Български автори

Всички книги от тази Библиотека: 40

1.Книга на векикия живот
Автор: Петър Дънов
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545975134
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

Петър Дънов
Книга на векикия живот

Петър Дънов (1864 – 1944), наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя, е основател на философско учение, в чиято основа лежат Мъдростта, Любов­та и Истината. Той е най-влиятелният български духовен водач, а идеите му намират привърженици в много страни по света. Настоящият сборник съдържа 32 беседи, държани от Учителя при Седемте рилски езера през лятото на 1932 година, разкриващи в най-голяма пълнота различни аспекти от неговата философия.
Аз не проповядвам никаква религия, не говоря на хората за добър живот. Моята наука е за живота, който хората са изгубили... И Христос не е проповядвал никаква религия, но е говорил за пътя, истината и живота, към който човек трябва да се стреми..
Петър Дънов

Най-големият философ в днешния свят е Петър Дънов.
Кардинал Анджело Ронкали, по-късно Папа Йоан XXIII

Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.
Алберт Айнщайн

Учението на Дънов ще бъде основа на духовната култура на новото столетие.
Пако Рабан2.ПЕТНАЙСЕТИЯТ КАМЪК
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545974342
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2012
Страници: 144

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
ПЕТНАЙСЕТИЯТ КАМЪК

„Петнайсетият камък” е роман с истински камъни в него. По-важни обаче са другите камъни: метафизични, метафорични, реторични, романтични, понякога много лични прозрения, които изграждат една уж съвсем обикновена, направо всекидневна постмодерна история – историята на писател, тръгнал да търси автора на своите романи. Читателят ще, не ще, е обречен да се лута из нея, докато намери своя невидим – петнайсети – камък и застопори значението на текста в положение, удобно за разпластяване и размишляване. Дали историята ще се окаже въглен или диамант, скъпоценен камък или камъче в обувката, постамент или препъникамък зависи само от умението да се прониква между редовете. Елегантното, интелигентно и иронично писане на Нели Лишковска ще допадне както на литературните лакомници, гладни за интриги и обрати, така и на познавачите, според които всяка дума трябва да си тежи на мястото. И едно последно предупреждение: внимавайте с подводните камъни!

Лора Шумкова


3.Притчи
Автор: Петър Дънов
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973925
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Петър Дънов
Притчи

Петър Дънов - Притчи

Петър Дънов (1864 – 1944), наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя, е основател на философско-религиозно учение, в чиято основа лежат Мъдростта, Любовта и Истината. Той е най-влиятелният български духовен водач, а идеите му намират привърженици в много страни по света. Настоящият сборник съдържа 177 притчи, придружени със съответните тълкования, почерпени от беседите на Петър Дънов, с които той онагледява различни аспекти от своето учение.
Аз не проповядвам никаква религия, не говоря на хората за добър живот. Моята наука е за живота, който хората са изгубили... И Христос не е проповядвал никаква религия, но е говорил за пътя, истината и живота, към който човек трябва да се стреми.
Петър Дънов

Най-големият философ в днешния свят е Петър Дънов.
Кардинал Анджело Ронкали, по-късно Папа Йоан XXIII

Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.
Алберт Айнщайн

Учението на Дънов ще бъде основа на духовната култура на новото столетие.
Пако Рабан4.Зверо Sapiens
Автор: Нели Лишковска
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973888
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Нели Лишковска
Зверо Sapiens

Нели Лишковска - Зверо Sapiens

Нели Лишковска е автор на сборниците с разкази "Смърт до насита" (1998), "Зеницата на Бога" (2007) и "Стъпки по ръба на месечината" (2008), както и на романите "Нероде­ният" (2009) и "Леговището на тъгата" (2010).

ЗВЕРО SAPIENS е моят роман-ваканция. В него си почивах...5.Конспиратори - доразработена разработка на Държавна сигурност
Автор: ЖЕРМИНАЛ ЧИВИКОВ
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973819
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 176

ЖЕРМИНАЛ ЧИВИКОВ
Конспиратори - доразработена разработка на Държавна сигурност

1972 година. Група млади хора създават в Русе и Варна нелегална организация за борба срещу режима. В разработка под названието „Конспиратори” бившата Държавна сигурност е съхранила действията на апарата си за разкриване и обезвреждане на опасната организация. Половин човешки живот по-късно романът „Конспиратори, стъпил върху този документ, разбужда гласовете на един уж отминал свят, където приятелството е предателство, доверието е измама и реалността е фикция. Портрет на една България от 70-те години, заснет със средствата на документалния реализъм, в който реални се оказват само човешките съдби на разработваните и разигравани от Държавна сигурност обекти и информатори.
Жерминал Чивиков е роден през 1945 година в Русе. Като студент в София през 1969-а е арестуван и осъден на три години затвор за участие в нелегална група, разпространявала позиви с "клеветнически твърдения срещу народната власт". След излежаване на присъдата си напуска страната, за да се събере със семейството си в Холандия. Преподава литературознание в университета в Лайден, а през 1988-а постъпва в българската редакция на радио Дойче Веле, където остава до пенсионирането си през 2005 година. В България е познат с книгите си "Делото Милошевич" (2007) и „Наблюдение и разработка” (2008). Жерминал Чивиков живее и работи в Хага.
Произведението на Жерминал Чивиков носи стипчивия вкус на едно затворено в себе си, безсмислено и абсурдно време, в което поривът към нещо различно е вече конспирация, а конспирацията, която неволно предаваш, се оказва предадена.
Христо Буцев

Само автор, който обединява в себе си качествата на литератор и журналист, е способен да напише такава творба, която е едновременно майсторска игра с действителността и безпощадна равносметка с нея.
Проф. д-р Раймонд Детрез

Книгата е много интересен пример за хибриден жанр (между документална мемоаристика и художествена проза), който се вписва в някои от най-важните тенденции на съвременната литература, осмисляща социализма.
Александър Кьосев6.Леговишето на тъгата
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973802
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2010
Страници: 0

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Леговишето на тъгата

НЕЛИ ЛИШКОВСКА - Леговишето на тъгата

НЕЛИ ЛИШКОВСКА е авторка на сборниците с разкази „Зеницата на Бога” (2007) и „Стъпки по ръба на месечината” (2008) и на романа „Нероденият” (2009).

...дали слепците могат да се влюбват от пръв поглед...

...лудостта е като смъртта – ходи по живите хора...

...искам да ви подаря светлина. Повече светлина. Аз си знам пътя и в тъмното...

