през 1956 г. е удостоен с наградата "Гонкур". Автор е на над 20 произведения. Самоубива се в Париж на 2 декември 1980-а. Малко по-рано, в последната си творба, заявява: Добре се позабавлявах. Благодаря и сбогом.

Творчеството на Гари е излято от бистро, въздушно, енергично и одухотворено слово. То се насочва право към целта и безотказно стига до сърцето на читателя.
Жером Гарсен

Целият живот на Ромен Гари е битка за надеждата, която се превръща в битка против отчаянието.
Мириам Анисимов


122.Всичко на масата
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972270
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 336

Чарлс Буковски
Всичко на масата

Чарлс Буковски - Всичко на масата

Чарлс Буковски (1920 - 1984), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, разследван от ФБР, е автор на над 45 творби ­ проза и поезия. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно пише за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света е близо 2 милиона.
Които не са нито побъркани, нито сърдити, са просто тъпи.

Ние сме тук, за да пием бира. Ние сме тук, за да убием войната. Ние сме тук, за да се смеем на гадостите и да живеем живота си тъй добре, че смъртта да трепери да ни отнесе.

Попитаха ме: "Как подхождате? Как пишете?" ­ "Не подхождам ­ отговорих. ­ Не опитвам. Важното е именно това: да не опитваш, все едно дали става дума за производство на кадилаци, за творчество или за безсмъртие. Чакаш ­ а ако нищо не се случи, чакаш още. То е като буболечка, кацнала високо на тавана. Чакаш я сама да дойде към теб. И когато се приближи достатъчно, пресягаш се, шляпваш и я убиваш."
Чарлс Буковски

"Всичко на масата" е много смешна и много тъжна книга. Във времена на конформизъм Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите.
сп. "Обзървър"

Той не само надживя проблеми, които биха убили повечето хора, но и ги надживя чрез достатъчно глас и талант, та да пише за тях.
Гари Локлин

Чарлс Буковски е най-великият американски поет днес.
Жан-Пол Сартр


123.Златният телец
Автор: И. Илф, Е. Петров
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972262
Цена: 12.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 384

И. Илф, Е. Петров
Златният телец

И.Илф и Е. Петров-златният телец
- В каква студена страна живеем ­ каза Остап. ­ Тук всичко е скрито, всичко е нелегално. Даже Народният комисариат по финансите с неговия свръхмощен данъчен апарат не е в състояние да открие съветския милионер. А милионерът може да седи сега на съседната маса в тъй наречената лятна градина и да пие бира "Тип-топ" за четирийсет копейки. Ето защо ми е криво!
- Значи мислите ­ попита след малко Балаганов, ­ че ако се намери такъв таен милионер, тогава?...
- Не продължавайте. Знам какво искате да кажете. Не, не, нищо подобно. Аз няма да го душа с възглавница, нито да го удрям с лъскав пистолет по главата. Не, никакви идиотщини. Ех, само да можех да намеря такъв индивидум! Така ще подредя всичко, че той сам да ми донесе парите си на чинийка с небесносиня ивичка.
- Това е чудесно! ­ усмихна се доверчиво Балаганов. ­ Петстотин хиляди на чинийка с небесносиня ивичка!
Той стана и почна да обикаля масата. Примляскваше жалостиво с език, спираше и даже отваряше уста ­ ха да каже нещо, ­ но не го казваше, сядаше и пак ставаше. Остап равнодушно наблюдаваше еволюциите на Балаганов.
- Сам ли ще ги донесе? ­ попита изведнъж със скърцащ глас Балаганов. ­ На чинийка? Ами ако не ги донесе? И къде е това Рио де Жанейро? Далече ли е? И няма как там всички да са в бели панталони. Я стига, Бендер. С петстотин хиляди човек може и тук добре да си преживява.
- Безспорно, безспорно ­ каза весело Остап, ­ може да си преживява. Aма я не пляскайте залудо с криле. Нали ги нямате тези петстотин хиляди.
На безгрижното, неразорано чело на Балаганов се появи дълбока бръчка. Той погледна колебливо Остап и процеди:
- Аз познавам такъв милионер. Работата може и да стане.


124.Сбъркан
Автор: Уилям Бъроуз
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972254
Цена: 6.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 128

Уилям Бъроуз
Сбъркан

Уилям Бъроуз - Сбъркан

В продължение на три десетилетия, докато световната слава на Бъроуз не спира да расте, романът "Сбъркан" остава непубликуван поради откровеното изобразяване на хомосексуалните копнежи на автора. Ситуиран в корумпирания и призрачен Мексико Сити през четирийсетте години на XX век, романът представя Уилям Лий, човек, измъчван едновременно от остра наркотична зависимост и от романтичен и сексуален порив към равнодушния Юджийн Алертън. Повествованието е накъсано от жестоките "упражнения" на Лий ­ блестящи комични монолози, предвестници на знаменитата творба на Бъроуз "Голият обяд".

В първия ми роман, "Дрога", главният герой Лий е цялостен и завършен ­ човек, който е уверен в себе си и в посоката, в която е поел. В "Сбъркан" той вече се разпада, отчаяно се нуждае от човешки контакт и е изгубил всякаква увереност в себе си и в своята цел.
Естествено, разликата е проста: когато е пристрастен, Лий е надеждно защитен, но и сериозно ограничен. Наркотикът не само кара либидото да даде на късо, но и притъпява емоционалните реакции до степен на изчезване, в зависимост от дозата. Когато сега поглеждам назад към събитията, описани в "Сбъркан", този изпълнен с халюцинации месец на остра абстиненция ми се струва озарен от демоничен, заплашителен блясък ­ блясъкът на осветените с неонови лампи коктейл-барове, грозното насилие и пистолетът .45 калибър, който винаги е готов да се включи в играта.
Уилям Бъроуз

"Сбъркан" е върхова творба. В нея Бъроуз е оголил сърцето си, разкрил е първоизвора на писателския си гений ­ честен, смущаващ, находчив, блестящ.
Алън Гинзбърг

"Сбъркан" е изумителна книга, сурова, безмилостна, болезнена, вълнуваща без капка сантименталност.
"Лос Анджелис Таймс"


125.Всички на носа на гемията
Автор: Деян Енев
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972246
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 272

Деян Енев
Всички на носа на гемията

Деян Енев - Всички на носа на гемията

Деян Енев е роден през 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две деца. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар, пресовчик във военен завод, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист. В момента е в културния отдел на в. "Сега". Издал е шест сборника с разкази: Четиво за нощен влак (1987), Конско евангелие (1992), Ловец на хора (1994) ­ Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", преведена в Норвегия през 1997, Клането на петела (1997), Ези-тура (2000) ­ Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП, Господи, помилуй (2004) ­ Голямата награда за нова българска проза "Хеликон".

Винаги съм смятал Деян Енев за много талантлив писател. Той не е описвал никога победителите, блясъка или полублясъка. Той описва кротките неудачници ­ неизвестни хора, които обитават тихите кьошета на битието. Той търси спасението на човешкия род в дълбините на живота, в забравените места. Там, където нищо не поддържа съществуването ни тъй здраво, както обичта и помощта, които получаваш от някоя "душичка". Помощ, винаги непреднамерена, тъй като става дума за хора, на които и през ум не им минава да искат нещо повече от това, което имат. Във време като нашето подобна проза е безценна, тъй като в озлоблението си от живота ние често отминаваме тази негова най-труднозабележима и най-обновителна същевременно страна. Самият факт, че точно сега един автор не се поддава на никое от изкушенията ­ да бъде отчаян или циничен, да ругателства и да е нецензурен, говори много за вътрешните устои на Деян Енев и неговите качества като творец. Когато споменаваме тези кротки неудачници, веднага бихме се досетили за разкази от типа на Йовковия "Серафим". Това е много важно за една национална литература, в нея винаги би трябвало да се усеща присъствието на писатели, които отстояват милостта към другия човек.
Димитър Коруджиев


126.Двойник
Автор: Ф. М. Достоевски
Раздел: Класика
ISBN: 978954597222X
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 192

Ф. М. Достоевски
Двойник

Ф.М. Достоевски - Двойник

Всички предчувствия на господин Голядкин се бяха сбъднали напълно. Всичко, от което се опасяваше и което предчувстваше, сега се беше случило наяве. Непознатият седеше пред него: също с шинел и шапка, на собственото му легло, леко усмихнат, примижал и му кимаше приятелски. Господин Голядкин искаше да изкрещи, но не можа; да протестира по някакъв начин, но не му стигнаха сили. Косата му се изправи и той от ужас се свлече в несвяст на мястото си. Впрочем имаше защо. Господин Голядкин позна напълно своя нощен приятел. Нощният му приятел не беше някой друг, а самият той ­ самият господин Голядкин, друг господин Голядкин, но съвсем същия като него, ­ с една дума, както се казва, негов двойник във всяко отношение...

Достоевски е преди всичко велик антрополог, изследовател на човешката природа, на нейните дълбини и тайни. Той не е писател-реалист, а експериментатор, създател на опитната метафизика на човешката природа.
Николай Бердяев

Може да се каже, че Достоевски е единственият руски писател, който сериозно повлия върху идейното развитие на западния свят.
С. Л. Франк

Далеч преди Фройд и школата на психоаналитиците Достоевски се потапя в бездната на подсъзнанието и изучава психиката на безумци, маниаци, фанатици, престъпници, самоубийци...
Константин Мочулски

Достоевски е велик инициатор и предопределител на нашата културна сложност. Преди него в руския живот и в руската мисъл всичко беше просто. Той направи сложни нашите души, нашата вяра, нашето изкуство; постави въпроси на бъдещето, които допреди него никой не беше поставял, и нашепна отговори на още незададените въпроси.
Вячеслав Иванов


127.Полет над кукувиче гнездо
Автор: Кен Киси
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972211
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 360

Кен Киси
Полет над кукувиче гнездо

Кен Киси - Полет над кукувиче гнездо

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент ­ Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер. Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.
Вълнуващ и забавен, но в крайна сметка трагичен, романът на Кен Киси се нарежда сред най-стойностното в съвременната литература. През 1975 година творбата е екранизирана от Милош Форман, филмът печели пет оскара в основните категории и е определен от критиката за един от двайсетте най-добри филма за всички времена.

Могъщият поетически реализъм, съдържащ се в романа на Кен Киси, издига изтъркания сюжет за живота в едно отделение за душевно болни до абсурден, всеобхватен, сякаш излязъл изпод перото на Оруел разказ за същността на човешката природа.
сп. “Лайф”

Блестяща притча за доброто и злото, истинско литературно постижение.
сп. “Ню Йорк Таймс Бук Ривю”

Вик на протест срещу догмите на антихуманното общество и срещу онези които властват в него.
сп. “Тайм”

Кен Киси е създал един свят ­ убедителен, жив, пулсиращ. Той притежава голям и силен талант и е написал голяма и силна книга.
сп. “Сатърди Ривю”


128.Изкупителна жертва
Автор: Дафни Дю Морие
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972203
Цена: 9.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 368

Дафни Дю Морие
Изкупителна жертва

Дафни дю Морие - Изкупителна жертва

Тъкмо отпивах от чашата си, когато някой блъсна ръката ми и промърмори:
-Моля да ме извините...
Отдръпнах се да му направя място, човекът се обърна, загледа ме, аз също се втренчих в него ­ и изведнъж ми призля, изпитах смесица от ужас и страх, защото осъзнах, че прекалено добре познавам гласа и лицето му.
Гледах себе си.

Двама мъже ­ единият англичанин, другият французин ­ се срещат случайно в провинциален френски град и с изумление откриват, че имат съвършено еднаква външност. След прекарана заедно вечер и доста алкохол отсядат в хотел. На сутринта Джон, англичанинът, осъзнава, че се е разкрил твърде много ­ а неговият двойник е изчезнал, присвоявайки си самоличността му. Джон няма избор ­ принуден е да заеме мястото на французина: граф Жан дьо Ге, владетел на замък, собственик на западаща фабрика, глава на голямо семейство със заплетени, странни отношения, и пазител на мрачни тайни.
Наситен с напрежение и енигматичност, романът "Изкупителна жертва" описва превъплъщението на Джон, старанията му да не бъде разкрит от роднините, прислугата и няколкото любовници на неговия "близнак", и усилията му да разбули загадките на миналото. А над всичко тегне невидимото присъствие на истинския Жан дьо Ге и угрозата от неговата поява...
"Изкупителна жертва" е творба, съчетаваща качествата на трилъра и психологическия роман с литературната висота, присъща за авторката на "Ребека" и "Птиците".


