Златна Класика

Всички книги от тази Библиотека: 38

1.Кладенецът и махалото
Автор: Едгар Алан По
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545975233
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2017
Страници: 380

Едгар Алан По
Кладенецът и махалото

Едгар По ­ най-мощният писател на своята епоха - хипнотично изобразява как абсурдът прониква в разума и властва над него с чудовищна логика.

Шарл Бодлер

Най-ценните си идеи дължа на моя велик учител Едгар Алан По.
Стефан Маларме

В този смутен литературен век Едгар По представлява мълнията на шемета и поетическата буря. Опитите творчеството му да бъде анализирано често отвеждат, както при Леонардо, само до загадъчни усмивки.
Пол Валери

Едгар Алан По е сюрреалист на приключението.
Андре Бретон


2.Дамата с кученцето и други разкази
Автор: Антон П. Чехов
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545975097
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Антон П. Чехов
Дамата с кученцето и други разкази

Сборникът съдържа 41 измежду най-хубавите разкази на забележителния руски драматург и прозаик Антон Павлович Чехов, всепризнат майстор на късия разказ и гениален новатор в жанра.

Чехов – това е Пушкин в прозата.

Лев Толстой

От Чехов още дълго време ще се удивляват и учат писателите на бъдните времена.

Александър Куприн
Най-великият автор на разкази, който някога се е раждал.

Реймънд Карвър
Чеховите разкази без съмнение принадлежат към най-силното, най-вълнуващото и най-хубавото, постигнато в този жанр.

Томас Ман
Той е новатор в литературата.

Джеймс Джойс


3.Голият обяд
Автор: Уилям Бъроуз
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545974908
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 240

Уилям Бъроуз
Голият обяд

Уилям Бъроуз (1914–1997), американски романист, поет, есеист и художник, член на Американската академия за изкуство и литература, е сред най-знаменателните личности от бийт-поколението и един от най-политически язвителните, културно влиятелни и оригинални творци на ХХ век. В САЩ творбите му остават непубликувани с десетилетия, тъй като са обявявани за порнографски и скандални. Романът „Голият обяд” вижда бял свят за първи път в Париж през 1959 г. благодарение на „Олимпия прес” (издателството, обнародвало за първи път също „Лолита” на Владимир Набоков и „Тропиците” на Хенри Милър, недопустими в страната на авторите поради същите съображения) и незабавно се превръща в един от най-важните романи за ХХ век, който преразглежда цялата американска култура.

Шедьовър. Вик от ада, брутална, страховита и неистово смешна книга, която се люшка между стихийни халюцинации и остра, безпогрешна сатира.

Норман Мейлър

Създател на мрачни приказки за възрастни, Бъроуз говори за нашите страхове в кошмарите и, което е още по-плашещо, за копнежите ни в кошмарите...

The Los Angeles Times Book Review
Скоростно влакче от лунапарк през ада... „Голият обяд” е пиршество, което никога няма да забравите.

Дж. Г. Балард


4.Света Богородица на цветята
Автор: Жан Жьоне
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545974670
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 272

Жан Жьоне
Света Богородица на цветята

Жан Жьоне (1910–1986) е романист, поет, драматург, много от чиито творби са били забранявани отначало заради „посегателство върху добрите нрави”. Днес е всепризнат като модерен класик с остра и смущаваща индивидуалност. Едновременно роман, автобиография и поема, „Света Богородица на цветята” е най-знаменитата му белетристична творба.

Възможно е тази история да ви се стори не навсякъде измислена и, въпреки желанието ми, да чуете гласа на кръвта; то е защото понякога нощем съм блъскал глава във вратата, за да освободя болезнения спомен, който ме измъчва от сътворението на света; простете ми. Тази книга трябва да бъде просто частица от вътрешния ми живот.

Жан Жьоне

Книгата е тук, страшна, жестока, непристойна, неизбежна. Не знаеш откъде да я подхванеш. Тя е, тя ще бъде, ще пребъде. Ще застави ли света да бъде такъв, какъвто е в нея? За мен „Света Богородица на цветята” е голямото явление за своето време. Творба, от която негодувам, отвращавам се, възторгвам се.

Жан Кокто


5.Чужденецът
Автор: Албер Камю
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545974519
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

Албер Камю
Чужденецът

Мама умряла днес. Или може би вчера, не знам. Това са първите думи от най-знаменития роман за самотата и абсурда ­ роман, в който главният герой извършва убийство без омраза и без гняв, сякаш под подтика и с безстрастието на целия околен свят, и осезава вълнението от живота едва в очакване на смъртта. "Чужденецът" е пестелива и мощна, съвършена творба за разрива между човека и света, шедьовърът в белетристиката на Албер Камю (1913 ­­– 1960), носител на Нобелова награда за литература.