...мъртви няма. Живи също...

...когато умираш, не боли. Боли, когато се връщаш...7.Цветът на хамелеона
Автор: Владислав Тодоров
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973703
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

Владислав Тодоров
Цветът на хамелеона

Владислав Тодоров е роден през 1956 г. в София. Доктор на философските науки на Пенсилванския университет, САЩ, където понастоящем преподава литература и кино. Автор на книгите „Адамов комплекс”, “Red Square, Black Square: Organon for Revolutionary Imagination”, “Малък парадокс за театъра и други фигури на живота” и „Хаотично махало: политическа публицистика”. Дебютният му роман „Дзифт” (2006) става основа за сценария на едноименния филм, получил националната филмова награда за литературен сценарий на 2009 г.

Романът „Цветът на хамелеона”, първоначално издаден под наслов „Цинкограф”, е черна комедия-трилър, чието действие отвежда във времето на нежните революции в Източна Европа. Маниакален конспиратор създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. Архивът на частното ДС става пружина на напрегнат сюжет с трагикомични обрати, докато мистериозният му създател се опитва да ужили властта. Една история без невинни, заплела в сложна мрежа интригантстващи интелектуалци и философстващи ченгета. Едноименният филм (2012 г., сценарист Вла-дислав Тодоров, режисьор Емил Христов) е носител на Голямата награда „Златна роза” за най-добър пълнометражен филм, Специално споменаване на Филмовия фестивал в Солун, номинации за награда „Откритие” на Международния филмов фестивал в Торонто и награда „Бронзов кон” на Филмовия фестивал в Стокхолм.8.Следеният човек (ново издание)
Автор: Веселин Бранев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973581
Цена: 20.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Веселин Бранев
Следеният човек (ново издание)

Веселин Бранев е роден в София през 1932 г. Завършва право в Софийския университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги ­ "Чаша кафе сутрин" (1966) и "Осъмване без някого" (1967). Сценарист на игрални и телевизионни филми и режисьор на "Записки по българските въстания" (1980 ­ седем от тринайсетте серии), "Хотел Централ" (1983), "Убийства" (1987), "Сумрак" (1989, спрян) и др. От 1997 г. живее в Канада.

"Следеният човек" е книга без подобие ­ дело не само на Веселин Бранев, но и на офицерите и агентите от Държавна сигурност ­ "хората от сумрака", които са донасяли за него. Съавторство, колкото невероятно, толкова и логично ­ досиетата рапортуват пред нас изреченото срещу нас с гласа на миналото, с цялата тогавашна милиционерска лексика.

Веселин Бранев скромно е определил написаното като "спомени, предизвикани от документи". Но се е получил наистина естествен роман ­ документален роман, съдържащ не само хроника на неумиращия комунизъм, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Той не е мъченик, нито светец, нито дисидент, но се оказва в епицентъра на културния живот на нацията и това по необходимост го поставя в ситуация на следене и опити за въвличането му в свят на подозрения, предателство и всеобща лъжа. Но Веселин Бранев надхвърля обикновения мемоар ­ той стига до сърцевината, до причините, предпоставките, верижността. "Следеният човек" е дълбока и обхватна творба, която казва стряскащо много не само за властта на "Единствената партия" и подмолите на една цинична и скудоумна система, където и следените, и следящите са жертви; но и за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби.9.Нероденият
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973482
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 144

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Нероденият

НЕЛИ ЛИШКОВСКА е родена в София. Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. През 1998 г. излиза сборникът й с криминални разкази „Смърт до насита”. Има отличия в няколко национални конкурса за романтичен разказ и фантастична проза. През 2002 г. разказът й „Първият етаж” получава трета награда в конкурса „Златният ланец” на в. „Труд”. Година по-късно е удостоена с приза „Рашко Суга-рев” за млада българска проза. Следват сборниците „Зеница-та на Бога” (2007) и „Стъпки по ръба на месечината” (2008). „Нероденият” е първият й роман. Той е мислен осемнайсет години и написан за седемдесет и два часа през лятото на 2008-а.

Заплетени в сложен възел са съдбите на виден адвокат, алкохолизирана домакиня, наемен убиец, объркана провинциалистка, вдовица на преклонна възраст, акушер-гинеколог особняк, преследвана от сутеньора си проститутка, истерична бизнесдама и беден студент по медицина. Съставки, достойни за холивудска екшън-драма. Но ако мястото на срещата е българската действителност – тогава се появява и НЕРОДЕНИЯТ.


10.5 Пиеси
Автор: Елин Рахнев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973406
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2011
Страници: 0

Елин Рахнев
5 Пиеси

Елин Рахнев - 5 Пиеси

Елин Рахнев е автор на четири книги с поезия и седем пиеси. Настоящото издание включва пиесите “Боб”, “Фенове”, “Маршрутка”, “Прозо­рецът на Йонеско” и “Тест”.

Записа всички курсове, които можеше да се запишат. Научи компютър, езици, технологии. Взе всички стипендии, които ти бяха необходими. Печелеше проекти. Стана модерен човек. Такъв, от какъвто това общество се нуждае. Подготви се за живота както трябва. Онези отрепки, какво?... Какво повече? Какво повече? Сега просто трябва да натиснеш едно копче и ставаш част от Компанията. Колко души на този свят могат да станат част от нея? Колко, кажи ми, колко... Светът просто трябва да върви напред. Непрекъснато да се развива. И ти си част от това...

Боклуците, отрепките, музикантите трябва да бъдат веднъж завинаги стъпкани, унищожени, изкормени. Жлъчките им да висят от балконите на офисите като слипове, за назидание. От кръвта им да се направи веро или прах за пране, с което вечер да се почистват супермаркетите, моловете, веригите за бяла и черна техника, веригите за офис оборудване... От стомашните им сокове трябва да се произведе боя, с която работещите граждани да лъскат обувките си. От костите им трябва да се произвеждат клавиатури, лазерни и мастилено-струйни принтери, скенери, тонери...
Из “Тест”11.Библейски графити
Автор: Палми Ранчев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973239
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2009
Страници: 0

Палми Ранчев
Библейски графити

Палми Ранчев има бурна и нетипична за съвременен български писател биография. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, журналист, сценарист, телевизионен водещ и безработен. Негови стихове и разкази са включени в български и чуждестранни антологии на съвременната българска литература. Превеждани са на английски, френски, полски, испански, унгарски, турски, сръбски, гръцки и други езици. През 2008 година е сред четиримата носители на международната награда „Банк Аустриа Литерарис”, която се присъжда за художествена литература, поезия и проза на писатели от Източна и Югоизточна Европа от „Банк Аустрия Уни Кредит”, КултурКонтакт Австрия и издателство „Визер”.