129.Другите и моя милост
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 978954597219X
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 200

Джеръм К. Джеръм
Другите и моя милост

Джеръм К. Джеръм - Другите и моя милост

-Познавам един човек. Не крия, че той ме ядосва. Твърди, че винаги трябва да ставаш гладен от масата. Както веднъж му обясних, не можеш да станеш от масата, чувствайки се гладен, ако не седнеш на масата гладен; което, разбира се, означава, че си винаги гладен. Той се съгласи с мен. Каза, че такава била идеята ­ винаги да ти се яде.
- Повечето хора ­ обясни ­ стават от масата напълно сити. Това е психическа нагласа, вредна за храносмилането. Да мислиш непрекъснато за ядене ­ ето правилния начин да се гледа на това.
- Какво разбираш под "това"? ­ попитах аз.
- Ами това, което казвам ­ поясни той. ­ Сега аз самият ставам от закуската с голям апетит за обяда. Ставам от обяда, очаквайки с нетърпение вечерята. Лягам си готов за закуската. Бодрото очакване е чудесен помощник на храносмилането. Наричам себе си бодър лакомник.
- Такъв изглеждаш ­ рекох аз. ­ Говориш за себе си като за попова лъжичка. Имаш ли по-широки интереси в живота? Какво ще кажеш за семейството, патриотизма, Шекспир - и други неща от този род? Защо не си позволиш да се наядеш до насита и да накараш глада да се укроти за един-два часа; дай си свобода, за да помислиш за нещо друго.
- Как можеш да мислиш за нещо ­ възрази той, ­ когато стомахът ти не е наред?
- Как можеш да мислиш за нещо ­ възразих аз, ­ когато цялото ти време отива в това да го поддържаш в ред? Ти не си човек; ти си дойка на собствения си стомах. ­ И двамата все повече се ядосвахме, забравяйки за присъщата си изисканост. ­ Нямаш нито един спокоен следобед през седмицата. Доста здрав си, съгласен съм. Но такива са и каторжниците в Портланд. Те никога не страдат от стомашни разстройства.

Из "Другите и моя милост"


130.Дванайсетте стола
Автор: И. Илф, Е. Петров
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972173
Цена: 12.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 432

И. Илф, Е. Петров
Дванайсетте стола

И. Илф и Е. Петров-Дванайсетте стола

На смъртното си легло мадам Петухова разкрива на зетя си Иполит Матвеевич Воробянинов, бивш предводител на дворянството в Старгород и настоящ деловодител в съветско учреждение, че преди години, за да опази своите брилянти от болшевиките, ги е скрила в тапицерията на един от дванайсетте стола в гостната на някогашната им къща. И Воробянинов тръгва по дирите на столовете.
Скоро в начинанието се включва Остап Бендер ­ чаровник и авантюрист, надарен с таланта да се възползва от човешките пороци. Великият комбинатор е лишен от скрупули, но пък притежава остроумие и хаплив език, а изобретателността му да се добере до столовете и да набавя средства за делото е безгранична ­ от основаване на тайно политическо общество до организиране на междупланетен турнир по шахмат...

В единайсет и половина, от северозапад, откъм село Чмаровка, в Старгород влезе към двайсет и осем годишен млад мъж. След него тичаше безпризорен.
- Чичко ­ викаше той бодро, ­ дай десет копейки!
Младият мъж извади от джоба си румена ябълка и я даде на безпризорния, но оня не мирясваше. Тогава той спря, изгледа иронично момчето и възкликна:
- Да не искаш да ти дам и ключа от квартирата, дето са ми парите?
Забравилият се безпризорен проумя колко безпочвени са претенциите му и веднага се отказа.
Младият мъж лъжеше: той нямаше нито пари, нито квартира, където те можеха да са, нито ключ, с който да отвори. Той и палто нямаше. В града влезе облечен в зелен, възтесен, втален костюм. Могъщият му врат беше увит няколко пъти с вехт вълнен шал, носеше на босо лачени обуща с велурени, портокалови на цвят носове. В едната си ръка държеше астролаб.
- О, баядерка, ти-ри-рим, ти-ри-ра ­ запя той, запътвайки се към пазара.


131.Непознатата
Автор: Ги дьо Мопасан
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972165
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 208

Ги дьо Мопасан
Непознатата

Мопасановите разкази за свръхестественото са не толкова преминаване от другата страна на огледалото, колкото истории за страховит, бавен и неизбежен разпад. Фантастичното у Мопасан е вътрешно явление - няма чудовища, дракони, призраци, духове. Фантастичното се ражда и задвижва от реалното; реалността се рони и разпада на хиляди късчета...
Из "Речник на френскоезичните литератури"

" Върнех ли се вкъщи, непременно трябваше да я видя, да я докосна. Завъртах трепетно ключа на шкафа, сякаш отключвах вратата на любимата си, защото ръцете и сърцето ми чувстваха смътна нужда да потопя пръсти в чаровния поток на мъртвите коси.
А престанех ли да я галя, затворех ли шкафа, пак усещах присъствието й, като че беше живо същество, скрито, затворено. Усещах присъствието й и пак жадувах за нея. Пак изпитвах властна потребност да взема косата, да я докосвам, да се възбуждам до изнемога от студения хлъзгав допир, сладостен, вълнуващ, влудяващ.
Аз я обичах! Да, обичах я. Не можех вече без нея, не можех да прекарам и един час, без да я видя. И чаках... чаках... какво? Не знаех. Очаквах Нея. Една нощ се събудих внезапно с чувството, че не съм сам в стаята..."
Из разказа "Косата"


132.Воайорът
Автор: Алберто Моравия
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972092
Цена: 7.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 200

Алберто Моравия
Воайорът

Алберто Моравия - Воайорът

Животът на трийсет и пет годишния Едоардо, някогашен бунтар, а сега университетски преподавател, външно е равен и спокоен, а ежедневието следва непоклатим ред, дори и в секса със съпругата му Силвия. "Ти го правиш най-вече с очите" ­ са нейните думи. Защото Едоардо е воайор - тръпка той получава чрез погледа, чрез него изживява и еротичното, и своите страхове и натрапливости. Но той гледа, без понякога да вижда, и му убягва онова, което се случва съвсем близо до него. Защо го напуска Силвия? И какво се крие зад необяснимия ексхибиционизъм на баща му, с когото го свързва странно и многозначно съперничество?

Никой по-добре от Алберто Моравия не е изобразил верижността на плътското ­ неистово и същевременно хладно в своя автоматизъм. Стихийността и скверността, желанието и неговото утоляване са описани с болезнена умозрителност и неумолима достоверност.
Никола Киаромонте

Алберто Моравия винаги успява да достигне до глъбините на хаоса у човека.
Антъни Бърджес

Воайорът иска нещо повече от това да види ­ той иска да проникне в тайната на живота в движение. Ловецът също е воайор: той гледа животното, преди да го убие. В сексуалния воайоризъм е налице представата за отнемане на живот. На някои езици "малка смърт" е друг израз за оргазъм.
Алберто Моравия


133.Силата и славата
Автор: Греъм Грийн
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972084
Цена: 9.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 304

Греъм Грийн
Силата и славата

Греъм Грийн - Силата и славата

Мексико, трийсетте години на XX век. В южната част на страната властта е завзета от червеноризците, които са обявили Църквата за гнездо на покварата и развратителка на народа. В името на този народ Бог е поставен извън закона, религиозните обреди са забранени, свещениците са преследвани, принуждавани да захвърлят расото, а при отказ ­ екзекутирани. Последният оцелял божи служител е алкохолизиран, грешен в земните си дела, премного човек, за да стане герой, премного смирен, за да стане мъченик... Но в своя бяг от гонителите, в трагичния си преход през разкъсваната от насилие и корупция страна, той става свят в скверността и извървява една от многото голготи на векa.

Тази книга ми донесе повече удовлетворение отколкото всяка друга, която съм написал.
Греъм Грийн

Греъм Грийн сам по себе си представлява цяла категория... Той ще бъде четен и препрочитан като последния хроникьор на съвестта и страховете у човека на ХХ век.
Уилям Голдинг

Словото на Греъм Грийн е почти пророческо и заедно с това проникнато от изненадващо смирение.
Алек Гинес

Греъм Грийн беше нашият най-велик жив романист.
Из надгробната реч на Кингсли Еймис

"Силата и славата" е шедьовърът на Греъм Грийн.
Джон Ъпдайк


134.Театрален роман
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 978954597205X
Цена: 7.95 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 190

Михаил Булгаков
Театрален роман

Михаил Булгаков - Театрален роман

Предупреждавам читателя, че нямам нищо общо със съчиняването на тези записки и че се сдобих с тях при твърде странни и печални обстоятелства.
Точно в деня на самоубийството на Сергей Леонтиевич Максудов, станало в Киев през пролетта на миналата година, получих изпратена своевременно от самоубиеца внушителна бандеролна пратка и писмо.
В пратката се оказаха тези записки, а съдържанието на писмото беше чудато.
Сергей Леонтиевич заявяваше, че напускайки живота, подарява записките си на мен, неговия единствен приятел, за да ги редактирам, да сложа под тях своето име и да ги издам.
Странно, но предсмъртно желание!
В продължение на година търсих да открия роднини или близки на Сергей Леонтиевич. Напразно! Той не бе излъгал в предсмъртното си писмо: не му беше останал никой на този свят.
И аз приемам подаръка.

Булгаков обожаваше театъра и в същото време го ненавиждаше. Така човек се отнася към любима жена, която го е напуснала.
Елена Сергеевна Булгакова

В “Театрален роман” Булгаков обединява автобиография, сатира, история на театъра, документи, делнични случки ­ живата памет на кулисите.
Всеволод Сахаров135.Острието на бръснача
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972017
Цена: 11.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 352

У. Съмърсет Моъм
Острието на бръснача

Съмърсет Моъм - Острието на бръснача

Лари Даръл е сгоден за хубавата и заможна Изабел и бъдещето на младата двойка наглед е предначертано ­ охолен и приятен живот във висшето общество. Но Лари се стреми към нещо друго, по-същностно ­ да открие себе си. Годежът е разтрогнат, Изабел се омъжва за друг, а Лари поема по своя път в търсене на истината, просветлението и смисъла на живота. Неговата духовна одисея минава от богатските имения в Чикаго през парижките светски салони, пристанищни вертепи, християнски манастири и будистки ашрами и среща читателя с множество пъстри характери, които се борят със съдбите си в преследване на щастието.