В нашето общество един човек, който не плаче на погребението на майка си, рискува да бъде осъден на смърт. Звучи парадоксално, но мисълта ми е, че героят от книгата бива осъден, защото не играе по правилата. В този смисъл той е чужд на обществото, в което живее, и блуждае встрани от него, из покрайнините на личния си живот, самотен и сетивен. Ето защо читателите се опитват да го възприемат като отрепка. Но не е така. Всъщност Мьорсо просто отказва да лъже. "Чужденецът" е историята на един човек, който без героическо поведение приема да умре заради истината. За мен Мьорсо не е отрепка, а беден и гол човек, влюбен в слънцето, което не хвърля сенки... Чрез него се опитах да изобразя единствения Христос, който ние заслужаваме.

Албер Камю

Камю се опълчи не само срещу леността на ума, но също и срещу леността на сърцето.

Жан Грьоние

"Чужденецът" е класически издържано произведение, създадено относно абсурда и в противовес на абсурда.

Жан-Пол Сартр



6.ЗАВРЪЩАНЕ В БРАЙДСХЕД
Автор: ИВЛИН УО
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545974236
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

ИВЛИН УО
ЗАВРЪЩАНЕ В БРАЙДСХЕД

Ивлин Уо (1903–1966), един от големите майстори на английската проза, е автор на 16 романа, няколко биографии и пътеписи, както и на множество разкази. Най-знаменитият му роман е "Завръщане в Брайсхед" – върховна творба за живота, любовта и смъртта, за историята на човешките крушения. През Втората световна война Чарлс Райдър, художник, капитан от английската армия, попада за втори път в живота си в имението Брайдсхед и в спомените си преживява отново своята обречена любов към приятеля си лорд Себастиан Флайт, ексцентрик и отчаян алкохолик, и по-късно към омъжената му сестра Джулия.

Ивлин Уо описва четири десетилетия от живота на британския елит.

Лари Лорънс

„Завръщане в Брайдсхед” e най-вълнуващата и изстрадана творба на Ивлин Уо.

The New York Times

И след шейсет години романът „Завръщане в Брайдсхед” продължава да е все тъй затрогващ и разпалващ въображението. Изключителна книга!

Independent



7.Прекрасният нов свят
Автор: Олдъс Хъксли
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545974014
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Олдъс Хъксли
Прекрасният нов свят

"Прекрасният нов свят" е жестока, остроумна и разтърсваща творба, гениална в прозрението за ужасите на възможното антиутопия, сравнима единствено с Оруеловия роман "1984", който предшества във времето и на който не отстъпва по мощ. Олдъс Хъксли (1894 - 1963) е британски писател, поет, есеист и драматург, автор на повече от 50 книги. "Прекрасният нов свят" е най-прочутата му творба. Според всички авторитетни класации на читатели, критици и издадели "Прекрасният нов свят" е сред десетте най-добри англоезични романи.

"Прекрасният нов свят" е една от най-възхитителните и стряскащи книги, писани някога. Тя ни показва лъжливите символи на всеки режим, изповядващ всеобщото щастие.

Дейвид Пиърс

Книга, която трябва да се препрочита и преосмисля отново и отново.

Лос Анджелис Таймс

Може би нашият свят е адът на някоя друга планета.

Олдъс Хъксли



8.ТРОПИК НА РАКА
Автор: ХЕНРИ МИЛЪР
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973956
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 0

ХЕНРИ МИЛЪР
ТРОПИК НА РАКА

Хенри Милър (1891- 1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930-а до 1940-а живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта си и еротиката в тях някои, сред които и “Тропик на Рака”, до шейсетте години на ХХ век са забранени в САЩ.

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ – ¬ той е шемет.

New Yorker

Хенри Милър няма равен, когато се впуска да разказва. Човек трябва да се върне назад към Марлоу и Шекспир, за да се докосне до сходно богатство и наситеност в образността. Преди него никой не е писал така, може би и занапред никой ще успее да го постигне. Прозата му е е водовъртеж, водопад, вулкан, земетресение... Хенри Милър е олицетворение на литературната енергия.

Норман Мейлър

Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.