Събитията в „Библейски графити” са пречупени през житейския обектив на бивш професионален боксьор. Той се опитва да си изкарва прехраната както всички на обществената авансцена: алчни мошеници, комбинатори, номенклатурни слуги, слуги на партийни слуги, слуги на слугите. Но не иска да преминава границата, след която окончателно губи личните си човешки устои. Възможно ли е? Или усилията му само поддържат илюзията. Защо „библейски”? Двайсет години преминаха в старозаветна жестокост и бродене из пустинята. Затова старозаветните графити и графитите от софийските улици постигат съзвучие. „Библейски графити” търси основните човешки тонове в недрата на невротизирания от безкрайния преход човек

Палми Ранчев въвежда читателя в света на аутсайдерите на едно общество, в което като наследство от комунистическата диктатура властват садизъм, цинизъм, алчност и жажда за власт, като разликата между агонизиращия стар и набиращия сила нов елит е трудно различима.

Гиорги Далос, член на международното жури

…И ни показва едни човекоединици, оголени чак до най-вътрешния план на индивидуалността, до металната жила на егото, която е яка и хищна, защото няма друг смисъл, освен собственото съществувание. В тях свисти самото битие, фучи времето, диша Бог. Но не Бог моралистът, а мистичният и суровият, който те пълни с живот, без да ти придиря за какво ще го употребиш.

Владимир Трендафилов, литературен критик


12.ДЕБЮТ НА ЧЕРНИЯТ КОН
Автор: Милен Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973222
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2008
Страници: 192

Милен Стоянов
ДЕБЮТ НА ЧЕРНИЯТ КОН

Милен Стоянов-ДЕБЮТ НА ЧЕРНИЯТ КОН

Странно нещо е животът. Също любовта. Странна е смъртта. Кой кого какво убива и защо?
Изтикан до ръба на екзистенциалната бездна, Буч предприема отчаяно бягство от обкръжението си, спомените и бездушието на големия град. Той е обсебен от идеята да напише роман, с който да разчисти сметките си с болезнената действителност. Нещата обаче се объркват. Миналото продължава да живее в него, а реалността се заплита в нишките на въображението.

Първото, което трябва да се каже за романа на Милен Стоянов, е че е смислен – характеристика, която все по-трудно може да се даде за огромната лавина от книги не само у нас, но и в света. Образите са плътни и достоверни, наглед обикновени събития са изпълнени със съдържание и силен емоционален заряд, а чрез тях възникват същностни въпроси – кога човек представлява това, за което се представя, доколко е зависим от себе си и доколко от съдбата, дали бездействието е съучастие и как трагедиите се случват по най-обикновен начин...

Иво Балев

Още от първите редове усетих, че имам среща с истински писател – остра наблюдателност, език на разказвач, отлична композиция на текста, изчистена стилистика, умение да заинтригува. Милен Стоянов е талантлив колега, който сега започва началото на своето най-дълго изречение в литературата.
Румен Леонидов


13.Малко късмет за по-късно
Автор: Палми Ранчев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545973024
Цена: 9.00 лв.
Дата на издаване: 2007
Страници: 256

Палми Ранчев
Малко късмет за по-късно

Палми Ранчев - Малко късмет за по-късно

В новия сборник на Палми Ранчев всеки разказ е част от многоцветна и релефна панорама на годините, които политици и социолози наричат преход, а за потърпевшите, тези, които изпитаха само чудовищната несправедливост на това време, са значителна част от техния единствен и неповторим живот. В разказите си авторът събира герои от различни социални слоеве, търси заедно с тях общите кръвоносни съдове и нерви, свързващи високото и ниското в човека. И с чувствителен за подробностите поглед подбира незабележимото от всекидневието, което в един момент се превръща в мотор на основното действие. Така още по-ярко подчертава съществуването на голямото в малкото. А обикновените хора, които на пръв поглед изглеждат случайни, незначителни и лесни за забравяне, в перспективата на неочакваната история стават екзистенциално важни.

Палми Ранчев възстановява достойнството на късия разказ в най-новата ни литература; един изключително труден жанр с малцина избрани майстори, между които той отдавна има свой запазен знак. Неговите герои ­ наркомани, скитници, неудачници, клошари, вървят през градската джунгла предизвикателно и поривисто наникъде. Обикновено ги причисляват към социалното дъно, но в разказите на Палми Ранчев те са по-добрата част от човечеството, защото отказват да участват в шизофренните подредби на всекидневието, не приемат нито подарения хляб, нито подарената свобода.
Вихрен Чернокожев

В разказите си Палми Ранчев като че ли си задава въпроса какво остава от човека ако го лишиш от всичко социално ангажирано, "топло", "човешко", от всеки шанс за самоуважение. И ни показва в отговор едни човекоединици, оголени чак до най-вътрешния план на индивидуалността, до металната жила на егото. В тях свисти самото битие, фучи времето, диша Бог. Но не Бог моралистът, а мистичният и суровият, който те пълни с живот, без да ти придиря за какво ще го употребиш...
Владимир Трендафилов

Той е най-американският български писател... Разбира се по свой, палмиранчевски начин.
Митко Новков


14.Следеният човек
Автор: Веселин Бранев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545972836
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 0

Веселин Бранев
Следеният човек

Веселин Бранев е роден в София през 1932 г. Завършва право в Софийския университет, след което е бил журналист, сценарист и кинорежисьор. Автор е на две белетристични книги ­ "Чаша кафе сутрин" (1966) и "Осъмване без някого" (1967). Сценарист на игрални и телевизионни филми и режисьор на "Записки по българските въстания" (1980 ­ седем от тринайсетте серии), "Хотел Централ" (1983), "Убийства" (1987), "Сумрак" (1989, спрян) и др. От 1997 г. живее в Канада.

"Следеният човек" е книга без подобие ­ дело не само на Веселин Бранев, но и на офицерите и агентите от Държавна сигурност ­ "хората от сумрака", които са донасяли за него. Съавторство, колкото невероятно, толкова и логично ­ досиетата рапортуват пред нас изреченото срещу нас с гласа на миналото, с цялата тогавашна милиционерска лексика.