Моъм е велик майстор... той е гений.
Теодор Драйзер

Немислимо е за писател от моето поколение, ако е искрен, да пренебрегва произведенията на Съмърсет Моъм... Той е всеобхватен.
Гор Видал

Съмърсет Моъм е ненадминат майстор... Повествованието му е така стегнато, пестеливо, обосновано и умело, че приковава вниманието от първата страница до последната.
Сатърди Ривю

Изключително рядката разказваческа дарба на Моъм слива въображение и действителност по един наистина неповторим начин.
Сънди Таймс


136.Как да бъдем щастливи с малко
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545972009
Цена: 6.99 лв.
Дата на издаване: 2005
Страници: 152

Джеръм К. Джеръм
Как да бъдем щастливи с малко

"Ние англосаксонците сме склонни да се гордеем със своята сдържаност. Макс Аделър описва случка с едно момче, изпратено от баща си да донесе дърва. Малчуганът се възползвал от сгодата да изчезне и не се вяснал под бащиния покрив цели двайсет години. А после, една вечер, усмихнат и добре облечен непознат влязъл в дома на двамата старци и се представил като отдавна изгубения им син, който най-накрая се прибрал у дома.
- Е, май не си бързал много - промърморил баща му, - и да му мислиш, ако си забравил да донесеш дървата.
Веднъж обядвах с познат англичанин в лондонски ресторант. По едно време влезе някакъв човек и седна на близка маса. Сетне обходи помещението с поглед, срещна очите на приятеля ми, усмихна му се и кимна.
- Извини ме - рече моят приятел, - трябва да разменя две думи с брат ми. Не съм го виждал от пет години.
Той приключи със супата и спокойно избърса мустаците си, преди да стане да се ръкува с брат си. Двамата си поговориха малко. След това приятелят ми се върна при мен.
- Никога не съм допускал, че ще го видя отново - отбеляза той. - Беше разпределен в онзи гарнизон в Африка... как му беше името? Дето го нападна Махди. Само трима се отървали живи. Джим винаги е бил късметлия.
Спомних си този случай, докато вечерях с мои приятели руснаци в хотел в Санкт Петербург. Един от компанията не бе виждал втория си братовчед, минен инженер, близо година и половина. Те седяха срещуположно и поне дузина пъти по време на вечерята единият от тях скачаше от стола си и се втурваше да прегърне другия. Двамата се притискаха силно, целуваха се по двете бузи и сетне отново сядаха с навлажнени очи. Сред сънародниците им тяхното поведение не будеше никаква почуда."
Из разказа "Създанията, които един ден ще бъдат хора"


137.Спокойни дни в Клиши
Автор: Хенри Милър
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971991
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 120

Хенри Милър
Спокойни дни в Клиши

Хенри Милър - Спокойни дни в Клиши

Париж, 30-те години на ХХ век ­ животът е лек, бохемски, безгрижен, волността в изкуството и нравите набира скорост. Жените са много и все достъпни, всяко бистро предлага приключения. Безпаричието не води до затормозеност, а е тласък към изобретателност, повод за разнообразие и весели случки. А безделието е за твореца способ да събира жизнен опит чрез случайни срещи и връзки ­ забавни, трогателни, любопитни, остро еротични. "Спокойни дни в Клиши" по неповторим начин изразява и осмисля богатството на живота и неговите чувствени удоволствия.
Хенри Милър (1891- 1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930 до 1940 живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта си някои от тях до 60-те години са забранени в САЩ и Англия.
"Спокойни дни в Клиши" се издава за първи път у нас.

Хенри Милър няма равен, когато се впуска да разказва. Човек трябва да се върне назад към Марлоу и Шекспир, за да се докосне до сходно богатство и наситеност в образността. Преди него никой не е писал така, може би и занапред никой ще успее да го постигне. Прозата му е е водовъртеж, водопад, вулкан, земетресение... Хенри Милър е олицетворение на литературната енергия.
Норман Мейлър

Хенри Милър е единственият писател с въображение и стойност, който се е появил сред англоезичните автори от последните години.
Джордж Оруел

Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.
Лорънс Дърел


138.Великият Гетсби
Автор: Ф. Скот Фитцджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971983
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 160

Ф. Скот Фитцджералд
Великият Гетсби

Скот Фицджералд - Великият Гетсби

Джей Гетсби олицетворява американската мечта ­ със собствени сили се е издигнал и е спечелил милиони, а приемите в огромното му имение са най-пищните и посещавани в Лонг Айланд. Не се знае доколко са чисти парите и миналото му ­ със сигурност обаче са чисти и дълбоки чувствата му към Дейзи, неговата младежка любов, произхождаща от висшите кръгове на обществото. Именно заради нея той е купил разкошното имение ­ то е в близост до дома, обитаван от Дейзи и съпруга й Том Бюканан, който далеч не е пример за брачна вярност. Любовните триъгълници се пресичат и трагедията не закъснява.
Но "Великият Гетсби" е много повече от историята на една любов, разпаднала се, преди да се осъществи. Това е роман за дръзкия възход и шеметното сгромолясване, за крехката сила на парите, за амбицията, успеха и надеждата чрез тях да се спечели щастието и да се постави ново начало; а също и пленителна картина на двайсетте години от ХХ век, годините на джаза и "изгубеното поколение".
Според всички класации на читатели, критици и издатели "Великият Гетсби" е в десятката на най-добрите англоезични романи.

Решил съм да напиша нещо различно ­ нещо необикновено, красиво, простичко и същевременно заплетено...
Скот Фицджералд, 1922 г. , за замисъла на "Великият Гетсби"

Скот обрисува едно поколение, изстрадало бомбите, без да е воювало. Той беше сред най-добрите историци на това "ничие време" между двете войни.
Бъд Шълбърг

В голямата си част творчеството на Скот Фицджералд е непрестанно връщане по следите на изгубеното време и постоянен стремеж да се възобнови сладостта на миналите дни.
Андре Льо Во


139.Наемателят от третия етаж
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971940
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 120

Джеръм К. Джеръм
Наемателят от третия етаж

Джеръм К. Джеръм - Наемателят от третия етаж

- Приятелю, ти си богат човек и не е нужно да се тревожиш. Душата е онова нещо, което хората ценят най-малко в сравнение с останалата си собственост. Избери си просто която искаш и сделката ще се уреди лесно. Оставям това на теб и ще ти дам един последен съвет ­ ще откриеш, че младите са по-склонни да търгуват с тази стока, защото на тях светът им обещава, че всички неща могат да се купят със злато. Избери си някоя красива, честна, неопетнена млада душа, Николас Снидерс...
Из разказа "Душата на Николас Снидерс"

В мрачен ноемврийски ден един пансион в Лондон, се сдобива с нов наемател. Съдържателката мисис Пеничери е пословично стисната, но неочаквано за самата себе си му прави голяма отстъпка от цената. А и останалите обитатели на пансиона постепенно започват да се променят необяснимо и против собствената си воля. Каква ли е ролята на "наемателя от третия етаж" от едноименния разказ? В "Шегата на философа" три съпружески двойки на средна възраст получават възможност да се върнат двайсет години назад и да поправят миналите си грешки. Джеръм К. Джеръм описва още какво се случва, когато двама мъже разменят душите си, каква е цената на добрината, как намира любовта човек, неспособен да се обрече на една-едничка жена...
Интригуващите сюжети, понякога с фантастичен привкус, се разгръщат прочувствено, но и закачливо. "Наемателят от третия етаж" разкрива един нов Джеръм К. Джеръм, по-различен отколкото в "Трима души в една лодка" и "Празни мисли на един празен човек", но все така сладкодумен и остроумен.
Разказите се издават за първи път у нас.


140.Динамит!!!
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971886
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 144

Михаил Булгаков
Динамит!!!

Михаил Булгаков - Динамит!!!

Големият творец е голям и в малките неща. Такива "малки" неща са разказите и фейлетоните на Михаил Булгаков, писани през 20-те години и представени за първи път у нас.
Комуналните квартири с неизменните скандали, вихрените гуляи на новобогаташите от времето на НЕП-а, наглите своеволия на съветската бюрокрация, повсеместният алкохолизъм, полуграмотната и нецензурна реч на болшевиките ­ разказите и фейлетоните на Булгаков ни връщат в първите години на съветския строй, но много от тях звучат така, сякаш са написани за днешния ден.
Сблъсъкът на личността с безумствата на болшевишката система е тема, която преминава през цялото творчество на Булгаков ­ от разказите и фейлетоните до шедьовъра "Майстора и Маргарита".

Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин

Десетилетия след смъртта на Булгаков творчеството му се е превърнало в пробен камък за отчуждената младеж в съвременна Русия. Неговите теми за личната независимост, за духовното изкупление и за отказа от облаги от силните на деня отекват мощно сред едно поколение, травматизирано от политическия и социален въртоп през последните години.
Кен Файърман

По природа Булгаков беше лирик. Сега никой не може да отрече, че той се превърна в сатирика на нашето време. И стана такъв по неволя, защото самата епоха го обрече на този жанр.
Марина Черкашина


141.Светла личност
Автор: И. Илф, Е. Петров
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971851
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 136

И. Илф, Е. Петров
Светла личност

И. Илф и Е. Петров - Светла личност

Всеки град си има свой луд, а също тъй и свой изобретател, твърдят Иля Илф и Евгений Петров в сатиричната повест "Светла личност". В съветския Хранослав двете роли съвместява местният гений Бабски, който неуморно ощастливява човечеството с все нови и нови умопомрачителни творения ­ от дървен бициклет до "бързохран", произвеждащ три милиона пелмени за час. Ала не щеш ли, последното му изобретение ­ сапунът против лунички "лунилин" ­ случайно попада в ръцете на кроткия чиновник Филюрин и премахва не само луничките му, но и цялото му видимо тяло... Смеховитите последствия за него, колегите му по служба и цялото гражданство са описани с обичайната виртуозност и безподобното остроумие на Илф и Петров.
Освен повестта "Светла личност" сборникът включва и разкази, които у нас се издават за първи път.

Забавно и прекрасно четиво, разказите на Илф и Петров осветляват читателя повече, отколкото дузина социологически и политологически трудове.
Исак Б. Сингър

Иля Илф и и Евгений Петров са несравними в тънкия си присмех към рецептите в изкуството, налагани от съветската идеология.
Джефри Брукс

Илф и Петров се допълваха един друг ­ хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.
Иля Еренбург

Илф и Петров са гениални, съвършено първокласни!
Владимир Набоков


142.Рецепта за спокоен живот
Автор: И. Илф, Е. Петров
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971827
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 128

И. Илф, Е. Петров
Рецепта за спокоен живот

И. Илф и Е. Петров - Рецепта за спокоен живот

Бюрокрация, чиновническо скудоумие, уродлива еснафщина, развихрена до абсурдност идеологическа надъханост, политически калъпи и стереотипи, в които трябва да се вместят животът и хората ­ ето какво разкриват по най-комичен начин Иля Илф и Евгений Петров, обвинявани от раповската критика през трийсетте години на ХХ век в "липса на дълбока ненавист към класовия враг". Без да се поставят в ролята на изобличители, те разголват чрез светлината на сатирата гротескната действителност, скрита под претенциозната фасада на съветския строй. Виртуозно написани и неудържимо смешни, разказите създават мощна панорама на едно парадоксално общество и безумствата на управлението.
Сборникът включва и разкази, които у нас се издават за първи път.

Беше време, когато романът се наричаше "творчески документ". Стиховете също бяха документ. И това напомняше повече не на изкуство, а на паспортно гише. "Предявете документа си и минавайте. Другари, без документи входът е забранен."
Иля Илф

Забавно и прекрасно четиво, разказите на Илф и Петров осветляват читателя повече, отколкото дузина социологически и политологически трудове.
Исак Б. Сингър

Илф и Петров не бяха сиамски близнаци, но пишеха заедно, живееха в пълно разбирателство. Те се допълваха един друг ­ хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.
Иля Еренбург


143.Празни мисли на един празен човек
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971789
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 160

Джеръм К. Джеръм
Празни мисли на един празен човек

Джеръм Клапка Джеръм - Как да пътуваме зад граница

Джеръм Клапка Джеръм (1859 ­- 1927) е автор на около 50 книги ­ романи, разкази, есета, пиеси. Със своя неподражаем хумор писателят повече от век разсмива, забавлява и радва милиони хора по света. Творбите му са остроумни и мъдри, добродушни и прочувствени, дълбоки и утешителни. Той увлича със сладкодумието си, но и намига шеговито, показвайки, че животът и хората са поносими само ако не ги вземаме прекалено на сериозно.
"Как да пътуваме зад граница" е единайсетата книга на Джеръм К. Джеръм, която издателство "Фама" предоставя на българския читател. Досега са излезли още:

Трима души в една лодка
Празни мисли на един празен човек
Наемателят от третия етаж
Как да бъдем щастливи с малко
Другите и моя милост
Как да се бъркаме в чуждите работи
Трима души на бумел
Разговори след вечеря
Как да гледаме философски на живота
Как не написах роман


144.Пияният локомотив
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971754
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 144

Михаил Булгаков
Пияният локомотив

Михаил Булгаков - Пияният локомотив

Има ли полза от алкохолизма, как възприема "Травиата" неграмотен червеноармеец, докъде се развихрят бесовете на съветската бюрокрация, може ли да се напие локомотив, как звучи псевдонаучният и неудържимо комичен жаргон на партсекретарите, как с помощта на Маркс и Троцки да опазиш жилището си от посегателствата на съветската власт...
В кратките си разкази (представени за първи път у нас) Михаил Булгаков рисува уродливата картина на болшевишкия ред и на неговите строители и жертви ­ несретни, гротескни и убийствено смешни, с мозъци, промити от недоимък, водка и безумни лозунги.
Ранните творби на Булгаков вече очертават теми и сюжети, свидетелстващи за неподражаемия му талант и доразвити по-късно в шедьовъра "Майстора и Маргарита".