Лорънс Дъре



9.Кандид
Автор: ВОЛТЕР
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973758
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 200

ВОЛТЕР
Кандид

Умът на Волтер е същинска бойна машина. А „Кандид” представлява обобщение на всички негови романи.
Гюстав Флобер

„Кандид” е книга, която е възхитително смешна, приключенска, иронична, изобретателна и трезва – вечна противоотрова на всички минали, настоящи и бъдещи фанатизми.
Жан-Марк Рошет

Блазе на младите читатели на тази книга! Чрез нея те ще се докоснат до изкуството в писането и до свободата на мисълта. Блазе и на зрелите читатели – чрез нея те ще закалят светогледа си като от извор с жива вода на човешкия дух.
Роже Пейрефит

„Кандид” е диамантът на нашия национален ум.
Оноре дьо Балзак

„Кандид” е първата дистопия, предтеча на каноническите творби в жанра, каквито са „Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли, „Ние” от Евгений Замятин и „1984” от Джордж Оруел.
Арман Матлар

Волтер е принцът на философската новела.
Джон Ъпдайк



10.ИЗБРАНО
Автор: Р. Л. Стивънсън
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973673
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 240

Р. Л. Стивънсън
ИЗБРАНО

Сборникът съдържа знаменитата повест на Робърт Луис Стивънсън (1850-1894) „Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд”, както и някои от най-хубавите му разкази.

Стивънсън проповядва, че същностното е в идеите и че плодовете на нашето въображение са в основата на преживяванията ни. Да си представиш крилата крава, означава, че си видял крилата крава.
Г. К. Честертън

Може де се каже, че реализмът на Стивънсън е съвършено нереален и затова е всемогъщ. Той никога не е гледал на света другояче, освен с въображението си. У мнозина писатели откриваме могъщата сила да възвисяват действителността чрез цвета на думите, но не знам дали у другиго бихме открили образи, които без помощта на думите са по-силни от реалните. Тези нереални образи са всъщност квинтесенцията на реалността.
Марсел Швоб



11.1984
Фермата на животните

Автор: Джордж Оруел
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973529
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 416

Джордж Оруел
1984
Фермата на животните

“1984” не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма.
Джордж Оруел

Фермата на животните” показва как едно идеалистично освободително движение се превръща в тоталитарна диктатура, оглавена от деспотичен тиранин, а “1984” е илюстрация на това какво е да се живее в такава система.
Маргарет Атууд

Призванието на Оруел беше да изрича истината в момент, когато мнозина от съвременницете му вярваха, че историята се движи от лъжата. Неговите творби устояха на времето, така ярки и мощни, както когато са били написани.
Пол Грей, Time

Оруел е големият морален авторитет на своето време.
Джефри Уиткрофт, Spectator



12.Великият Гетсби
Автор: Ф. Скот Фицджералд
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973413
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 224

Ф. Скот Фицджералд
Великият Гетсби

Решил съм да напиша нещо различно – нещо необикновено, красиво, простичко и същевременно заплетено.
Скот Фицджералд, 1922 г., за замисъла на “Великият Гетсби”

Скот обрисува едно поколение, изстрадало бомбите, без да е воювало. Той беше сред най-добрите историци на това “ничие време” между двете войни.
Бъд Шълбърг

В голямата си част творчеството на Скот Фицджералд е непрестанно връщане по следите на изгубеното време и постоянен стремеж да се възобнови сладостта на миналите дни.
Андре Льо Во


13.Дванайсетте стола. Златният телец
Автор: И. Илф, Е. Петров
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973352
Цена: 20.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 672

И. Илф, Е. Петров
Дванайсетте стола. Златният телец

И. Илф, Е. Петров - Дванайсетте стола.Златният телец

Забавно и прекрасно четиво, книгите на Илф и Петров осветляват читателя повече, отколкото дузина социологически и политологически трудове.

Исак Б. Сингер

Иля Илф и Евгений Петров са несравними в тънкия си присмех към рецептите, налагани от съветската идеология.
Джефри Брукс

Илф и Петров се допълваха взаимно – хапливата сатира на Илф беше хубава подправка към хумора на Петров. Чест им прави, че искаха да надвият равнодушието, грубостта, високомерието.
Иля Еренбург

Илф и Петров са гениални, съвършено първокласни!
Владимир Набоков


14.Избрано
Автор: Марк Твен
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973147
Цена: 17.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 440

Марк Твен
Избрано

Марк Твен - Избрано

Сборникът съдържа четирийсет и пет разказа и шеговити есета от Марк Твен, които, с няколко изключения, са непознати на българския читател. Сред тях е и новелата "Убийство, загадка и сватба", открита наскоро и излязла в САЩ сто двайсет и пет години след написването є.