Веселин Бранев скромно е определил написаното като "спомени, предизвикани от документи". Но се е получил наистина естествен роман ­ документален роман, съдържащ не само хроника на неумиращия комунизъм, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Той не е мъченик, нито светец, нито дисидент, но се оказва в епицентъра на културния живот на нацията и това по необходимост го поставя в ситуация на следене и опити за въвличането му в свят на подозрения, предателство и всеобща лъжа. Но Веселин Бранев надхвърля обикновения мемоар ­ той стига до сърцевината, до причините, предпоставките, верижността. "Следеният човек" е дълбока и обхватна творба, която казва стряскащо много не само за властта на "Единствената партия" и подмолите на една цинична и скудоумна система, където и следените, и следящите са жертви; но и за осакатените животи, неосъществените хора, несбъдналите се съдби.15.Анонимни снайперисти
Автор: Палми Ранчев
Раздел: Български автори
ISBN: 978954597270X
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2006
Страници: 280

Палми Ранчев
Анонимни снайперисти

Палми Ранчев - Анонимни снайперисти

След официалния край на социализма почти никой от организираните писатели не извади скрити ръкописи от тайните си чекмеджета, както се очакваше и както се случи в други държави. У нас се появиха направо нови писатели, чието съществуване преди беше невъзможно. Палми Ранчев е един тях. "Писател в чекмедже" вероятно е специфично българско понятие, характерно за неговия случай, защото той пише дълго време без да публикува. През годините си е изкарвал прехраната в различни роли: на боксьор, треньор, директор на вестник, съдържател на кафене, търсач на изгубено щастие и други ценности, сценарист и телевизионен водещ. От всички места е уволняван и сам е напускал без съжаление. "Анонимни снайперисти" е третият му роман.

Новата книга на Палми Ранчев е по-жестока от вулгарните романи на Христо Калчев. С тази разлика, че Ранчев не залага на приложното четиво, а на проблемната проза. И на същинската литература.
Последният му роман е не само свидетелство за него като блестящ белетрист, но и за кървавата сага за садизма, цинизма и социализма, агонизиращ вече две десетилетия.
Вместо да стане мутра, Палми Ранчев става писател, макар че като бивш състезател и треньор по бокс той дълго време тренира заедно с бъдещите членове на бригадите от борци, джудисти и каратисти. Той обаче избира дългия път към литературата, или по-точно тя се спира на него. И започват взаимно да се доверяват един другиму.
Описаните в романа събития не са дочута и префасонирана информация, а поглед от първа ръка към героите на смутните времена и към фалшивите светци, заслужили да бъдат оснайперени. Затова с безпощадност и хъс, с отвращение и презрение "Анонимни снайперисти" дава заявка за бестселър на годината.
Румен Леонидов

Романът на Палми Ранчев отново разказва за това, което ни се случва тук и сега, във враждебната среда на безкрая на българския преход с всичките му лъкатушения и безумия. Без да се влива в познатото течение на съвременни романи, които описват криминалното битие на част от българското общество, авторът използва този фон, за да направи още по-абсурдно съществуването на героя си, дръзнал да бъде несъгласен, да се противопостави на онова, в което и медии, и политици днес ни убеждават ­ наведете глава, примирете се, защото има и по-лошо.
Силвия Чолева


16.Любовник на самотни улици и запустели къщи
Автор: Палми Ранчев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545971959
Цена: 5.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 88

Палми Ранчев
Любовник на самотни улици и запустели къщи

Палми Ранчев-Любовник на самотни улици и запустели къщи17.Аматьори и професионалисти
Автор: Палми Ранчев
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545971711
Цена: 6.00 лв.
Дата на издаване: 2003
Страници: 200

Палми Ранчев
Аматьори и професионалисти

Палми Ранчев - Аматьори и професионалисти

Някога бях боксьор, после станах треньор, директор на вестник, журналист на свободна практика, бодигард на още по-свободна. Бях арендатор на няколко фалирали едно след друго кафенета, без да изчерпвам с подобно изброяване заниманията си. Най-дълъг стаж имам в кръстосването на улиците. Там написах първата си книга. И следващите.
Палми Ранчев

Нещо сурово, непокорно и поривисто има у всички герои на Палми Ранчев, които естествено се движат между умора, отчаяние и спонтанна изява на желание за живот.
Розалия Ликова

Мнозина сигурно завиждат на щедрия излишък от жизненост в книгите на Палми Ранчев. Думите му приличат повече на задавени викове, доста предизвикателни впрочем във вече уморената ни от умереност литература.
Вихрен Чернокожев

Палми Ранчев ­ "ужасното дете" на категорично наложилото се през последните години поетично поколение.
Георги Цанков

Шизофренното състояние на духа, така характерно за съвременника, Палми Ранчев е извел в завършен вид. Новата му книга "Аматьори и професионалисти" с право ще се нареди до най-доброто в съвременната проза.
Силвия Чолева


18.Послушни момчета
Автор: Николай Вълчинов
Раздел: Български автори
ISBN: 9789545961020
Цена: 8.00 лв.
Дата на издаване: 2004
Страници: 0

Николай Вълчинов
Послушни момчета

Николай Вълчинов-Послушни момчета19.Много свободни съчинения
Автор: Мирослав Михайлов - Иван
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180546
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 134

Мирослав Михайлов - Иван
Много свободни съчинения

В народните приказки хубавите неща стават от третия път. Би трябвало да е така. По-дългото очакване засилва радостта от постигнатото. Но я си представете приказка, в която десетки юнаци обещават справедливост, заемат се да я осъществят и един по един се провалят. И то в днешна приказка, която протича пред очите ни. Към нея ни насочват смешно-тъжните разкази на Мирослав Михайлов в тази книга.
Читателят има два избора – да почувства горчивина или да се развесели. Най-вероятно да усети и двете. Онзи, който настъпва десетки пъти мотиката, а не два пъти, както е във вица, сигурно ще ни разсмее. Но той как възприема това? Особено когато е вкаран в нечий сбъркан експеримент – други настъпват мотиката, а я посреща неговото чело. Очакваме такъв човек да възроптае.
Според автора на „Много свободни съчинения” това не става. Несполуките в нашия живот ритмично се повтарят. Понякога с всеобщо участие. Сред обществото някакво хазартно чувство взима връх. То се изразява в примижаване и в наивната надежда, че този път ще се случи нещо хубаво. За да установим в един миг, че безумието има способността да се възпроизвежда.
Все пак сред нас има и търсачи на логика. Но твърде често ги пресреща абсурдът. Мирослав Михайлов се е заел да ни разходи дотам. За да установим, че героят на тази книга е нашенското търпение – дълго и безропотно. Като най-подходящ отговор авторът предлага смеха. Той понякога ни опазва, друг път ни лекува, но не решава всички проблеми. Затова на въпроса докога ще търпим надпяването в сапунената опера, добре е да отговори самият читател.