Един от класическите автори на модерната литература.
Чарлс Пърси Сноу

Михаил Афанасиевич Булгаков е талантлив писател със самобитно остроумие и прекрасна изобретателност.
Андрей Бели

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова


145.Престъплението на Лорд Артър Савил
Автор: Оскар Уайлд
Раздел: Класика
ISBN: 978954597172X
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 112

Оскар Уайлд
Престъплението на Лорд Артър Савил

Оскар Уайлд - Престъплението на Лорд Артър Савил
Лорд Артър Савил е млад, богат, щастливо влюбен и единственото му занимание са развлеченията. До злощастния ден, когато на светска сбирка се натъква на един хиромант ­ и той му разкрива, че е предопределен да извърши убийство. Ще съсипе ли това безоблачния му живот? Възможно ли е да го избегне? Но лорд Артър е джентълмен и човек на дълга ­ той стоически приема съдбата си и дори решава да я улесни. Премеждията и обратите са колкото забавни, толкова и неочаквани.
Сборникът включва още блестящо остроумната, но и затрогваща новела “Кантървилският призрак” и други разкази.

Вашата проза е от малкото, които ме вълнуват. Нейната буреносност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадъчната атмосфера на красотата ­ това е чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд

Остроумието на Оскар Уайлд е действаща сила за обновление на света.
Ричард Елман

Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтър Алън

Когато съм сред литератори и се полага да кажа нещо остроумно, никога не се осланям на себе си ­ прибягвам до думи на Оскар Уайлд.
Дороти Паркър


146.В очакване на Годо
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971592
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 120

Самюъл Бекет
В очакване на Годо

Самюъл Бекет - В очакване на Годо

Двама души чакат до едно дърво. Чакат някой си Годо. Говорят си. Идват още двама, говорят и те, после си отиват. Продължава очакването на Годо. Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо?
"В очакване на Годо" е една от най-знаменитите драматургични творби на всички времена ­ пиеса от въпроси, които се разпадат, както се разпадат и възможните отговори. А смисълът? "Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме" ­ заявява един от героите в пиесата на Самюъл Бекет (1907 ­- 1989), носител на Нобелова награда за литература.

Няма АЗ, няма ИМАМ, няма СЪМ.
Самюъл Бекет

Корозивната сила на Бекет не е свързана нито с идеология, нито с философска доктрина. Той не онагледява ­ той показва. Показва човека, лишен от илюзии, убеждения, вярвания и разсъждения, които служат само за прикритие на същностното му мъчение ­ да страда, оголен до кости.
Морис Надо

"В очакване на Годо" е една от най-възвишените и вълнуващи пиеси в цялата история на драматургията.
в. "Таймс"

Бекет е безподобен магьосник. Пред неговата риторика и музика всеки поет би позеленял от завист.
Стивън Спендър

Първият прочит на Бекет е неповторимо изживяване.
Пол Остър


147.Примката на призрака
Автор: Хенри Джеймс
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971533
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2002
Страници: 144

Хенри Джеймс
Примката на призрака

Хенри Джеймс - Примката на призрака

В богато и усамотено имение в мрачната английска провинция пристига новата гувернантка на две деца, наскоро останали сираци. Децата са мили, очарователни, та младата възпитателка е запленена от тях и ги обиква от все сърце. Но постепенно я завладява необясним смут. Наоколо цари странна загадъчност, която все повече се сгъстява ¦ и скоро започват да се явяват зловещи посетители, които отдавна не са между живите...
Дали призраците наистина представляват заплаха за децата, или са плод на въображението є? Така започва нейната опасна борба със силите на злото, в която тя ще се опита да спаси невръстните си питомци, и в която победата може би ще се окаже по-ужасна от поражението...

Хенри Джеймс е най-умният човек от своето поколение.
Т. С. Елиот

Прочитът на роман от Хенри Джеймс е потапяне в цял един свят ¦ богат, съвършено изграден чрез изразително слово и великолепни, сложни образи.
Р. У. Б. Луис

Господин Джеймс има ясен рисунък, точно перо и остро чувство за завършеност.
Робърт Луис Стивънсън

“Примката на призрака” е великолепна и отровна приказка.
Оскар Уайлд


148.Кучешко сърце
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545971525
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2002
Страници: 126

Михаил Булгаков
Кучешко сърце

Михаил Булгаков - Кучешко сърце

Москва, 1925 година. Професор Преображенски, светило в световната медицина, присажда на улично куче хипофизата и семенните жлези на пролетария Клим Чугункин, убит при пиянска схватка. Операцията е успешна, но резултатите са плачевни. Полиграф Полиграфович ¦ съществото с кучешко сърце и съзнание на “строител на новия живот” ¦ се оказва също тъй брутален, кух, безогледен и негоден, какъвто е и самият съветски строй.
Убийствено смешен, живописно гротесков, сатиричен и ясновидски, романът “Кучешко сърце” е иззет още в ръкопис през 1926 г. по нареждане на ОГПУ. Михаил Булгаков така и не доживява да го види отпечатан, подобно на шедьовъра си “Майстора и Маргарита”.

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова

“Кучешко сърце” е същинска скъпоценност. Историята за уличния пес, превърнат в пролетарий, грабва читателя за ревера на дрехата и му вдъхва цяла гама от най-разнообразни чувства, които се нижат почти без преход: веселост, съчувствие, презрение, страх, облекчение. Това е истинска магия. “Кучешко сърце” се нарежда по върховете, редом с “Нос” на Гогол, “Доктор Джекил и мистър Хайд” на Стивънсън и “Преображението” на Кафка.
Дидие Сенекал

Богато въображение, тънък усет за сатиричното и гротескното ¦ в “Кучешко сърце” Булгаков е изумителен.
Джойс Каръл Оутс


149.Процесът
Автор: Франц Кафка
Раздел: Класика
ISBN: 9789545970928
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 224

Франц Кафка
Процесът

Франц Кафка - Процесът

- Но аз не съм виновен ­ възрази К., ­ станала е някаква грешка. Как изобщо може един човек да бъде виновен? Та всички ние тук сме човеци, всички без изключение.
- Правилно ­ отвърна свещеникът, ­ но така говорят обикновено виновните.
Една сутрин Йозеф К., почтен банков чиновник, е внезапно арестуван и изправен на съд, без да знае в какво е обвинен. И се озовава в един абсурден свят, в който никой не бива да престъпва закона, но и никой не е наясно какъв е той.
Гениална творба, в която се преплитат кошмарното и гротескното, “Процесът” е едновременно екзистенциален роман, притча и пророчество за страшните изстъпления на модерните времена.

Дори и в най-дълбокия мрак неговият творчески дух си остава светлина.
Дж. П. Стърн

Кафка е първозначен за нас, защото описаният за първи път от него човешки жребий е жребият на съвременния човек.
У. Х. Одън

“Процесът” е нещо повече от класически роман. Той обогати езиците по света с епитета “кафкиански”, който най-дълбоко и точно изразява безчовечността и абсурдността на нашето време.
Джордж Стайнър

В “Процесът” ние сме отведени до границите на човешката мисъл, всичко в този роман е същностно, знаково. Той изразява абсурда в неговата цялост и пълнота.
Албер Камю


150.Чужденецът
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9789545970316
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 112

Албер Камю
Чужденецът

Албер Камю - Чужденецът
Мама умряла днес. Или може би вчера, не знам. Това са първите думи от най-знаменития роман за самотата и абсурда ­ роман, в който главният герой извършва убийство без омраза и без гняв, сякаш под подтика и с безстрастието на целия околен свят, и осезава вълнението от живота едва в очакване на смъртта.
"Чужденецът" е пестелива и мощна, съвършена творба за разрива между човека и света, шедьовърът в белетристиката на Албер Камю (1913 ­- 1960), носител на Нобелова награда за литература.

В нашето общество един човек, който не плаче на погребението на майка си, рискува да бъде осъден на смърт. Звучи парадоксално, но мисълта ми е, че героят от книгата бива осъден, защото не играе по правилата. В този смисъл той е чужд на обществото, в което живее, и блуждае встрани от него, из покрайнините на личния си живот, самотен и сетивен. Ето защо читателите се опитват да го възприемат като отрепка. Но не е така. Всъщност Мьорсо просто отказва да лъже. "Чужденецът" е историята на един човек, който без героическо поведение приема да умре заради истината. За мен Мьорсо не е отрепка, а беден и гол човек, влюбен в слънцето, което не хвърля сенки... Чрез него се опитах да изобразя единствения Христос, който ние заслужаваме.
Албер Камю

Камю се опълчи не само срещу леността на ума, но също и срещу леността на сърцето.
Жан Грьоние

"Чужденецът" е класически издържано произведение, създадено относно абсурда и в противовес на абсурда.
Жан-Пол Сартр


151.Трима души в една лодка
Автор: Джеръм К. Джеръм
Раздел: Класика
ISBN: 9789545970074
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2002
Страници: 190

Джеръм К. Джеръм
Трима души в една лодка

Джеръм К. Джеръм - Трима души в една лодка

Познавах преди време един момък ­ тъй честен младеж, че когато се зaе да лови с муха, се зарече да не преувеличава улова си с повече от двайсет и пет на сто.
-Хвана ли четирийсет риби - казваше ми той, - ще разправям, че съм уловил петдесет, и тъй нататък. Но няма да лъжа свръх това, защото е грешно да се лъже.
Ала на неговия замисъл за двайсет и петте на сто никак не потръгна. Нито веднъж не му се случи да улови повече от три рибки в един ден, а никак не върви да прибавиш двайсет и пет процента към числото три ­ или поне към три риби.
Ето защо той увеличи процента на трийсет и три и една трета, но и това се оказа неудобно в случаите, когато улавяше само една или две риби: тъй че за да опрости нещата, той намисли чисто и просто да удвоява количеството...
Трудно е да се повярва, че книга, писана преди повече от сто години, може да бъде също тъй свежа и забавна, както при първата є поява. Но “Трима души в една лодка” е изключение, при което блестящо се съчетават смешното, своеобразното и дълбокото.
Дона Сканлън

Класика в хумора!
Джофри Харви

Аз изобщо нямах намерение да напиша смешна книга...
Джеръм К. Джеръм


152.ЧЕМШИРОВО ДЪРВО
Автор: КАМИЛО ХОСЕ СЕЛА
Раздел: Класика
ISBN: 9789545970000
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 224

КАМИЛО ХОСЕ СЕЛА
ЧЕМШИРОВО ДЪРВО

Носител на Нобелова награда за литература (1989), Камило Хосе Села (1916 – 2002) е автор на близо 100 произведения, сред които най-известни са „Семейството на Паскуал Дуарте” (най-превежданата испанска книга след „Дон Кихот”), „Кошерът” и „Мазурка за двама мъртъвци”. „Чемширово дърво” (1999) е последният му роман.
„Чемширово дърво” е шеметна вихрушка, в която се носят вещици и русалки, свещеници и призраци, особняци и обикновени хорица, преплитат се поверия и суеверия, магии и рецепти за лекове и гозби, корабокрушения и избавления, притчи и анекдоти, забавни случки и страшни предания... Това е пищна и живописна творба, сравнявана от някои критици с прозата на Джойс и Бекет, но обляна от ярката светлина и жизненост на Галисия.
„Чемширово дърво” е разказ за приключения, преминали през объркващото сито на паметта.
Камило Хосе Села

Последният роман на Села е многопластово приключение, което се изгражда и разклонява в неизброими посоки – традиционна мъдрост, фолклор, история, суеверия, морски случки, автобиографични елементи... С мощен размах тук се съчетават аспекти от екзистенциалната философия, брутален реализъм и сюрреалистична атмосфера.
Марк Търси

„Чемширово дърво” е почти предизвикателство към самата дефиниция на жанра и блестящо постижение на бунтовния и изкусен нобелист. Движението в романа наподобява танци в бална зала – безброй кратки повествования валсуват под звуците на музиката, воплите, грохота и мощното кресчендо на човешката история.
Publishers Weekly

Никой испански писател не е по-достоен за Нобеловата награда от Камило Хосе Села.
Мигел Угарте153.Майстора и Маргарита
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Класика
ISBN: 9789545962080
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2002
Страници: 0

Михаил Булгаков
Майстора и Маргарита

Михаил Булгаков - Майстора и Маргарита

Един ден дяволът отива на посещение в Москва, за да проучи как се развива човечеството и как му се отразява съветският строй. С помощта на своята свита ­ двама демони, млада вещица и огромен черен котарак ­ той си прави с гражданството фантасмагорични шеги и го подлага на смеховити изпитания. Когато напуска земята, психиатричните заведения са пълни, а силите на реда са в смут...
Близо две хиляди години по-рано, в Юдея, римският прокуратор е принуден да потвърди смъртната присъда на един беден скитник философ, който изповядва странното убеждение, че всички хора са добри...
Един московски историк пише роман за Пилат Понтийски и среща голямата, непобедима и извънвременна любов... Трите линии ­ сатиричната, трагичната и романтичната ­ са преплетени виртуозно и изграждат една от най-великите и обичани творби в световната литература. Завършен по времето на сталинските чистки, романът е публикуван за първи път едва през 1966 година, и то съкратен от цензурата с над сто страници. Днес вече е в пълния си вид и популярността му не спира да расте.

