Класика +

Всички книги от тази Библиотека: 5

1.Алиса в Страната на чудесата
Автор: Луис Карол
Раздел: Класика +
ISBN: 9789545973697
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

Луис Карол
Алиса в Страната на чудесата

ЛУИС КАРОЛ (1832-1898), с истинско име Чарлс Латуидж Доджсън, е не само писател, но и математик, духовник, философ, логик, фотограф. Препо­давател в Оксфорд по математика, той има значителен принос в науката, но световната си слава дължи на безсмъртната „Алиса в Страната на чудесата” (1865) – творба за всяка възраст, фантазия, която визуализира лудостта на хората в реалния свят, и същинско пиршество на въображението и находчивостта.

Единствен Луис Карол ни показва света с главата надолу, така както го вижда едно дете, и ни кара да се смеем така, както се смее едно дете.
Вирджиния Улф
Много малко са книгите, които са били предназначени за деца, а са се превърнали в класически творби за възрастни. „Алиса в Страната на чудесата” е една от тях.
Патрик Мърта

Героите и ситуациите в „Алиса в Страната на чудесата” са толкова популярни и показателни, че в сравнение с тях по-чести са отпратките само към Шекспир и Библията.
Брус Хайт2.Приказки
Автор: Оскар Уайлд
Раздел: Класика +
ISBN: 9789545973370
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 176

Оскар Уайлд
Приказки

ОСКАР УАЙЛД - Приказки

Драматург, романист, разказвач, есеист и поет, ОСКАР УАЙЛД (1854 – 1900) е една от най-големите знаменитости на своето време. Пиесите му се играят с феноменален успех, романът “Портретът на Дориан Грей” е посрещнат с възторг, приказките му затрогват, поезията му вълнува. Води бляскав светски живот до 1895-а, когато е изправен на съд за “непри- стойни нрави” и осъден на две години затвор. Умира в Париж на четирий- сет и шест годишна възраст, в нище- та и забравен от всички. До ден дне- шен брилянтното му остроумие остава ненадминато. Настоящето издание включва приказките от сборниците “Щастливият принц” (1888) и “Къщата на наровете” (1892).

Вашата проза е от малкото, които ме вълнуват. Нейната буренос- ност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадъчна- та атмосфера на красотата. Това е чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд
Остроумието на Оскар Уайлд е действаща сила за обновлението на света.
Pичард Елман

Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтър Алън

Моите приказки са донейде за децата и донейде за всички онези, които са съхранили детската способност да се удивляват и да се радват.
Оскар Уайлд


3.Преображение
Автор: Мери Шели
Раздел: Класика +
ISBN: 9789545973154
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 128

Мери Шели
Преображение

Мери Шели - Преображение

МЕРИ ШЕЛИ (1797–1851) дължи световната си слава на романа "Франкенщайн или новият Прометей", но е авторка на още множество романи, разкази, новели, есета и студии, някои от които по нищо не отстъпват на всепризнатия й шедьовър. Необикновено начетена за жена от своето време, дъщеря на свободомислещите писатели Уилям Годуин и Мери Улстънкрафт и съпруга на великия Пърси Биш Шели, тя е традиционна и модерна, интригуваща и нравствена, съчетавайки в творчеството си страховитите фантазии на готическата литература, философска дълбочина и сетивността на романтизма.

"Тя е рожба на любовта и светлината."
Пърси Биш Шели

"Прямо и мощно е словото на Мери Шели."
Уолтър Скот

"Мери Шели ни най-малко не е призвана да обрисува околното й общество. По душевна наклонност тя е всецяло обърната към идеалното. Лекота на инвенциите, майсторско слово, дълбока възвишеност и копнеж към съвършенство са нейните отличителни белези. Разказите й предлагат вълнуващи сюжети, развлекателност на повествованието, но и честно отражение на духа, ограничен в енергиите си от обстоятелствата, но по природа възторжен и жаждащ; а героите й, макар и извисени над обичайната плоскост на човечеството, никога не престъпват границите на самото човечество."
Ричард Гарнет
"Преображение" е шедьовър на готическата литература."
Клара Келар Бел


4.Изповеди на един английски пушач на опиум
Автор: Томас Де Куинси
Раздел: Класика +
ISBN: 9789545973123
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 328

Томас Де Куинси
Изповеди на един английски пушач на опиум

Томас Де Куинси- Изповеди на един английски пушач на опиум

Томас Де Куинси (1785 - 1859) - писател, философ, учен и публицист - се нарежда сред водещите английски автори на 19 век. Творчеството му е събрано в двайсет и два обемисти тома, а най-популярната му творба е "Изповеди на един английски пушач на опиум".
"Изповеди на един английски пушач на опиум" е забележителен разказ за насладата и болката от пристрастяването. Томас Де Куинси е употребявал всеки ден големи количества лауданум (тогава законно болкоуспокояващо) и тази автобиография натрапчиво описва неговите сюрреалистични видения и халюцинации по време на нощните му странствания из Лондон, сам с кошмарите, отчаянието и параноята. Резултатът е книга, в която ефектът от опиатите е тясно преплетен със сънища, спомени и въображаеми преживявания. Творбите на Томас Де Куинси пряко са повлияли на автори като Едгар По, Шарл Бодлер, Уилям Бъроуз и Хорхе Луис Борхес. По "Изповедите" Хектор Берлиоз композира своята "Фантастична симфония".

Интелектуално и с дарбата си на писател той далеч превъзхожда всички автори от своето поколение.
Джордж Сейнтсбъри

Неговите "Изповеди", в които описва въздействието на опиума, завладяват света като нов Апокалипсис.
North American Review

Опиумът е панацея на всяка човешка неволя. В него е тайната на внезапно разкрилото се щастие, за което философите спорят от векове.
Томас Де Куинси5.Книга на въображаемите същества
Автор: Хорхе Луис Борхес
Раздел: Класика +
ISBN: 9789545972980
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 226

Хорхе Луис Борхес
Книга на въображаемите същества

Хорхе Луис Борхес - Книга на въображаемите същества

Хорхе Луис Борхес (1899 — 1986) е най-знаменитият аржентински писател и се нарежда сред великите автори на XX век. Започва творчеството си с поезия, но световната си слава дължи на своите кратки разкази и литературни есета.
"Книга на въображаемите същества" съдържа описанията на сто и шестнайсет животни, населявали митологиите и религиите. Някои принадлежат на света на метафизиката, а други са станали известни като човешки измислици. Тръгвайки от коментарите на класически автори, откровенията на мистици и фантазията на писатели и поети, Хорхе Луис Борхес в сътрудничество с Маргарита Гереро предприема пътешествие във времето, вдъхва нов живот на забравени истории и пресъздава небивала фауна.

"Славните животни, които обитават тази прекрасна книга, са действителни, тъй като ги поражда възхищението, страхът или жаждата за магия, които се таят в хората."

Карлос Мастронарди
"Борхес е философ в поезията и поет във философията, а всяка от творбите му представлява онтологическа загадка."
Иван Алмейда

"Когато писателите умрат, те стават книги, което, в края на краищата, не е толкова лошо превъплъщение."
Хорхе Луис Борхес