Матей Стоянов20.Звездопад
Автор: Зорница Джоринска
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180522
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 248

Зорница Джоринска
Звездопад

Насладата от романа "Звездопад" на Зорница Джоринска мога да сравня с посещение в красива паралелна вселена, от която пазим несъзнаван спомен. Героите в него, принудително затворени в тесен кръг поради пандемията, усвояват настоящето опипом, с внимателни стъпки и изведнъж се хвърлят презглава в коварния мрак на непростеното минало. Това е техният начин да се свържат здраво помежду си в стремежа им нищо да не увреди съвършения свят, чието равновесие с толкова любов поддържат. И да оцеляват. Заедно с изкуст­вото, тяхна котва в живота им, с което не се разделят нито за миг. Книга за ценители, книга за размисъл и равносметка. Дълбока и увличаща те като въртоп, от който се измъкваш по-чист и духовно по-богат.

Весела Люцканова

В новия роман на Зорница Джоринска героите безпрепятствено пътуват през времената на Времето, изграждат значително по-зрели и хармонични връзки и в условията на един крайно дехуманизиран свят успяват да осъществят спасително човешко общуване.

Керана Ангелова

Изящно-скандални психоаналитически конструкции, интригуващ стил и герои, това е книга, която внася ново изненадващо измерение в българските реалии.

Златомир Златанов


21.Всеки със своя цвят
Автор: Матей Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180508
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 140

Матей Стоянов
Всеки със своя цвят

Понякога хората на изкуството се държат необичайно. Излизат от рамките на делничното поведение. В жестове, думи, реакции. Не от желание да оригиналничат или непременно да бъдат забелязани. Повечето от тях си имат достатъчна популярност, за да я допълват със странности. Разпространено е мнението, че необичайните постъпки на творците са част от тяхната професия, неистово търсене на публика. Мнозина от нас стигат до извода, че това е техния неизбежен артистизъм, който им напира отвътре. „Те са си такива” – обобщаваме набързо, защото или не ги познаваме, или сме избрали лесната преценка.
Убеден съм, че тези забавни отклонения на творците не са показност. По-скоро са необходимост да бъдеш обикновен. Творчеството често е свързано с уединение. И естрадният музикант, и комедийният актьор са овладявали занаята в самота. Това е неизбежен етап в тяхното развитие. А следващият етап на артиста е задъханото търсене на човешко присъствие.
Портретите в тази книга не са само на писатели, художници, музиканти с интересно присъствие. Техните особености бяха защитна реакция, за да опазят своята самоличност. Отделни хора с непокорството на своето въображение опазиха себе си, своята истинска същност. Заобиколиха официалния патос с иронична усмивка. Някои платиха за това висока цена.
М. С..


22.Книга за Пламен Тушков
Автор: Съставители: Деян Енев, Златозар Петров
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180454
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2021
Страници: 118

Съставители: Деян Енев, Златозар Петров
Книга за Пламен Тушков

Пламен Тушков е влюбен във Ван Гог, Моцарт и Чехов. Неговите разкази наистина по нещо приличат на платната на Ван Гог със страстните вихри на думите в тях; приличат по нещо и на музиката на Моцарт с невероятно мелодичните си фрази; в разказите му личат и големите уроци на Чехов по тъга и човещина.
Деян Енев
Тази книга отдава дължимото на един неизвестен за широката публика човек, който не се осмелява да се нарече писател, но знае, че е писател. Той пише така, както и говори – трескаво. И когато веднъж му го подхвърлих, отвърна, че по-голям комплимент от този за него няма. Защото според собствената му теория, човек пише и говори така, както живее.
Златозар Петров


23.Котешки истории
Автор: Деница Райкова
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180393
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 122

Деница Райкова
Котешки истории

Когато започнах да пиша това, казах на Гелето:
„Ще пиша книга за теб.”
Той ме погледна ококорено и рече: „Мърррр...” Иначе казано – съгласи се. И само дето не каза: „Ама ти още ли не си я написала?”
„А за мен? – погледна ме Джеси с невероятните си зелени очи. – Мен ще ме има ли в книгата?”
„Да, разбира се, че те има и теб – ти си много важен в тази история – успокоих го. – Нали ти възпита Гелето.”
Като чу това, Джеси замърка блажено и после заспа, гушнал Гелето. Вярно, тази книга наистина стана повече за Гелето, но, надявам се, разбрахте много неща и за Джеси – котарака-аристократ с най-хубавите зелени очи на света.
Разбира се, разговорът беше въображаем – те ми казаха всичко това само с поглед. Колкото и да са невероятни, още не могат да говорят – макар че един от човеците се опитва да ги научи и Джеси веднъж почти каза „мама”. Опитите продължават... и кой знае, може пък някой ден...


24.Освободен
Автор: Матей Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180379
Цена: 10.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 89

Матей Стоянов
Освободен

Посветих тази книга на медиците, а в нея нито ред не е писан специално за тях. Впрочем характерът на професията им е такъв, че едва ли биха имали време да слушат химни за себе си. Едно е безспорно – когато връщат някого към живота, те спасяват бъдеща творба. Древните гърци са обединили майсторството във всички области с думата „умение”.
Истината е, че всички сме резултат от нечие лечебно творчество. Защото човешката болка никога не е една и съща. Само творец може да я открие и отстрани.
Затова и Хипократовата клетва не е обичайно изричане на морални правила. Тя е зов за опазване на човешкото многообразие. Тя спасява всеки какъвто е. Отваря врата към живота, без привилегии и предпочитания.
Пред изпитанието на пандемията видяхме нашите медици в цялата им хуманна същност. Убедихме се, че не събитието създава героите, а те го създават. Тяхната всеотдайност отстрани естествено вниманието ни от дребните боричкания за власт, за да осъзнаем, че истинското съгласие може да се гради върху убеждението, че човешкият живот е най-висшата ценност.
М. С..