Велик класик на съвременната руска литература.
Чарлс Пърси Сноу

Десетилетия след смъртта на Булгаков творчеството му се е превърнало в пробен камък за отчуждената младеж в съвременна Русия. Неговите теми за личната независимост, за духовното изкупление и за отказа от облаги от силните на деня отекват мощно сред едно поколение, травматизирано от политическия и социален въртоп през последните години.
Кен Файърман, "Ню Йорк Нюздей"

Сърцето му беше отворено за мъчителните и противоречиви ветрове на времето, животът го блъскаше, удряше, но той не се предаваше и не се криеше на завет, защото не искаше и не умееше да го прави.
Сергей Ермолински


154.Речникът на дявола
Автор: Амброуз Биърс
Раздел: Класика
ISBN: 9789545962070
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 164

Амброуз Биърс
Речникът на дявола

Амброуз Биърс - Речникът на дявола

АБСУРД. Твърдение или убеждение в несъответствие с нашето собствено мнение.
БРАК. Вид общност, която се състои от господар, господарка и двама роби ­ всичко на всичко двама души.
ЗЪБОЛЕКАР. Фокусник, който пъхвайки метал в устата ти, измъква от джоба ти монети.
ЛЮБОВ. Временна лудост, лечима чрез брак.
ПОЗНАВАЧ. Специалист, който знае всичко за нещо и нищо за всичко останало.
ПОЗНАТ. Човек, когото познаваме достатъчно добре, за да му поискаме заем, и недостатъчно добре, за да му дадем такъв.
ЩАСТИЕ. Приятно чувство, което се поражда при мисълта за нечие чуждо нещастие.
ЯСНОВИДЕЦ. Човек, който има способността да види онова, което е невидимо за клиента, а именно, че е тъпак.

Амброуз Биърс е безкомпромисен сатирик и създател на нови жанрове. Той ще остане сред най-великите ни хумористи.
Клифърд Фадиман

"Речникът на дявола" е великолепен коктейл от развенчани митове и разчупени шаблони, подправени с неудържим хумор, остроумие и сарказъм.
Том Елиът

Амброуз Биърс е майстор на кратката жигосваща фраза, на афоризма и парадокса и се нарежда сред най-изтъкнатите остроумци и в световната литература, близък до Оскар Уайлд, Бърнард Шоу, Марк Твен.


155.Фермата на животните
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9789545962050
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 112

Джордж Оруел
Фермата на животните

Джордж Оруел - Фермата на животните

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.
А после животинската революция следва хода на всички революции ­ към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприетите закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира... Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.
Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия "Фермата на животните" е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.

"Фермата на животните" е мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за нашето време.
"Ню Йорк Таймс"

"Фермата на животните" е съвършено първозначна книга, сравнима с написаното от Волтер и Суифт.
Едмънд Уилсън

Джорж Оруел разобличава тоталитаризма във всичките му форми и вътрешни съучастия.
Франсоа Брюн


156.Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180478
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 180

Чарлс Буковски
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба

Чарлс Буковски (1920 – 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 книги – поезия и проза. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно пише за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. В последната си творба – „Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба”, издадена посмъртно, - Буковски е все така ексцентричен, язвителен и проницателен в размислите си за писането, смъртта, парите, авторитетите и абсурдите на човешката природа. Книгата е илюстрирана от друга легенда на ъндърграунда – художника Робърт Кръм.
Творческият период на повечето писатели е кратък. Те слушат хвалебствия по свой адрес и им вярват. Има само един върховен съдия на написаното и това е писателят. Ако слуша критиците, редакторите, издателите, читателите, с него е свършено. И разбира се, когато се замае от славата и богатството, можеш да го изсипеш в канала при лайната.
Повечето хора не са готови за смъртта, нито за своята, нита за чуждата. Тя ги шокира, ужасява ги. Страшно ги изненадва. По дяволите, изобщо не би трябвало да я има. Аз нося смъртта в левия си джоб. Понякога я изваждам и й говоря: „Здрасти, бейби, как си? Кога ще дойдеш за мен? Ще те чакам.”
Чарлс Буковски

Буковски шокира публиката със своя нелитературен стил, с редкия си, безцеремонен език и със страстта си да каже нещата поновому. Той пренесе живото слово по страниците на книгите си и по този начин очарова читателите, отдавна уморени от стерилността и отчуждаващата скованост на американската литература.
Джей Дохърти157.Пиянска амнезия
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180461
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 232

Чарлс Буковски
Пиянска амнезия

Чарлс Буковски (1920 – 1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Роден е в Германия, но животът му преминава в Калифорния. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първият му поетичен сборник излиза през 1960-а, когато е вече на четирийсет, а първият му роман – „Поща” – който го прави известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии.
С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона.


Алкохолът е едно от най-великите неща на този свят, поне според мен. За повечето хора той може да е пагубен, но аз съм друг случай. Написал съм най-добрите си работи под въздействието на алкохола.
Чарлс Буковски

Той не само надживя проблеми, които биха убили повечето хора, но и ги надживя чрез достатъчно глас и талант, та да пише за тях.
Гари Локлин158.Острието на бръснача
Автор: У. Съмърсет Моъм
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180409
Цена: 20.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 392

У. Съмърсет Моъм
Острието на бръснача

Съмърсет Моъм - Острието на бръснача

Лари Даръл е сгоден за хубавата и заможна Изабел и бъдещето на младата двойка наглед е предначертано ­ охолен и приятен живот във висшето общество. Но Лари се стреми към нещо друго, по-същностно ­ да открие себе си. Годежът е разтрогнат, Изабел се омъжва за друг, а Лари поема по своя път в търсене на истината, просветлението и смисъла на живота. Неговата духовна одисея минава от богатските имения в Чикаго през парижките светски салони, пристанищни вертепи, християнски манастири и будистки ашрами и среща читателя с множество пъстри характери, които се борят със съдбите си в преследване на щастието.

Моъм е велик майстор... той е гений.
Теодор Драйзер

Немислимо е за писател от моето поколение, ако е искрен, да пренебрегва произведенията на Съмърсет Моъм... Той е всеобхватен.
Гор Видал

Съмърсет Моъм е ненадминат майстор... Повествованието му е така стегнато, пестеливо, обосновано и умело, че приковава вниманието от първата страница до последната.
Сатърди Ривю

Изключително рядката разказваческа дарба на Моъм слива въображение и действителност по един наистина неповторим начин.
Сънди Таймс


159.Замъкът на шапкаря
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180386
Цена: 22.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 416

Арчибалд Кронин
Замъкът на шапкаря

Прочутият роман "Замъкът на шапкаря", който превръща Арчибалд Кронин в един от най-четените и обичани съвременни писатели, е вълнуваща история за гордост, алчност и възмездие. След като е принудена от баща си да напусне училище и да прекъсне всякакви връзки с външния свят, Мери Броуди става затворник в собствения си дом. Защото замъкът на шапкаря е именно това – затвор, в който тираничният, горд и нарцистичен Джеймс Броуди държи в страх и подчинение цялото си семейство. Но има по-силни неща от страха и едно от тях е любовта. Когато Мери се влюбва в младия ирландец Денис и решава да се опълчи на волята на шапкаря, това води до низ от трагични събития, които ще разтърсят из основи целия замък. Често сравняван с Дикенс, Томас Харди и Балзак, шотландският белетрист Арчибалд Кронин (1896 – 1981) е един от най-популярните и успешни автори на ХХ век. Сред най-известните му тварби са "Цитаделата", "Замъкът на шапкаря", "Ключовете на кралството", "Дървото на Юда", "Приключения в два свята" и "Пътят на д-р Шенън". Книгите му са издадени в над 20 милиона екземпляра и са преведени в много страни по света.

„Замъкът на шапкаря” е феноменална творба, най-добрият роман, написан между двете световни войни.

Хю Уолпоул

Тук Хенри е невероятен... вихреност в словото и ритъма върху канава от ведър, жизнен смях... Същински отпечатан глас.

Herald Scotland

Кронин е първокласен разказвач с безкористна любов към истинската човечност.

Time160.Цветният воал
Автор: У. СЪМЪРСЕТ МОЪМ
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180249
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 248

У. СЪМЪРСЕТ МОЪМ
Цветният воал

Красивата и повърхностна Кити се омъжва прибързано и без любов за суховатия, но страстно влюбен в нея Уолтър Фейн – лекар-бактериолог. Малко след сватбата съпрузите заминават за Хонконг, тогава британска колония, където Уолтър е назначен. Скоро се случва логичното – Кити се впуска в любовна връзка с обаятелния помощник-губернатор Чарли Таунзенд, също семеен. Когато Уолтър открива изневярата, той пристъпва към необикновено отмъщение – издейства си да бъде преместен на работа в област, където върлува холерна епидемия, и заставя Кити да замине с него. И тук, в сянката на смъртта, започва същинската драма.
Както много от произведенията на Моъм, "Цветният воал" е екранизиран, и то цели три пъти. В първия филм, от 1934-а, главната роля се изпълнява от Грета Гарбо, а в последния, от 2007 година, участват Наоми Уотс и Едуард Нортън.

- В любовта винаги има един, който обича, и друг – който позволява да бъде обичан. /
У. Съмърсет Моъм

Измежду съвременните автори Съмърсет Моъм е този, който ми е повлиял най-много.
Джордж Оруел

Моъм е майстор в това да интригува и да бави развръзката до точно избрания момент, когато ни я сервира с подобаваща изненада.
Ивлин Уо

"Цветният воал" – със своята печал, честност, ирония и състрадание, с пресъздаването на похот, болка и угризения – се докосва до върховете на литературата.
The Spectator


161.Скиталецът
Автор: У. Х. Одън
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180201
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 142

У. Х. Одън
Скиталецът

Уистън Хю Одън (1907¦1973), определящ себе си като англо-американец, е считан от мнозина за един от най-великите поети на ХХ век. Одън печели възхищението на публиката и критиката с ненадминатата си виртуозност, с умението да борави с всички възможни поетични форми, с комбинирането на поп култура, актуални събития и жаргонен език, а също и с широтата на интелекта си, постигната благодарение на досега му с необикновено многообразие от литература, изкуство, социални и политически теории. Настоящият сборник съдържа 30 от най-прочутите стихотворения на Одън, както и две негови знакови есета.

Няма значение защо Одън е прекосил Атлантика и е станал американец. Важното е, че е успял да слее двата варианта на английския език и да се превърнe в... нашия трансатлантически Омир.

Йосиф Бродски

Одън не се вписва никъде. Одън не е джентълмен. Одън не пише и не съществува според известните закони… Одън е чудовище.

Джефри Григсън

Напълно оправдано е да наречем средата на ХХ век „Ерата на Одън”. Не само защото той е толкова успешен и доминиращ поет, но и защото е преминал през всичките противоречиви идеологически етапи – от Маркс до Господ.

Карл Шапиро162.Ние
Автор: Евгений Замятин
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180065
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 208

Евгений Замятин
Ние

Първият дисидент в руската литература Евгений Замятин (1884 ­- 1937) пише романа "Ние" през 1920 година. Книгата излиза най-напред в САЩ (1924 г.), а после е преведена на основните европейски езици и оказва огромно влияние върху цялото последвало развитие на антиутопията и особено на класиците в този жанр ­ Олдъс Хъксли, Джордж Оруел и Рей Бредбъри. В Русия романът се появява едва през 1988 година. В "Ние" авторът изобразява един механизиран до краен предел свят, в който човешката личност е сведена до номер, а обществото е идеално функциониращ мравуняк, където властва диктатура, използваща достиженията на науката и технологиите за поробване на индивида.