Моите книги са като водата. Творбите на великите автори са като виното. Вода пият всички.
Марк Твен

Той положи началото на американската литература.
Уилям Фокнър

Марк Твен създаде американския дух. Неговите творби са живо национално съкровище ­ изучавани, цитирани и преиздавани повече от тези на всеки друг писател, с изключение на Шекспир.
Рон Пауър

Той беше винаги в центъра на вниманието. Каквото и да стореше, каквото и да му се случеше, предизвикваше огромен интерес. Радваше се на всеобщо внимание, любов и почит, както никой преди него.
Албърт Пейн


15.Избрано
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545973031
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 414

Михаил Булгаков
Избрано

Михаил Булгаков - Избрано

Сборникът съдържа знаменития роман на Михаил Булгаков "Кучешко сърце", повестите "Дяволиада" и "Фаталните яйца", цикъла разкази "Записки на младия лекар" и фейлетони, писани през 20-те години на ХХ век.

Ръкописите не горят.
Михаил Булгаков

Михаил Булгаков влезе в руската литература с мощ, подобно на Фьодор Достоевски и Лев Толстой.
Максимилиан Волошин

По природа Булгаков беше лирик. Сега никой не може да отрече, че той се превърна в сатирика на нашето време. И стана такъв по неволя, защото самата епоха го обрече на този жанр.
Марина Черкашина
Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений!
Анна Ахматова


16.Избрано
Автор: Едгар Алан По
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972928
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 400

Едгар Алан По
Избрано

Едгар Алан По - Избрано

Сборникът съдържа най-знаменитите разкази на Едгар Алан По, както и тринайсет, които се издават за първи път на български език. Включени са и стиховете му в незабравимия превод на Георги Михайлов.

Едгар По ­ най-мощният писател на своята епоха - хипнотично изобразява как абсурдът прониква в разума и властва над него с чудовищна логика.

Шарл Бодлер

Най-ценните си идеи дължа на моя велик учител Едгар Алан По.
Стефан Маларме

В този смутен литературен век Едгар По представлява мълнията на шемета и поетическата буря. Опитите творчеството му да бъде анализирано често отвеждат, както при Леонардо, само до загадъчни усмивки.
Пол Валери

Едгар Алан По е сюрреалист на приключението.
Андре Бретон


17.Погнусата. Стената. Думите
Автор: Жан-Пол Сартр
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972850
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 608

Жан-Пол Сартр
Погнусата. Стената. Думите

Жан-Пол Сартр - Погнусата. Стената. Думите

Сборникът съдържа трите основни белетрисстични творби на Жан-Пол Сартр (1905 - 1980) - романът "Погнусата", сборникът с разкази "Стената"", и автобиографичната повест "Думите".

Реалното нокога не е красиво. Красотата е категория, която може да се приложи само по отношение на вуображаемото.
Жан-Пол Сартр

Значението на Сартр произтича от това, че той ни предлага визия засвета и човека, която единява и систематизира разпилените дадености на съвременното съзнание.
Гаетон Пикон

Балетристиката на Жан-Пол Сартр си остава истинно и въздействено свидетелство за една епоха, за нравствения о интелектуален маршрут на голяма част от френските интелектуалци.
Морис Надо

Той изрази по неизличим начин част отнашата епоха написа думите, които прябваше да бъдат написани,думите които чакахме.
Ж.М.Г. Льо Клезио


18.Молой. Малоун умира. Неназовимото
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972812
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 494

Самюъл Бекет
Молой. Малоун умира. Неназовимото

Самюъл Бекет - Молой. Малоун умира. Неназовимото

Сборникът съдържа знаменитата трилогия на Самюъл Бекет (1906 - 1989), носител на Нобелова награда за литература.

"Няма АЗ, няма ИМАМ, няма СЪМ."
Самюъл Бекет

"Под отчаянието у Сам се таеше нещо, което той пожела да премълчи и което навярно бе свързано с дълбоката жалост, която той изпитваше към човешкото страдание. Той го изрази по начин, който всеки може да тълкува по своя воля - като открит бунт или като смирена отстъпчивост." Робер Пенже
Робер Пенже Борхес



19.Избрано
Автор: Франц Кафка
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972775
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 438

Франц Кафка
Избрано

Франц Кафка - Избрано

Сборникът съдържа прочутите творби на Франц Кафка - "Процесът" и "Метаморфозата", най-хубавите му разкази, както и цикъл притчи и фрагменти, малко познати на българския читател.