25.Махалата на совите
Автор: Горан Атанасов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180362
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 128

Горан Атанасов
Махалата на совите

Неслучайно народът е казал, че: „Хубавите работи бавно стават”. Добре е да вървиш бавно – пулсът не се ускорява, добре е да се храниш бавно – стомахът не се натоварва, добре е да четеш бавно – смисълът не се изплъзва. А май е добре и да пишеш бавно – по-дълбоко овладяваш словото…
На тъкмо такова бавно писане сме свидетели в сборника с разкази на Горан Атанасов „Махалата на совите”. Това са промислени разкази, изпитани, връз кожата на автора изпробвани, за да се получи един текст, в който тъкмо бавното, тъкмо незабързаното, тъкмо айляклийското са приемливата и желаната житейска концепция. Те започват с „преди”, за ни кажат и подскажат, че точно тоя ритъм на живот, съобразен с природния, прави човека милостив, съпричастен, насърчаващ себеподобните си, а не чужд, хладен и безразличен спрямо тях. А завършват с „после”, защото искат да покажат, че такъв начин на живот е възможен и днес, въпреки настояванията на актуалността, че не бива да си го позволяваме.
… Разбира се, срещаме в разказите на Горан Атанасов и неизбежните чешити – едни герои в българския разказвачески почерк, които той описва с неподправена наслада и искрено удоволствие. Напълно естествено е да ги срещнем, между другото, след като сме на Балканите. И може да се запитаме защо имаме тук толкова чешити, може дори да се опитаме да дадем възможен отговор. Според мен той се крие в местната страст към особеното, към пo’ така живеенето, което излиза извън коловозите на общоприетото и тъкмо поради това е симпатично и примамливо.
Митко Новков


26.Кая
Автор: Дияна Тончева
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180225
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 190

Дияна Тончева
Кая

Зрелищното, свръхестествено четиво се продава добре. На този фон да описваш всекидневието, е истинско предизвикателство. С обикновени думи от разговорната реч, без ефектни метафори, в които наднича авторско самолюбуване, с пестелива изразност. Когато това приковава вниманието ни, заслужава да се запитаме: “Как се е получило?”
С искреност. Такава е книгата „Кая” на Дияна Тончева. С делничен език авторката поетизира старческата самота, чаровното нетърпение на младите, трогателното доверие на животните към човека. Предава ни го без гръмко обобщение, а чрез изяществото на детайла. Както някой под карантина би осмислил изолацията си, взрян в забравените вещи на балкона, за да повика спомен за скъп човек.
Така Дияна Тончева проследява и неизбежните раздели, които съпровождат живота ни. Но не за да се оплаква, а за да оцени смисъла на краткото ни земно присъствие. Героинята й Кая, в своето задъхано тичане към хората, се терзае от недовършените свои добрини. Сигурно у някого има и тази благородна неудовлетвореност. Но за да я видим, трябва дълго да се оглеждаме.
Звуково името Кая се вмества в думата покаяние. Част от покаянието е внимателният поглед към другия и към себе си – какво не си успял да му дадеш..

Матей Стоянов


27.Накрая авторът умира
Автор: Герган Ценов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180218
Цена: 15.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 254

Герган Ценов
Накрая авторът умира

Герган Ценов е роден в град Монтана през 1974 г. През 1999 г. заминава за САЩ като стипендиант на елитното училище Джулиард Скул в Ню Йорк, откъдето обаче е изгонен след края на първата година заради конфликт с преподавателя му. Прибира се обратно в родината си и след половин година на тежка депресия заминава обратно за САЩ, където този път в продължение на година и половина работи като продавач в книжарница и като охрана на офис-център. През 2003 г. е приет в Университета Монтклер в Ню Джърси, където в продължение на една година живее тайно в един от офисите на университета поради липса на средства за наем. Веднага след завършване на университета е приет повторно в Джулиард Скул и след като този път го завършва, е назначен за диригент на Симфоничния оркестър на New York University, а по късно за главен диригент на New Amsterdam Symphony Orchestra в Ню Йорк. През 2015 г. създава в Ню Йорк Камерен ансамбъл “Ценов”, чиято основна мисия е популяризирането на българската класическа музика. В момента Герган Ценов живее във Форт Лодърдейл, Флорида, заедно със съпругата си Диляна, която също е музикант..28.Обич, а не чудеса
Автор: Матей Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180195
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 112

Матей Стоянов
Обич, а не чудеса

Един млад човек преливал от интересни хрумвания. За да ги изрази, потърсил поезията. Тя не само дала простор на изявите му, но го подтикнала и да се преобразява. Дори да бъде това, което не е. Понякога в този свой стремеж той се провалял. Докато стигнал до извода: Ще правя това, което мога.
Всяко добиване на умения, особено поетични, е пътуване. Но скоростта понякога опасно опиянява. Затова древните творци са открили чувството за мярка. То ни помага както Пътните знаци.
След време осъзнаваш не само полезните, но и излишните усилия, които си положил. Този поглед помага да опознаеш себе си, да стигнеш до мъдростта да бъдеш обикновен. Тогава създаваш своите Усмихнати стихове.
Не пропускай приятните неща от живота. Намери време да им се порадваш и в преклонна възраст. За да кажеш: Останалото е тананикане.

Ангел Игов


29.В кой край на света ще намериш благородство
Автор: Мирослав Михайлов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180171
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 152

Мирослав Михайлов
В кой край на света ще намериш благородство

Представете си – разказват ви история за късметлия, купил на безценица шедьовър. В случая картина от китайски художник, всепризнат майстор. Веднага възприемате историята като измислена. Тя става оше по-невероятна, ако протича в България. Често виждаме родината си мърмореща, окайваща се. И в тези родни предели някой неочаквано е погален от съдбата? Невероятно! Това описва Мирослав Михайлов в своята книга „В кой край на света ще намериш благородство”. Но не го измисля, а го съобщава. Защото всичко е станало наистина. Авторът го разказва не само забавно, но и откровено. Едно към едно. В своя опит да „осребри” попадналата у него картина, той така стремглаво хуква подир фантазията си, че тя освен надежда и средство, в последна сметка, се превръща в цел. Нейното пътуване става реалност, Михайлов стига и до Китай. Постепенно за автора добива смисъл самото пътуване, а не прекия резултат от него. Дори парите, които би получил в един момент, добиват спомагателна роля. Да го водят към познанства, към открития, към обикновени всекидневни наслади. Търсейки щастието, той вече го изживява. Този негов разказ е блестящ в своята непретенциозност. Предлага също и припламващите искри на самоиронията. За да открием, че това качество, присъщо на високия интелект, добива и друг смисъл. На душевно равновесие. Самоиронията е особено нужна, когато ви примамва миражът на забогатяването. Все пак оригинална ли е картината? За един търсач на благородство идва миг, когато този въпрос отстъпва на втори план. Има толкова много ненарисувани неща по този свят! Защо да не се порадваме и на тях?