Замятин интуитивно схваща ирационалната страна на тоталитаризма ­ жертването на личността, безчовечността като самоцел... Водещият принцип на сътворената от него държава е че щастието и свободата са несъвместими. Така държавата налага щастието, като потъпква свободата.

Джордж Оруел

Години преди "1984" Замятин пише "Ние" ­ кошмарна антиутопия, която остава невероятно актуална и днес.

Прия Джейн

В "Ние" Замятин рисува злокобна картина на зараждащата се тирания в Съветския съюз.

Wall Street Journal163.На дъното в Париж и Лондон
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180027
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Джордж Оруел
На дъното в Париж и Лондон

"На дъното в Париж и Лондон" е първата книга на Джордж Оруел (1903 – 1950). В тази донякъде автобиографична творба, забележителна с трезвата и не сантиментална картина на мизерията, Ору ел описва премеж дията на беден английски писател, който открива себе си, навлизайки в потайностите на две големи европейски столици. В търсе не на работа, прехрана и подслон той се сблъсква със странни персонажи, попада в невероятни ситуации, и всичко това е разказа но с характерните за Оруел хумор и искреност.
Докато преживява в пълна степен мизерната реалност на своето време, Оруел оставакато почудо не осквернен... Той за пазва трезвия си поглед, прониквайки в мръсотията – прикрита, потулена, замаскирана..

The Atlantic Monthly

Призванието му беше да изрича истината, в момент,когато мнозина от съвременниците му вярваха, че историята се движи от лъжата. Неговите творби устояха на времето, така ярки и мощни, както когато са били написани..

Пол Грей, Time

Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, „Spectator”164.Приключения в два свята
Автор: Арчибалд Кронин
Раздел: Класика
ISBN: 9786192180003
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Арчибалд Кронин
Приключения в два свята

Завладяваща и увлекателна история, низ от отделни епизоди с анекдотично звучене, „Приключения в два свята” е най-автобиографичната творба на майстора на бестселъри Арчибалд Кронин и същевременно удивително дистанцирана – сякаш писателят наблюдава отстрани собствения си живот. Черпейки от личните си преживявания, авторът разказва за нелеките битки на беден студент по медицина в Шотландия, за дните прекарани като корабен лекар на път за Индия, за времето като помощник-лекар в дълбоката провинция, до постигането на завидна частна практика в Лондон. Много и необичайни са посоките и обратите, като най-драматичният е преходът от света на медицината към този на литературата, когато Кронин написва за рекордно кратко време „Замъкът на шапкаря” – творба, родила една нова кариера и донесла му световна слава.

Това е историята на собствения му живот, истинско прозрение за модерния човек с неговите възходи и падения.

Катрин Бауър

Творбите на Кронин, с безспорното си въздействие, му гарантират заслужено място в пантеона на британската литература от ХХ век.

Алан Дейвис
Най-достойното постижение е победата на човек над самия себе си. Този, който е постигнал това, не познава загубата.

Арчибалд Кронин


165.Холивуд
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781225
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 264

Чарлс Буковски
Холивуд


През 80-те години Чарлс Буковски, скандален писател и поет, е вече прочут, позастарял и поусмирен. Парите обаче пак не достигат и добре му идва поръчката на холивудски продуцент да напише сценарий за разгулните си млади години.
От премеждията около сценария и снимките се ражда романът „Холивуд”, в който се подвизават капризни актьори, истерични старлетки, ексцентрични режисьори, лукави адвокати, продуценти шмекери, несретни кинозвезди в залез, плюс целия миманс на филмовата Мека.
Филмът е „Barfly” (1987) – режисьор Барбет Шрьодер, продуцент Франсис Форд Копола.


166.За пиенето
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781201
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 224

Чарлс Буковски
За пиенето


Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш,
ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да празнуваш,
а ако не се случва нищо, пиеш, за да се случи нещо.167.Пропадане
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781140
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 112

Албер Камю
Пропадане

В долнопробен амстердамски бар се подвизава Кламанс, който се самообявява за “каещ се съдия”. В неистов монолог пред случаен и безлик събеседник той си припомня миналото на уважаван парижки адвокат и своята двойственост – в професията защитник на благородни каузи, а в личния живот – разгулен, безскрупулен и циничен. Всеки триумф крие поражение, всеки мотив – скрита подлост. И щом съдът на хората е неизбежен, човек трябва да намери начин да се наложи като съдник – в името на обърнати наопаки ценности. Остра и болезнена, повестта “Пропадане” на нобелиста Албер Камю разголва съзнанието на съвременния човек пред злото.168.Щастливата смърт
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781126
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 120

Албер Камю
Щастливата смърт

Камю пише романа „Щастливата смърт” през 1938 г., но го оставя „в чекмедже”, за да премине към „Чужденецът”. Всъщност „Щастливата смърт” е своего рода предтеча на този шедьовър – героят носи същото име, сходен е, но и различен. Ранният Мьорсо е по-жив, по-жаден за щастие – според своите представи – и е готов на всичко, за да го постигне, дори и ако цената е убийство. Творбата е издадена след смъртта на автора.
Албер Камю (1913-1960) е сред най-значителните представители на екзистенциализма във философията и белетристиката. Автор е на романи, разкази, пиеси, есета. Носител на Нобелова награда на литература (1957).169.Праведните
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781102
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 128

Албер Камю
Праведните


Пиесата „Праведните” е вдъхновена от действителни събития: през 1905 г., в Москва, група социалисти замислят покушение над великия княз Сергей, деспотичен управник. Но когато в каретата му трябва да бъде хвърлена бомба, оказва се, че той не е сам – с него са двамата му невръстни племенници. И се поставя моралният въпрос: допустимо ли е в името на правдата да бъдат жертвани невинни хора?
Албер Камю (1913–1960) е сред най-значителните представители на екзистенциализма във философията и белетристиката. Автор е на романи, разкази, пиеси, есета. Носител на Нобелова награда на литература (1957).


170.Краят на играта
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781096
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 108

Самюъл Бекет
Краят на играта


Навсякъде е сиво, светът се разпада и изчезва, почти е изчезнал. Двама души, недъгав и по-малко недъгав, си говорят в присъствието на още двама недъгави. Каквито може би са всички хора. “Цял живот все същите въпроси, все същите отговори” – казва единият. “Вие сте на земята, за това лек няма” – отвръща другият. И всички чакат да се свърши неопределеното нещо, наречено живот. Самият Бекет смята “Краят на играта” за най-сполучливата си драматична творба, поставяйки я преди знаменитата си пиеса “В очакване на Годо”.


171.При закрити врата
Автор: Жан-Пол Сартр
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781089
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 78

Жан-Пол Сартр
При закрити врата


Две жени и един мъж се озовават в затворено помещение. Не са се познавали дотогава и привидно не ги свързва нищо. Защо са там и защо са заедно? Защото вече са мъртви, мястото, където се намират, е адът, а са заедно, защото са еднакво обременени с вина и наказанието им е да си бъдат взаимно палачи – за вечността.
Жан-Пол Сартр (1905–1980), наричан „папата на екзистенциализма”, е удостоен през 1965 г. с Нобелова награда, която отказва. В пиесата „При закрити врата” човешката участ е обобщена чрез знаменитата фраза: „Адът – това са другите.”


172.Есен в Пекин
Автор: Борис Виан
Раздел: Класика
ISBN: 9786191781041
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 256

Борис Виан
Есен в Пекин

Виан бе канонизиран от цяло поколение на младежи бунтари. Неговата представа за потъпканата чистота се съчетава с хапливия хумор на Жак Превер и Йонеско.
Newsweek

Името на Борис Виан се нарежда сред най-значителните и най-знаменателните във френската литература.
Андре Клерже

Неговите двайсет години дейност се броят двойно. Той живя по-бързо и по-дълго от всеки друг.
Ноел Арно
Никой друг писател не е бил способен да ме развълнува тъй подмолно и дълбоко, както го постига Борис Виан.
Хулио Кортасар


173.Камбаната не бие за никого
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780983
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 312

Чарлс Буковски
Камбаната не бие за никого


Чарлс Буковски (1920–1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието.

От същия автор:

Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
Поща
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Пиянска амнезия
Брътвежи от обикновена лудост
Най-красивата жена в града
Отсъствието на героя
За писането174.Единения
Автор: Албер Камю
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780976
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 72

Албер Камю
Единения

„Единения” е сборник с четири есета-импресии от ранното творчество на нобелиста Албер Камю. Публикуван е за първи път през 1939 г. в Алжир. Останала почти незабелязана приживе на автора, днес творбата е смятана за едно от върховите му постижения.

В „Единения” Камю поставя основите на философската си мисъл и на художествения си стил. Творбата грее с дионисиевски плам, ницшеанска енергия, овладяна поетичност и литературна точност. Тя е безмълвният възглас на един млад автор, който отрано проявява целия размах на таланта си, непреходен като неугасващото слънце.
Жан Грьоние

...Извънвременно пътешестие, чувствена ода във възхвала на красотата, епикурейско единение със земята. Камю иска да се слее с околния, „магичен” свят – защото реалността, а не митовете, създават пълнотата на живота.
Бертран Поаро-Делпеш

„Единения” е израз на съчетанието между щастието (евдемонизъм) и удоволствието (хедонизъм), които философията е склонна да противопоставя.
Le magazine des livres
...Колко часове съм газил из пелина, милвал съм развалините, опитвал съм да съгласувам дишането си със стихийните въздихания на света. ...Едно голямо щастие се люлее в пространството. ...Нищи са хората, които се нуждаят от митове.
Из „Единения”


175.Бирмански дни
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780938
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 320

Джордж Оруел
Бирмански дни

Бирма по времето на британското владичество. Животът на шепата англичани в Чауктада протича главно в Европейския клуб – там те пият от сутринта, клюкарстват и сплетничат. Край тях изпъква бирманският магистрат У По Чин, брутален и безогледен манипулатор. Корупция, цинизъм, интригантство, злоба. Насилие и безсилие, болка и отчаяние. И малко любов.

Ако свободата означава нещо, то е правото да се казва на хората онова, което те не искат да чуят.
Народ, който избира корумпирани политици, измамници, обирджии и предатели, не е жертва, а съучастник..

Джордж Оруел

„Бирмански дни” е роман от висша категория – увлекателен сюжет и поразително живи образи сред жестока обстановка, която авторът познава от личен опит.

The New York Times

Блестящо изградена творба със стремително действие.

Chicago Tribunе

Призванието на Оруел беше да изрича истината в момент, когато мнозина от съвременницете му вярваха, че историята се движи от лъжата. Неговите творби устояха на времето, тъй ярки и мощни, както когато са били написани.

Пол Грей, Time

Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, Spectator176.Философия в будоара
Автор: маркиз Дьо Сад
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780907
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 240

маркиз Дьо Сад
Философия в будоара

Мъж и жена в зряла възраст се заемат да образоват петнайсетгодишна девойка в плътската любов – и да ? внушат да ? се посвещава без ограничения, предразсъдъци и морални задръжки. В обучението се включват още участници, за повече пълнота и разнообразност, а в добавка се изразяват възгледи за свободата, религията, политиката и обществения ред – a изводът е, че единственото ръководно начало е Природата, и тъй като всичко е нейно дело, нищо не е престъпно. Заради своята скандалност Донасиен Алфонс Франсоа, маркиз Дьо Сад (1740–1814), прекарва в 30 години от живота си по затвори и умира в приют за душевноболни, а творчеството му е заклеймявано и забранявано. Реабилитиран е и изваден от цензурата едва през 50-те години на ХХ в. През 2001-ва на негово име е учредена награда – „за открито изразяване на честни възгледи в отпор на установения ред”.

“Философия в будоара” е далеч повече от класика в еротиката, това е книгата-първооснова, Библията на наслаждението, пред която “Кама Сутра” не е нищо повече от техническо ръководство.

Дьони Гомбер

“Философия в будоара” е учебно пособие, трактат, роман, комедия, съчетание от крайна пиперливост, флегматични умопостроения, сатирически нотки и лирическо вибрато.