20.ЛОЛИТА
Автор: Владимир Набоков
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972713
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Владимир Набоков
ЛОЛИТА

Не аз съм прочут, прочута е „Лолита”.
Владимир Набоков

Никога от Ренесанса насам сексът не е пресъздаван така поетично, а също и така еротично, както в „Лолита”.
Морис Кутюрие

Дълбоко лирична и безумно забавна творба.
Time

Страстите никога не са горели така пламенно, както в тази най-велика и перверзна любовна история на нашето време.
Washington Post

Единствената убедителна любовна история на ХХ век.
Vanity Fair



21.Избрано
Автор: Оскар Уайлд
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972416
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 312

Оскар Уайлд
Избрано

Оскар Уайлд - Избрано

Сборникът съдържа всички повести, разкази и приказки на Оскар Уайлд, а също и цикъл поеми в проза, които се издават за първи път у нас.

Красотата, която ти показах, тръгна подир нея, а доброто, което скрих, го подмина.
Оскар Уайлд,
“Поеми в проза”

Четейки и препрочитайки Оскар Уайлд през годините, установих един факт, убягнал на неговите критици. Това е неоспоримата истина, че Оскар Уайлд почти винаги е бил прав.
Хорхе Луис Борхес

Убеден съм, че Оскар Уайлд няма да намери дверите на рая затворени пред себе си. Той е твърде приятна компания, за да не бъде допуснат.
Бърнард Шоу


22.Майстора и Маргарита
Автор: Михаил Булгаков
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972351
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 432

Михаил Булгаков
Майстора и Маргарита

Михаил Булгаков - Майстора и Маргарита

Ръкописите не горят.
Михаил Булгаков

Той беше безподобен в присмеха и проявяваше докрай великолепното си презрение... Той беше гений.
Ана Ахматова

Десетилетия след смъртта на Булгаков романът "Майстора и Маргарита" се е превърнал в пробен камък за отчуждената младеж в съвременна Русия. Неговите теми за личната независимост, за духовното изкупление и за отказа от облаги от силните на деня отекват мощно сред едно поколение, травматизирано от политическия и социален вътроп през последните години.
"Бен Файърман, "Ню Йорк Нюздей"


23.Чумата
Автор: Албер Камю
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972327
Цена: 11.90 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 256

Албер Камю
Чумата

Албер Камю - Чумата

"Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, - е резултат от волята, kоято не бива никога да отпада."
Албер Камю


24.Портретът на Дориан Грей
Автор: Оскар Уайлд
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9789545972106
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 272

Оскар Уайлд
Портретът на Дориан Грей

Оскар Уайлд - Портретът на Дориан Грей

Не съществува такова нещо като нравствена или безнравствена книга. Книгите са добре или зле написани. Това е всичко.
Оскар Уайлд

Вашият роман е от малкото, които ме вълнуват. Неговата буреносност е съградена от същностно мечтание, той е затрогващ чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечен чрез упадъчната атмосфера на красотата ­ това е чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтър Алън


25.Крадецът на праскови
Автор: Емилян Станев
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191781133
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 92

Емилян Станев
Крадецът на праскови

Беше мургав и колкото да бе отпаднал и нечист, личеше, че е хубав мъж. Къдравите му, отдавна неподстригани смолисточерни коси и неговите големи очи, които гладът бе направил блестящи, му придаваха вид на избягал каторжник. От своя страна, той гледаше Елисавета учудено, сякаш нямаше сили да отмести погледа си от нея.
Все още изплашена, тя каза строго:
– Как посмяхте да влезете тук? Знаете ли чие е това лозе?
– Ради бога, госпожо... гладен бях.
Гласът му беше спокоен, вежлив и малко насмешлив. Очевидно нямаше представа на каква опасност беше се изложил. Той дори се усмихна, макар и виновно. Тънките му устни откриха два реда зъби, чиято белота лъсна и придаде на откритото му лице юношески безгрижен израз..
Из „Крадецът на праскови”

Ах, да можеше човек да остави зад себе си, както пеперудата оставя пашкула, всичко, що е натрупал през скверния си живот – честолюбие, самоизмами, лъжи за величие, – да се роди отново, както се ражда денят!
Ако има Бог, той сигурно ще притежава мисъл, сила и обич.
Емилиян Станев

В неговата работа имаше сладострастие. Той пируваше, наслаждаваше се от написаното. Но имаше и периоди, пълни с униние. Сякаш слана бе паднала и бе попарила всичко. Седеше мрачен и неразговорлив, сякаш всичките му гемии бяха потънали... Жилав човек беше, но и лесно нараним!
Йордан Радичков