Матей Стоянов


30.Те никога не казват
Автор: Зорница Гъркова
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180164
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 192

Зорница Гъркова
Те никога не казват

Зорница Гъркова (1981) е възпитаничка на Магистърската програма по творческо писане на Факултета по славянски филологии на СУ Св. Климент Охридски. През 2013 г. Университетско издателство пуб­ликува сборника ? с разкази „Пътят на мравките” в поредицата си „Нова поезия и проза”. През 2016 г. разказът ? „Те никога не казват”, дал името на този сборник, е отличен с първа награда в националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. От 2017 г. е част от редакторския екип на онлайн списанието Свободно поетическо общество. Страстна почитателка на ирландската култура и дългогодишна танцьорка на ирландски танци. .

Зорница Гъркова не изгражда разказите си около героите и техните душевни и физически перипетии. Тя изгражда цели светове, които обгръщат героите, а понякога ги и затварят като в стъкленица. Но за да направиш това, и то на оскъдното пространство на разказа, ти трябва изключителна вещина най-вече при описанията и детайлите. Зорница Гъркова притежава тази вещина като една от най-силните страни на своя талант.

Ани Илков


31.Истина Ви казвам
Автор: Петър Дънов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180157
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 158

Петър Дънов
Истина Ви казвам

Петър Дънов (1864 – 1944), наричан от привържениците си Беинса Дуно или Учителя, е основател на философско учение, в чиято основа лежат Мъдростта, Любовта и Истината. Той е най-влиятелният български духовен водач, с последователи в много страни по света.

Аз не проповядвам никаква религия, не говоря на хората за добър живот. Моята наука е за живота, който хората са изгубили... И Христос не е проповядвал никаква религия, но е говорил за пътя, истината и живота, към който човек трябва да се стреми.

Когато си доволен от малкото, ще дойде и голямото.

Ако си слаб огън, малко капки дъжд могат да те угасят.

Защо си остарял? - Защото не си чел, не си мислил, не си обичал.

Не ходете да хлопате на затворени сърца.

Аз не плача за хората, когато умират, а плача за тях, когато не се обичат.


32.Незапочнат роман
Автор: Матей Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180126
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 224

Матей Стоянов
Незапочнат роман

Художник иска да пренесе острите сюжети от своите картини в реалността.
Певец, покорил света с шеметните височини на гласа си, е забравен и прекопава градинки.
Актьор отказва привилегии и обръща гръб на обществото.
Плейбой от миналото се идентифицира с любимите си филмови герои. Обеднял, продължава да сънува своя уестърн.
Поет не може да се прехранва със стихове и става боклукчия.
Друг иска да съчетае поезията си с материално благополучие. Не успява.
Творци, разминали се с признанието. Но живели не по-малко интересно от утвърдените. Имали “късмета” да зависят от хора, които свързват обновлението със забравата..

Героите на Матей Стоянов са обикновени градски хора, застигнати от социализма, принудени да насочат живота си в някой от възможните коловози, преодолявайки (или пък не) сблъсъците с властта. Те не са дисиденти, не упражняват някаква осъзната съпротива, те са просто от онези хора, на които режимът гледа с недоверие, а те му отвръщат със същото.

Ангел Игов


33.Баница с локум
Автор: Еди Румян
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180119
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2019
Страници: 192

Еди Румян
Баница с локум

Еди Румян е роден през 1978 година. Възпитаник е на НФСГ, а по-късно завършва магистратура в Стопанския факултет на Технически Университет – София. Има публикации в списанията КРЪГ и GRANTA. Негови разкази са участвали в литературни формати като Писатели­безкниги, Пощенска Кутия за Приказки и др. През 2018 г. разказът „Баница с локум” е отличен със специалната награда на почетното жури на конкурса “Агоп Мелконян”. .

Сборникът на Еди Румян ни среща с радостта от хубавите истории. Това е книга за съвпаденията и разминаванията, за това, което ни разсмива, и това, което ни засяда в гърлото, за обикновените разговори и за нещата, които не могат да се кажат. Неочакваните обрати, живият диалог, преплитането на вероятното и невероятното, детайлите от всекидневието, които изведнъж стават значими – тук е всичко, което прави един разказ увлекателен и запомнящ се.

Дарин Тенев
Остроумни и забавни, разказите на Еди Румян се занимават с изненадите, несъответствията, пропаданията. Техните герои споделят планове, жонглират с идеи, въвличат се в приключения, но често остават с пръст в уста. По свой собствен, непретенциозен начин “Баница с локум” разказва за живота тук и сега, но и за мечтите, амбициите, страховете – а все пак и случайностите – които в крайна сметка правят този живот съвсем непредвидим.

Ангел Игов


34.Игра на гъски
Автор: Йордан Д. Радичков
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180089
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 200

Йордан Д. Радичков
Игра на гъски

Скъпи читателю, в ръцете си държиш едно томче, което още преди да излезе от печат, придоби особен статут. Книгата, обичайно, се чете и възприема като предмет, носител на определени послания, авторови идеи, претворени в литературни образи. Тук обаче случаят е малко по-различен, защото тази книга е своенравна. Тя първо не искаше да излиза от главата на автора, откъдето трябваше да я изтръгнат с вендуза, след това, като се отприщи и хукна по „Патриарха”, за малко да се пребие в изкопа за метрото. От там, цялата в кал, в тая лепкава и сочна софийска кал, каквато само в софийското поле може да се намери, се върна в квартирата на автора, поигра си с песа, сипа си водка, повтори, и заспа на масата в кухнята. От мушамата на кухненската маса бе изчегъртана и отнесена осторожно в издателството, после в печатницата, от там в книжарницата и ето я сега, книжно тяло в твоите ръце, бедни ми читателю, нищо неподозиращ...

Продан Марков

Не съм чел тази книга, но познавайки автора, бих се пазарил, преди да я купя.