Le Monde

Сад съумя да превърне собствената си революция в разрушителка на догми, на общоприетия морал и на лицемерието на тълпите. Той е поет на жестокостта и изследовател на човешкия мрак.

Елинор К. Смит177.Гостенката
Автор: Симон дьо Бовоар
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780891
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 432

Симон дьо Бовоар
Гостенката

Пиер е театрален режисьор, призванието на Франсоаз е да пише. Двамата са заедно от десетина години, без обаче да узаконяват отношенията си, без дори да живеят заедно ¦ в името на една "отворена" връзка, неопетнена от дребнавост, себичност и ревност. И появата на Ксавиера, осемнайсетгодишно момиче от провинцията, дошло в Париж да си търси късмета, наглед е удобен случай да приложат на дело идеите си за взаимната свобода. Франсоаз и Пиер я взимат под крилото си, привързват се към нея заедно и поотделно. Но начинанието да създадат хармонично трио, в което всеки от тримата обича останалите двама, без никой да бъде наранен, се оказва твърде опасно. Триото застрашително започва да наподобява банален любовен триъгълник, който не след дълго се разширява в четириъгълник. Положението се заплита, чувствата излизат от контрол и драмата назрява.

Вечна студентка, вечна бунтарка, която навсякъде търси скритата болка, лъжата, мрачната статистика, обогатителната среща. Симон дьо Бовоар понякога може да дразни - но винаги вълнува.

Франсоа Нурисие

"Гостенката" е една от най-въздействащите и дълбоки творби във френската белетристика на ХХ век.

New York Times

Възхитителен роман... Изграден от хиляди късчета и сглобки, всички те с неравните ъгли на истинския живот, но съвършено напаснати помежду си.

Time178.Дневна Красавица
Автор: Жозеф Кесел
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780853
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 200

Жозеф Кесел
Дневна Красавица

Жозеф Кесел (1898–1979) е писател, военен летец и журналист, автор на близо 80 белетристични творби. Удостоен е с множество литературни награди, двукратен носител на Военен кръст, член на Френската академия, офицер на Почетния легион. След смъртта му на негово име е учредена литературна награда.
Севрин Серизи е млада и красива, омъжена за известен хирург, привлекателен и влюбен в нея, както и тя в него. Но в интимната им близост тя не намира удовлетворение. Все повече я завладяват фантазии, тя копнее да бъде едва ли не унижавана и насилвана, и то от груби, по-нисши социално мъже. И започва редовно, в някои следобеди, да посещава „дом за срещи” – а сетне се връща към семейния уют и към светския блясък. Но двойственият живот крие опасни капани.
Първо публикуван като подлистник във в. „Гренгоар”, романът „Дневна красавица” предизвиква скандал, а днес е класиран сред 10-те най-забележителни еротични творби в световната литература. По творбата е заснет едноименният филмов шедьовър на Луис Бунюел.

Чрез “Дневна красавица” се опитах да покажа страшния разрив между сърцето и душата, между една истинска, огромна, нежна любов и неумолимата нужда на сетивата...

Жозеф Кесел

Неизбежен е сблъсъкът на самотния индивид, в плен на страстите, с обществените структури. Идеалът на Жозеф Кесел за „Човека” е самотникът, който търси свободата, а също и да надмогне себе си.

Речник на френскоезичните литератури

Проникновено изследване на страстта... Шеметно приключение.

Chicago Sun Tribune179.Пат Хоби, Сценарист в Холивуд
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780808
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 200

Ф. Скот Фицджералд
Пат Хоби, Сценарист в Холивуд

Десет години по-рано Пат Хоби е бил преуспяващ сценарист в Холивуд, притежавал е къща с басейн и е бил канен на всички бляскави събития. Днес е изпаднал, на 49, вечно безпаричен, с няколко развода зад гърба си и неизменно алкохолен дъх. Доста време прекарва по барове и конни състезания, но и редовно обикаля студиите с надеждата да му възложат някаква задача. Това се случва рядко – но пък Пат често изпада в нелепи ситуации и става герой в смешни случки. Скот Фицджералд пише цикъла разкази за Пат Хоби през 1939-1940, когато самият той работи в „Юнивърсал”, и от личен опит представя в хумористична светлина Холивуд, където за един сценарист „компанията, с която се храниш на обяд, е по-важна от онова, което диктуваш в кабинета си”.

Той притежаваше едно от най-редките качества в литературата: чар.

Реймънд Чандлър

Хубавите разкази се пишат сами. Лошите трябва да бъдат написани.

Ф. Скот Фицджералд

Талантът на Скот беше естествен като шарката върху крилца на пеперуда.

Ърнест Хемингуей

В написаното от него се съдържа магия, овладяна и сладостна магия, както при виртуозно изпълнение на струнен квартет.

Реймънд Чандлър180.Да застреляш слон
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780761
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 332

Джордж Оруел
Да застреляш слон

Джордж Оруел (1903–1950) е сред най-влиятелните и проницателни писатели на всички времена. При все че световната си известност дължи на двете блестящи дистопии „1984” и „Фермата на животните”, майсторството му е също толкова осезаемо и в останалите му произведения – белетристични, документални и есеистични. Екзекуция чрез обесване в Бирма и принудата да застреля избягал слон пак там, призванието му да пише, опорочаването на езика от политиката, мъчителното детство в пансионат, има ли добра лоша литература, ужасът в болниците за бедни... – есетата в сборника „Да застреляш слон” са на разнообразни теми и от различни години, за лични преживявания и за обществени явления, но винаги болезнено честни, остроумни и човечни.


Във времена на повсеместна лъжа изричането на истината е революционен акт.

Джордж Оруел

С ясен поглед, безкомпромисен, провокативен и неусто­имо развлекателен, в есетата си Оруел проявява безподобното умение да стига до сърцевината на всеки въпрос.


Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, Spectator

Ако искате да се научите как се пише есеистика, Оруел е вашият човек. Той може да е световноизвестен с последните си два романа... но според мен най-доброто му постижение са неговите есета.

Джереми Паксман181.Един дявол в рая
Автор: Хенри Милър
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780747
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 186

Хенри Милър
Един дявол в рая


Раят е Биг Сър, а „дяволът” – Конрад Морикан, изпаднал в безизходица познат на Хенри Милър от парижкия му живот, по занятие астролог. В пристъп на състрадателност Милър го кани в калифорнийския си дом – и там Морикан блесва като злобен, капризен, противен и неблагодарен паразит...
Хенри Милър (1891–1980), виртуозен разказвач и скандален автор, е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние.

Хенри Милър винаги е бил забележителен създател на образи. Конрад Морикан е вероятно неговият шедьовър.
Times Literary Supplement

Великолепно изображение на сблъсъка между двама непоправими егоисти и себелюбци.
The Nation

Един кошмарен гост, чрез който Хенри Милър развихря разказваческото си умение.
Publishers Weekly
Хенри Милър е единственият писател с въображение и стойност сред англоезичните автори от последните години.
Джордж Оруел
Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър..
Лорънс Дърел


182.В очакване на Годо
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780709
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 128

Самюъл Бекет
В очакване на Годо

Самюъл Бекет - В очакване на Годо

Двама души чакат до едно дърво. Чакат някой си Годо. Говорят си. Идват още двама, говорят и те, после си отиват. Продължава очакването на Годо. Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо?
"В очакване на Годо" е една от най-знаменитите драматургични творби на всички времена ­ пиеса от въпроси, които се разпадат, както се разпадат и възможните отговори. А смисълът? "Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме" ­ заявява един от героите в пиесата на Самюъл Бекет (1907 ­- 1989), носител на Нобелова награда за литература.

Няма АЗ, няма ИМАМ, няма СЪМ.
Самюъл Бекет

Корозивната сила на Бекет не е свързана нито с идеология, нито с философска доктрина. Той не онагледява ­ той показва. Показва човека, лишен от илюзии, убеждения, вярвания и разсъждения, които служат само за прикритие на същностното му мъчение ­ да страда, оголен до кости.
Морис Надо

"В очакване на Годо" е една от най-възвишените и вълнуващи пиеси в цялата история на драматургията.
в. "Таймс"

Бекет е безподобен магьосник. Пред неговата риторика и музика всеки поет би позеленял от завист.
Стивън Спендър

Първият прочит на Бекет е неповторимо изживяване.
Пол Остър


183.Брътвежи от обикновена лудост
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780693
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 368

Чарлс Буковски
Брътвежи от обикновена лудост

Чарлс Буковски (1920–1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първата му стихосбирка излиза през 1960-а, когато е вече четирийсетгодишен, а първият му роман – „Поща” – чрез който става известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието.
Сборникът „Брътвежи от обикновена лудост” съдържа 34 разказа, от които 21 се издават на български за първи път.

От същия автор:

Поща
Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Пиянска амнезия
Отсъствието на героя
Най-красивата жена в града
За писането184.ГАМИАНИ
Автор: Алфред дьо Мюсе
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780686
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 112

Алфред дьо Мюсе
ГАМИАНИ

През 1833 година двайсетина младежи се събират в бляскав парижки ресторант. Разговарят за политика, за светски събития, за изкуство и стигат до еротичната литература. Обсъждат античните образци, сладострастните и безумни видения на маркиз Дьо Сад, пикантните епиграми на Ювенал и Теренций и накрая заключават, че не е възможно да се напише подобно произведение без употребата на цинични изрази и думи. Тогава един от сътрапезниците, който дотогава си мълчал, се обръща към останалите: “Господа, нека след три дни отново се съберем тук – надявам се да успея да ви убедя, че не е трудно да бъде създадена еротична творба, без да се прибягва до пошла словесност.” Предложението бива прието и три дни по-късно младият човек донася ръкописа...
Така се ражда „Гамиани” – плод на предизвикателство, което авторът отстоява блестящо. Две жени и един мъж споделят две нощи в необуздано сладострастие, доверяват си без задръжки по-раншни изживявания – понякога възпламеняващи, понякога скандални. Но разказът никога не изменя на изящната словесност.
Повестта „Гамиани или две страстни нощи” (1833) е обявена за най-преиздаваната творба за ХIХ век, с над четирийсет издания – дори във викторианска Англия (1864). Преведена е на множество езици и се публикува до ден днешен. B родната си Франция понастоящем е налична в над петнайсет хартиени издания и още толкова електронни.

Алфред дьо Мюсе (1810–1857), поет, драматург и романист, е сред великите класици на френската и световната литература, един от водещите представители на романтизма наред с Байрон и Гьоте..185.Портретът на Мистър У. Х.
Автор: Оскар Уайлд
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780679
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 128

Оскар Уайлд
Портретът на Мистър У. Х.

Повестта „Портретът на Мистър У. Х.” е публикувана за първи път в оксфордското периодично списание „Блакудс” (Blackwood's Magazine) през 1889 г. По-късно авторът я включва в преизданията на сборника „Престъплението на лорд Артър Савил и други новели”. По първоначален замисъл и в своя първоначален вариант творбата е комична мистерия в стила на гореспоменатия сборник. Едва значително време след смъртта на Уайлд става ясно, че тя има и друг вариант, почти двоен по обем и с доста по-сложен текст, в който са включени обширни разсъждения както върху естеството на изкуството, така и върху същността на ренесансовата идея за неоплатонизма и мъжкото приятелство.
Настоящото издание възпроизвежда пълния текст.


Четейки и препрочитайки Оскар Уайлд през годините, установих един факт, убягнал на неговите критици. Това е неоспоримата истина, че Оскар Уайлд почти винаги е бил прав.

Хорхе Луис Борхес

Не съществува такова нещо като нравствена или безнравствена книга. Книгите са добре или зле написани. Това е всичко.

Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е голям мислител на опасни мисли.

Уолтър Алън186.Червенокосата вещица
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780631
Цена: 7.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 64

Ф. Скот Фицджералд
Червенокосата вещица

Ф. СКОТ ФИЦДЖЕРАЛД (1896–1940) днес е прочут най-вече с романите си, но приживе дължи славата си на своите разкази. Извънредно плодовит, измежду авторите на кратки белетристични творби от своето време той е сред най-печатаните (и най-добре платени). Разказите на Скот Фицджералд са над 150. Повечето от тях първо са били публикувани в периодични издания – най-вече в Saturday Evening Post, но също и в конкурентнтите Red Book, Liberty, Collier’s, Metropolitan, McCall’s, и едва впоследствие излизат във вид на книги. Новелата „Червенокосата вещица” е част от цикъла „Разкази от ерата на джаза” (1922). На български излиза за първи път.