26.Старопланински легенди
Автор: Йордан Йовков
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191781119
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 132

Йордан Йовков
Старопланински легенди

- Ах, Боже, какво да правя – викаше тя, – син ми е, а е чумав! Ах, Боже!
Няколко пъти ту пристъпва към него, ту се връща, и най-после, като се хвана за косите и заплака, избяга и тя.
Тогава Тиха тръгна към чумавия – Величко беше, позна го още щом се появи. Тя се наведе, обърна лицето му, после седна на каменното стъпало пред олтарa, тури главата му на коленете си и го загледа в очите. Булото й падна и закри нейното и неговото лице. Отзад, от потъмнялата икона, Исус ги гледаше и вдигаше десницата си.
„През чумавото”

Йовков е един медитативен темперамент. Даже и неговата експанзивност се стимулира от призивния образ на могъщото и огромното, който се постига при състоянието на чиста съзерцателност.
Владимир Василев

С новелистичното чувство на Йордан Йовков нашата литература получи висока художествена форма, право на битие в най-високите сфери на духа.
Тончо Жечев

Неговият чуден дар на разказвач превръщаше и най-дребното нещо, до което се докосваше, в прекрасно.
Елисавета Багряна


27.Думите
Автор: Жан-Пол Сартр
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191781034
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 196

Жан-Пол Сартр
Думите


Успехът не е от значение за свободата.
Жан-Пол Сартр

Значението на Сартр произтича от това, че той ни предлага визия за света и човека, която единява и систематизира разпилените дадености на съвременното съзнание.
Гаетон Пикон

Творчеството на Жан-Пол Сартр си остава истинно и въздействено свидетелство за една епоха, за нравствения и интелектуален маршрут на голяма част от френските интелектуалци.
Морис Надо
Реалното никога не е красиво. Красотата е категория, която може да се приложи само по отношение на въображаемото.
Жан-Пол Сартр


28.Стената
Автор: Жан-Пол Сартр
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191781027
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 220

Жан-Пол Сартр
Стената


• Съществуването предшества същността.
• За съзнанието има само един начин да съществува – да има съзнанието, че съществува.
• Достатъчно е един човек да ненавижда друг – и ненавистта ще се пренася от съсед на съсед, заразявайки цялото човечество.
• Хората са безсилни само когато приемат, че са безсилни.
• Нищо не се мени тъй често, както миналото.
• Има дни, когато човекът всява у мен ужас.
• Адът – това са другите.


29.Малоун умира
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191781010
Цена: 16.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 184

Самюъл Бекет
Малоун умира

Няма АЗ, няма ИМАМ, няма СЪМ.
Самюъл Бекет

Под отчаянието у Сам се таеше нещо, което той пожела да премълчи и което навярно бе свързано с дълбоката жалост, която той изпитваше към човешкото страдание. Той го изрази по начин, който всеки може да тълкува по своя воля - като открит бунт или като смирена отстъпчивост.
Робер Пенже Борхес

Корозивната сила на Бекет не е свързана нито с идеология, нито с философска доктрина. Той не онагледява, той показва. Показва човека, лишен от илюзии, убеждения, вярвания и разсъждения, които служат само за прикритие на същностната му болка – да страда, оголен до кости.
Морис Надо

Бекет е безподобен магьосник. Пред неговата риторика и музика всеки поет би озеленял от завист.
Стивън Спендър

Първият прочит на Бекет е неповторимо изживяване.
Пол Остър



30.Чумата
Автор: Албер Камю
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780969
Цена: 19.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 256

Албер Камю
Чумата

"Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, - е резултат от волята, kоято не бива никога да отпада."
Албер Камю

"Нобелистът Албер Камю, напуснал този свят през 1960 година, едва ли е предполагал колко мрачно актуален ще стане екзистенциалният му роман за епидемия и смърт. “Чумата” е мощен поглед към човешкият живот и неговия смисъл при сблъсъка със смъртоносен вирус, безстрастно плъзнал из един град."
Стивън Спендър

"Камю се опълчи не само срещу леността на ума, но също и срещу леността на сърцето."
Жан Грьоние


31.Молой
Автор: Самюъл Бекет
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780921
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 248