Димитър Велков


35.Артистично лято
Автор: Матей Стоянов
Раздел: Български автори
ISBN: 9786192180074
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 216

Матей Стоянов
Артистично лято

В „Артистично лято” Матей Стоянов, авторът на многотомната сага за Алес Гут и Ники Франсето, продължава своята летопис за абсурдните, гротескни, страшни и смешни години на българския комунизъм. Този път с други герои, но от същия тип – столичната бохема. Органично свободни, защото са градски хора, имунизирани сякаш по рождение – без патос и героична жестикулация – срещу абсурдите и простотията на тоталитаризма, и затова, също тъй органично (почти без причина, по инстинкт), мразени от същата тази тоталитарна простотия. Хитруващи и простодушни, изкушаващи се, падащи, обичащи, изневеряващи – живи в атмосферата на един пронизан от абсурд „официален” живот. Ако някой, принадлежащ към по-младата генерация читател, би искал да усети със сетивата си как изглеждаше физиогномично, как звучеше фонично, как „миришеше” социализма, и в същото време – как живеехме ние, „нормалните” хора, в тази физиогномика, фония и мирис, трябва непременно да прочете тази книга. Никаква историография, никаква политическа „дисекция” на онези години не би могла да замени за него истински живата картина, която ни представя авторът. Ще се смее много, ще се забавлява с патилата на „артистите”. И някъде в дъното на сърцето си завинаги ще бъде имунизиран за рецидивите на онова не тъй далечно време.

Калин Янакие


36.От Америка до Хасекията
Автор: Петър Дончев
Раздел: Български автори
ISBN: 9786191781065
Цена: 0.00 лв.
Дата на издаване: 2020
Страници: 0

Петър Дончев
От Америка до Хасекията37.Липсващият сън
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9786191780600
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2016
Страници: 0

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Липсващият сън

Липсващият сън” не е мислен като продължение на романа „Деветимата непознати”. Един роман обаче е успешен тогава, когато опровергае автора си. И „Липсващият сън” прави точно това. Първият М-роман, който взима за основа научната теория за множествеността на световете, но не я повтаря. В самата си структура той представлява и представя безкрайните вариации на едно човешко съществуване. Битието на разума, освободено от телесния си затвор. Мисълта, която може да бъде навсякъде и винаги, и която използва рамката на тленната материя като възможност да се реализира. Светът, който познаваме, е само един от многото. Неизброими варианти на вселени в единайсет измерения. Ограничени от сетивата си, човеците са обречени да съществуват само в една от тези проекции. Но има някой, който е способен да разпростре Себе Си във всички времена и пространства. Едновременно. А дали е човек? Или е същество от следващото Ниво по веригата на безкрая...38.Деветимата непознати
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9786191780365
Цена: 14.00 лв.
Дата на издаване: 2015
Страници: 0

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Деветимата непознати

Тайното знание. В него е цялата истина за Бог, Вселената, Човека. За всичко. И засега то ще остане тайно. Деветимата пазители са онези, които го съхраняват. Онези, които изпълняват най-отговорната и важна мисия в тази Сфера. Защото те са същите, които пазят и Смисъла. Деветимата непознати, притежаващи по една от Деветте тайни книги, в които е заключено крехкото равновесие не само на планетата Земя като частица от Цялото, но и на самото Цяло. Но кои са те? Обикновени смъртни или дългоживи над-човеци? Откога са сред нас? Тук ли са все още? И докога? Кой пази тях? И защо?.


НЕЛИ ЛИШКОВСКА е авторка на сборниците с разкази „Смърт до насита”(1998), „Зеницата на Бога”(2007), „Стъпки по ръба на месечината”(2008) и „Танго за Луцифер”(2014), а също на драми, публикувани под наслов „Недокоснати пиеси”(2013). С логото на „Фама” са издадени романите й „Нероденият”(2009), „Леговището на тъгата”(2010), „Зверо sapiens”(2011), „Петнайсетият камък”(2012), „Безкрайната точка”(2013) и „Ключовете от Рая”(2014).39.Ключовете от рая
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9786191780198
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2014
Страници: 0

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Ключовете от рая

Майсторката на метафизическия трилър Нели Лишковска ни изправя пред поредното оригинално и увлекателно предизвикателство: каталог на човешките ситуации. “Ключовете от Рая” продължава традицията от предишните романи на авторката да търси механизмите, по които еволюират душите. Едно е сигурно: очаква ни неочакван край, защото там, където се срещат видимото и вечното, нищо не е такова, каквото изглежда.

Лора Шумкова

Новият роман на Нели Лишковска от самото начало загатва, че ще говори за смъртта, но може би е много повече роман за живота: за това как го живеем, дали не може да е малко по-смислен, през какви мечти и компромиси минаваме... Подобни въпроси си задават всички герои, събрани в загадъчния хотел Paradise Resort, всеки в стаята на собствените си провали и надежди. “Ключовете от Рая” е изобретателен роман, който се възползва от напрежението на трилъра, не си спестява иронията, но в същото време желае да докосне читателя. А докосването му е ту топло и ласкаво, ту студено и стряскащо – но във всеки случай въздействащо.

Ангел Игов

“Ключовете от Рая”, обещание за блаженство. Не и за героите на този роман, които – събрани по странен начин в един хотел на морето се разстилат с житейските си страсти и неволи пред нас, за да ни покажат, че всъщност те – това сме ние. Dead Can Dance: дойде ми наум тази група, когато стигнах края на романа. Да, мъртвите могат да танцуват и танцуват... Защото понякога имаме нужда някой друг да ни отведе там, накъдето сме се запътили и да ни връчи в шепите онова, за което си мечтаем непрестанно – едни истински ключове от рая... Приятно четене сред райските селения на тази книга.

Митко Новков40.БЕЗКРАЙНАТА ТОЧКА
Автор: НЕЛИ ЛИШКОВСКА
Раздел: Български автори
ISBN: 9786191780013
Цена: 12.00 лв.
Дата на издаване: 2013
Страници: 0

НЕЛИ ЛИШКОВСКА
БЕЗКРАЙНАТА ТОЧКА

„Безкрайната точка” е писан успоредно и едновременно с романа „Петнайсетият камък” и е завършен също през месец март 2011 г. Наблюдателният читател веднага ще забележи сходството между двата текста – по отношение на темата, съдържанието, изграждането на образите, развитието на действието и дори използването на идентични изразни средства. Има цели изречения и пасажи, които се препокриват напълно и в двата романа. Това е съзнателен творчески експеримент – създаването на романи-близнаци. Все пак те умишлено не са обединени в едно книжно тяло, защото са самостоятелни смислови единици. Но могат да се четат, анализират и мислят както поотделно, така и заедно. Което всъщност е и предизвикателството на авторката – към читателя, към литературната критика и най-вече – към самата себе си.