Той притежаваше едно от най-редките качества в литературата: чар.

Реймънд Чандлър

Хубавите разкази се пишат сами. Лошите трябва да бъдат написани.

Ф. Скот Фицджералд

Талантът на Скот беше естествен като шарката върху крилца на пеперуда.

Ърнест Хемингуей

Фицджералд остава образец и архетип, и то не само на 20-те години от XX век – той олицетворява човешкия дух в неговата крехкост и устременост.

Малкълм Каули187.Пасторска дъщеря
Автор: Джордж Оруел
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780624
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 280

Джордж Оруел
Пасторска дъщеря

Джордж Оруел 1903–1950), романист, есеист и литературен критик, печели световна известност в края на 40-те години на ХХ век с две брилянтни сатири срещу тоталитаризма ¬ "Фермата на животните" и "1984". Творбите му, ¬ остроумни, иронични, честни и пророчески ¬ го нареждат сред най-влиятелните автори на нашето време. Дороти от „Пасторска дъщеря” (1935) води сиво и отрудено съществуване с тираничния си, егоистичен баща. Внезапно сполетяна от амнезия, тя се оказва изтръгната от своя свят и заставена да търси как да преживява – сред берачи на хмел, с лондонски бездомници, в пансион за проститутки, като учителка в училище, чиято директорка не е прочела нито една книга... Пътешествие през мрака на материалната и духовна нищета, където само тук-там проблясва надежда.


Оруел е автор, който може и трябва да бъде преоткриван на всяка възраст.

Irish Times

Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, Spectator

Неговите творби устояха на времето, така ярки и мощни, както когато са били написани.

Пол Грей, Time”

Докато преживява в пълна степен мизерната реалност на своето време, Оруел остава като по чудо неосквернен... Той запазва трезвия си поглед, прониквайки в мръсотията – прикрита, потулена, замаскирана...

The Atlantic Monthly188.История на окото
Автор: Жорж Батай
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780617
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 88

Жорж Батай
История на окото

Те са млади, без задръжки, отворени към всичко възможно – и поемат по пътя на все по-наситени еротични приключения, при които удоволствието произтича от странното, от болката и болезнеността, от фетишисткото, скверното, често дори от смъртта. Романът „История на окото” е публикуван под псевдоним през 1927 година в тираж едва 135 бройки. Незабавно е забранен, но в хода на годините претърпява множество преиздания. С истинското име на автора излиза за първи път едва през 1967-а. Жорж Батай (1897–1962) е автор на романи, а също на есета и трудове от областта на философията, историята на изкуството, социологията.

„История на окото” е поема във вид на роман, чиято мощна магия се дължи на осмозата между лирическия „аз” (съчетание от кървавост, небесна синева и гнусота) и студено автобиографичния „аз”, който чрез няколко жалона се опитва да внесе известен ред в този апокалипсис.

Мишел Лерис

Сега вече знаем: Батай е от най-важните писатели на нашия век. Дължим му голяма част от днешния миг. Неговото творчество тепърва ще трупа величие.

Мишел Фуко

„История на окото” е класика в жанра, нарушаваща всички граници сюрреалистична еротика, шокираща и кощунствена, халюциногенна в своята мощ.

New Stateman189.Под влияние на алкохола
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780594
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Ф. Скот Фицджералд
Под влияние на алкохола

“Пиянствах дълги години, после умрях” – казва Скот Фицджералд в „Под влияние на алкохола”. Ню Йорк със своята пъстрота и неистов живот, „ерата на джаза”, сухият режим и нелегалните барове, живописни личности от „изгубеното поколение”, хора на изкуството от всякакви категории, времето и неговият ход, Европа с бляскавите ? или мизерни хотели, Зелда и животът с нея, творческите превратности, мигове на еуфория и дни на душевен срив... Тези и още много други неща присъстват в сборника, съдържащ миниатюри, фрагменти, есета, спомени, откъси от бележници и размисли, в които се открива същото майсторско перо, родило шедьовъри като „Великият Гетсби” и „Диамантът, голям колкото „Риц”.

„Под влияние на алкохола” е дълбока, умна и бликаща от емоции книга.

The New Yorker

Талантът на Скот беше естествен като шарката върху крилца на пеперуда..

Ърнест Хемингуей

В написаното от него се съдържа магия, овладяна и сладостна магия, както при виртуозно изпълнение на струнен квартет.

Реймънд Чандлър190.Лейди Сузан
Автор: ДЖЕЙН ОСТИН
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780532
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 132

ДЖЕЙН ОСТИН
Лейди Сузан

Лейди Сузан Върнън е отскоро вдовица. Тя е още млада, привлекателна, изтънчена, сладкодумна и забавна. И също толкова лицемерна, пресметлива, цинична, безогледна, изкусна манипулаторка и кокетка със студено сърце. С цената на интриги, в които е веща, търси да си извоюва ново място в обществото чрез спечелване на подходящ съпруг – и в този стремеж успява да оплете в мрежите си цели трима мъже. Не я спира дори това, че ощетява, потъпква и наранява собствената си шестнайсетгодишна дъщеря... Джейн Остин (1775–1817) е сред най-обичаните и препрочитани английски писателки, повлияла със своята класическа проза за изграждането на модерни класици като Вирджиния Улф и Хенри Джеймс, по чиито думи тя е, редом с Шекспир, Хенри Филдинг и Сервантес, „дълбоко проницателен художник на живота”.

Нейният небосвод не е много висок – но колко финес в изображението на чувствата! Вникването в човека никога не ? убягва, а иронията ? е наслада за ума.

Андре Жид

Оръжието на Джейн Остин е тънката жилка женски цинизъм..

Маргарет Олифант

Пулсът на читателя никога не се ускорява безпределно, но интересът му не замира дори за миг. Щом действието започне, ние ставаме не само зрители на драмата, но и почти актьори в нея.

Джордж Хенри Луис

Остроумието на Джейн Остин си партнира със съвършенството на нейния вкус.

Вирджиния Улф191.Нататък билетът не важи
Автор: Ромен Гари
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780488
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 208

Ромен Гари
Нататък билетът не важи

Жак Рение, петдесет и девет годишен индустриалец, човек на волята и духа, е под напрежение заради задълженията си към банки и напора на мощни конкуренти, заплашващи да погълнат фирмата му, а също и заради любовната си връзка с много по-младата Лора – и страхът от упадъка му и в бизнеса, и в мъжествеността, все повече го обсебва. Една нощ, при опит за обир, в жилището му се вмъква младеж, когото той успява да обезвреди и отпраща, без да го предаде на полицията. Но нашественикът отключва у него неподозирани и смутни идеи – и Рение го превръща в инструмент да удържи убягващата си мощ. С безмилостна откровеност Гари говори за рушителното време, за болезнената еротика, неостаряващите страсти и тъжната любов през есента на живота. Ромен Гари е роден през 1914 г. във Вилнюс. От четиринайсетгодишен живее във Франция, служи във ВВС по време на Втората световна война, а след края ? става дипломат и заема длъжности в различни точки от света, включително в София. Едновременно с това пише и през 1956 г. е удостоен с наградата „Гонкур”. Автор е на над двайсет произведения. Самоубива се в Париж на 2 декември 1980 г. Малко по-рано, в последната си творба, заявява:

Добре се позабавлявах. Благодаря и сбогом.

Творчеството на Гари е излято от бистро, въздушно, енергично и одухотворено слово. То се насочва право към целта и безотказно стига до сърцето на читателя.

Жером Гарсен

Целият живот на Ромен Гари е битка за надеждата, която се превръща в битка против отчаянието.

Мариам Анисимов192.Усмивката в подножието на стълбата
Автор: Хенри Милър
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780464
Цена: 7.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Хенри Милър
Усмивката в подножието на стълбата

Хенри Милър (1891–1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930-а до 1940-а живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта и еротиката в тях някои са забранени в САЩ до шейсетте години на ХХ век. Твърде различна от останалите произведения на Хенри Милър, новелата „Усмивката в подножието на стълбата” е затрогващ и поетичен разказ за цирковия клоун Огюст, който виртуозно умее да разсмива хората, но иска нещо повече – да им дарява истинска и трайна радост. И се впуска да я търси, а заедно с нея пътя към творчеството и към себе си.

От всички неща, които съм писал, тази новела е може би най-странното.

Хенри Милър

„Усмивката в подножието на стълбата” е модерна притча. Подобно на всички хубави притчи, новелата може да има толкова тълкувания колкото и читатели. Тя притежава магията на загадъчността, за която всеки има собствен ключ и свой отговор.

Chicago Sunday Tribune
Простичка, вълнуваща и в известен смисъл благоговейна приказка..

New York Times Book Review Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър..

Лорънс Дърел


193.Около полунощ
Автор: Борис Виан
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780440
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

Борис Виан
Около полунощ

В краткия си живот Борис Виан (1920–1959) е бил инженер и изобретател, музикант, автор на песни и певец, сценарист, драматург и актьор, поет, преводач и романист. Лиризъм и хумор, сюрреализъм и абсурдизъм се съчетават в неговите творби, които взривяват действителността и я преизграждат – фантасмагорична, гротескна, понякога жестока, понякога комична, често и двете. Настоящият сборник включва избрани разкази и едноактната пиеса „Най-долният занаят”.

Виан бе канонизиран от цяло поколение на младежи бунтари. Неговата представа за потъпканата чистота се съчетава с хапливия хумор на Жак Превер и Йонеско.

Newsweek

Името на Борис Виан се нарежда сред най-значителните и най-знаменателните във френската литература.

Андре Клерже
Неговите двайсет години дейност се броят двойно. Той живя по-бързо и по-дълго от всеки друг.

Ноел Арно Никой друг писател не е бил способен да ме развълнува тъй подмолно и дълбоко, както го постига Борис Виан.

Хулио Кортасар


194.Под покривите на Париж
Автор: Хенри Милър
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780341
Цена: 17.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Хенри Милър
Под покривите на Париж

Хенри Милър (1891–1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930-а до 1940 г. живее в Париж и там създава творби, спечелили му световна слава. До шейсетте години на ХХ век много от тях са забранени в САЩ заради дързостта и еротиката си. В това отношение първенството несъмнено се пада на „Под покривите на Париж”, където сцените често са шокиращи, дори скандални. Написана през 1941–1942 г. по по­ръчка, книгата вижда бял свят едва през 1983-а. На български се издава за първи път.

...В онези дни бизнесът не вървеше добре и изкарвах допълнително, като продавах различни порнографски материали винаги, когато имах възможност. Клиентите ми бяха главно филмови продуценти, сценаристи и режисьори (...) Хенри, вечно на червено, ми предложи да напише нещо, което ще мога да продам. Предложих да му платя по един долар на страница за всички права върху материала, който ще ми предаде. Не след дълго той започна да носи по няколко страници готов текст и аз му ги плащах по договорената тарифа. След някой и друг месец се събра цяла книга, която той озаглави “Opus pistorum”. Спомням си, че когато предаваше последните страници, към средата на 1942-ра, каза: – Ето края на книгата. Надявам се да ти покрие наема за няколко месеца.

Милтън Лубовиски, книжар в Холивуд, за обстоятелствата, при които е поръчал на Хенри Милър да напише еротичен роман.

Тук Хенри е невероятен... вихреност в словото и ритъма върху канава от ведър, жизнен смях... Същински отпечатан глас.

Ноел Йънг

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ – той е шемет..

New Yorker195.Най-красивата жена в града
Автор: Чарлс Буковски
Раздел: Класика
ISBN: 9786191780327
Цена: 17.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Чарлс Буковски
Най-красивата жена в града

Чарлс Буковски (1920–1994), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният. Роден е в Германия, но животът му преминава в Калифорния. Пътят му в литературата не е гладък. Започва да публикува разкази през 1944-а в литературни списания, първият му поетичен сборник излиза през 1960-а, когато е вече на четирийсет, а първият му роман – „Поща” – който го прави известен на широката публика, се появява през 1971-ва. Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона. „Поща” е деветата книга на Чарлс Буковски, която издателство "Фама" предоставя на българските читатели. Досега са излезли:


Всичко на масата
Factotum
Холивуд
Жени
На юг от никъде
Криминале
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба
Пиянска амнезия
Поща