Самюъл Бекет
Молой

Няма АЗ, няма ИМАМ, няма СЪМ.
Самюъл Бекет

Под отчаянието у Сам се таеше нещо, което той пожела да премълчи и което навярно бе свързано с дълбоката жалост, която той изпитваше към човешкото страдание. Той го изрази по начин, който всеки може да тълкува по своя воля - като открит бунт или като смирена отстъпчивост.
Робер Пенже Борхес

Самюъл Бекет

Корозивната сила на Бекет не е свързана нито с идеология, нито с философска доктрина. Той не онагледява, той показва. Показва човека, лишен от илюзии, убеждения, вярвания и разсъждения, които служат само за прикритие на същностната му болка – да страда, оголен до кости.
Морис Надо

Дали, отказвайки се от този свят, Бекет е приключил? Дали не ни е оставил болката да поемем отговорността за онова, което не можеше да свърши с него? Или с лукавост – която не би ни изненадала, - той не продължава да бди, за да узнае какво ще сторим с неговото мълчание, все още говорещо мълчание?
Морис Бланшо

Бекет е безподобен магьосник. Пред неговата риторика и музика всеки поет би позеленял от завист.
Стивън Спендър



32.Погнусата.
Автор: Жан-Пол Сартр
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780914
Цена: 18.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 248

Жан-Пол Сартр
Погнусата.

Реалното никога не е красиво. Красотата е категория, която може да се приложи само по отношение на въображаемото.
Жан-Пол Сартр

Значението на Сартр произтича от това, че той ни предлага визия засвета и човека, която единява и систематизира разпилените дадености на съвременното съзнание.
Гаетон Пикон

Балетристиката на Жан-Пол Сартр си остава истинно и въздействено свидетелство за една епоха, за нравствения о интелектуален маршрут на голяма част от френските интелектуалци.
Морис Надо

Той изрази по неизличим начин част отнашата епоха написа думите, които прябваше да бъдат написани,думите които чакахме.
Ж.М.Г. Льо Клезио
Успехът не е от значение за свободата.
Жан-Пол Сартр

33.Кандид
Автор: ВОЛТЕР
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780846
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 200

ВОЛТЕР
Кандид

Умът на Волтер е същинска бойна машина. А „Кандид” представлява обобщение на всички негови романи.
Гюстав Флобер

„Кандид” е книга, която е възхитително смешна, приключенска, иронична, изобретателна и трезва – вечна противоотрова на всички минали, настоящи и бъдещи фанатизми.
Жан-Марк Рошет

Блазе на младите читатели на тази книга! Чрез нея те ще се докоснат до изкуството в писането и до свободата на мисълта. Блазе и на зрелите читатели – чрез нея те ще закалят светогледа си като от извор с жива вода на човешкия дух.
Роже Пейрефит

„Кандид” е диамантът на нашия национален ум.
Оноре дьо Балзак

„Кандид” е първата дистопия, предтеча на каноническите творби в жанра, каквито са „Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли, „Ние” от Евгений Замятин и „1984” от Джордж Оруел.
Арман Матлар

Волтер е принцът на философската новела.
Джон Ъпдайк



34.Метаморфозата
Автор: Франц Кафка
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780839
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2018
Страници: 112

Франц Кафка
Метаморфозата

“Когато една сутрин след неспокойни сънища Грегор Замза се събуди в леглото си, установи, че се е превърнал в гигантско насекомо.” Така започва знаменитата новела на Франц Кафка “Метаморфозата”, в която преобразеният герой става поради своята различност бреме и обект на срам и отвращение дори за най-близките си, чужденец в собствения си дом. Ужасяваща и абсурдна картина на отхвърлеността и вината, “Метаморфозата” се нарежда сред най-четените и с най-мощно влияние белетристични творби, въплътили страховете и кошмарите на ХХ век.

Кафка умееше да открои скритата яркост. При него сякаш се разбулва море от слънце, където всяка вълна е струя светлина и от заслепение човек трябва да затвори очи, за да се прислони на сянка.
Макс Брод

Кафка говори за милионите и за новата житейска несгода на модерните времена; дори и днес, повече от столетие след рождението му, той като че ли остава последният върховен баснописец на свещеното и космическото у човека.
Джон Ъпдайк

Да преведеш “Die Verwandlung”, легендарната новела на Кафка, особено при два вече съществуващи достойни превода на български, е задача неимоверно трудна. Но предизвикателството надделя над всички останали съображения. Затова поех и риска, и отговорността.
Любомир Илиев

Волтер е принцът на философската новела.
Джон Ъпдайк



35.Маската и други разкази
Автор: Ги дьо Мопасан
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780457
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 240

Ги дьо Мопасан
Маската и други разкази

Ги дьо Мопасан (1850–1893) е знаменит представител на натурализма и въпреки ранната си кончина оставя след себе си шест романа, три пътеписа, сборник с поезия и над триста разказа, благодарение на които е всепризнат за майстор в краткия жанр. Настоящият сборник съдържа седемнайсет от най-добрите образци измежду тях.

Мопасан беше почитан от публиката, защото пишеше просто и ясно, откровено, с мярка и мощ. Беше обичан, защото излъчваше весело добродушие, мъдър хумор, който прозираше дори през сълзите..

Емил Зола

По въпросите на стила Мопасан е най-добрият учител.

Джон Голсуърти
Мопасан, след Виктор Юго, е най-добрият писател от новата епоха.

Лев Толстой


36.Сидхарта
Автор: Херман Хесе
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780280
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 180

Херман Хесе
Сидхарта

Херман Хесе (1877–1962), писател и поет, есеист и художник, е признат за най-четеният немски автор на ХХ век с продадени над 150 милиона книги. Автор е на над двайсет творби, сред които най-знаменитите са „Степният вълк”, „Игра на стъклени перли”, „Демиан” и „Сидхарта”. Носител е на Нобелова награда за литература за 1946 г.

Всеки, който вярва в смисъла на живота и във висшето предопределение на човека, е ценен в днешния хаос. Все едно към кое вероизповедание принадлежи и в кой знак вярва.

Херман Хесе

Тази история за младия мъж, разбунтувал се срещу наложената му от обществото съдба, е шедьовър на човешката мъдрост

Паулу Коелю
Да сътвориш Буда, който да е нещо повече от общоприетия Буда, е дело нечувано, особено за германец. За мен "Сидхарта" е лекарство, несравнимо по-въздействащо от Новия завет.

Хенри Милър


37.Тропик на Козирога
Автор: Хенри Милър
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780266
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 336

Хенри Милър
Тропик на Козирога

Хенри Милър (1891–1980) е всепризнат като един от американските писатели с най-мощно влияние. От 1930-а до 1940 г. живее в Париж, където създава творби, спечелили му световна слава. Заради дързостта и еротиката си много от тях са забранени в САЩ до шейсетте години на ХХ век.

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ – той е шемет.

New Yorker

Хенри Милър няма равен, когато се впуска да разказва. Човек трябва да се върне назад към Марлоу и Шекспир, за да се докосне до сходно богатство и наситеност в образността. Преди него никой не е писал така, може би и занапред никой ще успее да го постигне. Прозата му е е водовъртеж, водопад, вулкан, земетресение... Хенри Милър е олицетворение на литературната енергия.

Норман Мейлър

Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.

Лорънс Дърел



38.Пяната на дните
Автор: Борис Виан
Раздел: Златна Класика
ISBN: 9786191780228
Цена: 13.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 192

Борис Виан
Пяната на дните

В света на Борис Виан словото надхвърля собствените си граници, а вещите имат свой живот. Строшените стъкла зарастват от само себе си, някои облаци миришат на захар и канела, а други ¬ на кориандър и билки, тортите свирят като грамофонни плочи, вратовръзките се съпротивляват да бъдат пристягани, змиорките и пъстървите се движат из водопроводните тръби, за да се доберат до туби с паста за зъби, която е любимото им лакомство, ъглите на помещенията се окръглят под въздействието на някои джазови композиции, а пианата произвеждат коктейли... В този сюрреалистичен свят разцъфва любовта между Колин и Клое. И когато Клое се разболява, съвсем естествено е страданието й да се дължи на поникнала в белия є дроб водна лилия и лечението да е пак чрез цветя. А докато тя все повече линее, стените постепенно се сближават, прозорците се смаляват, а светлината умира...

"Пяната на дните" е безподобен роман ¬ чувствен, невинен и сладостен, който постепенно започва да кърви с истинска кръв и накрая кръвта се оказва нашата собствена.
Джим Крусоу

Никой друг писател не е бил способен да ме развълнува тъй подмолно и дълбоко, както го постига Виан.
Хулио Кортасар

"Пяната на дните" е роман с парадокс в своето ядро: наполовина лековата фантазия, наполовина трагедия, а в добавка ¬ романтичност и невъобразима игра със словото. Сърцето ви ще се къса, ще изпаднете в смут, ще се разстроите дълбоко. Ще се смеете с глас. И, поне за известно време, собственият ви свят няма да бъде такъв, какъвто сте си мислили, че е.
Дейвид Мейкън